Chinese Economie In Neerwaartse Spiraal

Gepubliceerd op 17 augustus 2023 om 17:29
Chinese economie in recessie

Weinig of geen nieuws de voorbije weken over de aandelen in onze portefeuille. De koersen gingen wel wat lager. Er zijn tijdens de vakantieperiode weinig kopers want die zijn op vakantie. En de verkopers die hadden blijkbaar geld nodig om hun vakantie te bekostigen. Dus verkochten ze wat aandelen. Maar daar waren maren weinig kopers voor. Want die waren op vakantie.

Het is bijna elk jaar het zelfde tijdens de maanden juli en augustus. Maar nu de vakantieperiode op zijn einde loopt. Beginnen we uit te kijken naar een eindejaar rally. Als die er komt ten minste. Want de vooruitzichten voor onze economie zijn niet zo positief.

Meer dan een jaar geleden schreef ik al enkele blogberichten waarin ik waarschuwde voor de verslechterde Chinese economie. Ik wees vooral op de gevaren van de vastgoedbubbel.

China kent een vastgoedbubbel zoals er nog nooit één geweest is. Vastgoedcrisissen zijn heel gevaarlijk omdat de vastgoedmarkt meestal met veel schulden gefinancierd wordt.

Bij een vastgoedcrisis horen wanbetalingen en daardoor besmet men de banksector. Waardoor er ook en crisis in de banksector ontstaat.

Even ter info: er staan meer dan 100 miljoen huizen leeg in China omdat ze geen koper vinden. Er is dus een enorm over aanbod op de Chinese vastgoedmarkt.

Ook de coronacrisis sneed diepe wonden in de Chinese economie. En de wereldwijde inflatie die zorgt dat de wereldbevolking minder koopkracht heeft zorgt voor een mindere vraag naar producten uit China.

Daardoor keldert de Chinese export. De Chinese industriële productie is in elkaar gezakt.

De Chinese economie is een mastodont. Daardoor voelen we deze crisis overal ter wereld.

"De Duitse Economie hangt sterk aan de Chinese Economie."

"De Nederlandse Economie hangt dan weer sterk aan de Duitse Economie."

Ik hoef er geen tekening bij te maken. U snapt het zo ook wel. Hoe het verder zal evalueren dat valt nu nog moeilijk te overzien. Wel is duidelijk dat de Chinese leiders de greep kwijt zijn op hun economie.

De ingrepen die men nu uitvoert zijn weinig effectief. Het is wachten op sterkere ingrepen.

Wachten dat is wat de lange termijn belegger het meest doet. En ook het meeste oplevert. Natuurlijk heb ik mijn tijd de voorbije weken nuttig besteed door blogartikelen over beleggen in aandelen te schrijven.

U vindt hieronder een lijst met de blogartikelen. En hier een link naar de Modelportefeuille.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.