Impulsief Beleggen in Aandelen is Krankzinnig

Gepubliceerd op 3 augustus 2023 om 12:39
impulsief beleggen in aandelen

Deze blog is speciaal voor de verstandige lange termijn aandelen belegger. Haaks op deze belegger staat de impulsieve belegger. Impulsieve beleggers beleggen zonder nadenken of zonder een grondige analyse.

Wanneer je een slecht beleggingsrendement wilt. Dan is de beste manier impulsief beleggen zonder nadenken.

Maar dat willen we niet. We willen een hoog rendement zonder veel risico.

Daarom moet je jezelf beschermen tegen impulsief handelen. Wanneer je plots een ingeving hebt handel dan niet meteen. Maar slaap er eerst een nachtje over.

Denk er eerst even over na. Wanneer je voor de lange termijn gaat beleggen is het heus niet belangrijk dat je snel handelt. Dat is het voordeel als je als waarde belegger actief bent.

Als waarde belegger heb je tijd. En dat is een voordeel. Je belegt voor de lange termijn.  En daardoor hoef je je niet druk te maken over enkele dagen, weken of zelfs maanden.

'Zorg dat je de tijd in jouw voordeel hebt'.

Bescherm jezelf tegen impulsief handelen door niet te veel naar de dagelijkse nieuwsberichten te kijken.

De dagelijkse nieuwsberichten zijn vaak overroepen. Ze maken van een klein ongelukje een drama.

Ze vergroten alles uit. Achteraf blijkt dat dat kleine ongelukje niets nadeligs was voor de langere termijn.

Het nieuws dat je dagelijks te verwerken krijgt werkt meestal zeer emotioneel. Terwijl je als verstandige lange termijn belegger rationeel moet denken.

Kijk dus niet voortdurend naar nieuwsberichten. Bescherm jezelf daartegen. Zit niet voortdurende naar de koersgrafieken te kijken. Daar schiet je niks mee op. Het werkt alleen op je zenuwen.

Zelf heb ik geen TV en op dit moment heb ik zelf geen smartphone of mobieltje.  Ik log maximum 2 keer per dag in op internet. Dan zoek ik de informatie die ik wil hebben. Ik download jaarverslagen. En daarna ga ik weer offline werken.

Op die manier kan ik mij beter focussen. Mijn denken is gezuiverd van alle korte niet zeggende termijn nieuwsberichten. Dat zijn allemaal slechte indrukken die negatief op je denken inwerken.

De koersgrafieken daar kijk ik niet naar. De dagelijkse schommelingen op de beurs worden gestuurd door de waan van de dacht.

Ik laat de waan van de dacht mijn lange termijn denken niet verdringen. Ik kijk naar de fundamenten van de economie en de bedrijven.

Een periode van mindere bedrijfswinst is voor een goed bedrijf gezien naar de lange termijn meestal niet belangrijk. Het is meestal een koopgelegenheid.

Bedrijven passen zich meestal aan. Goede bedrijven zijn meestal zeer wendbaar. Korte termijn crisissen maken deze bedrijven alleen maar sterker voor de toekomst. Ze leren eruit.

Als lange termijn belegger zijn er eigenlijk maar twee aandelenkoersen die mij interesseren. Dat is 1 de aankoop koers. En 2 de verkoopkoers.

Aangezien ik voor de lange termijn beleg in aandelen. Daarmee bedoel ik 10 jaar. Hoef ik mij van alle tussentijdse koersen niks aan te trekken. Zolang het bedrijf maar werkt aan de toekomst.

En dat werken aan de toekomst kan er voor zorgen dat er tijdelijk wat minder netto winst of marge is. Maar de bedoeling van werken aan de toekomst is. Dat het bedrijf het op de lange termijn beter doet.

En dat is  juist wat op de lange termijn waarde creëert. En daar gaat het mij om als lange termijn belegger.

Dat ik op de korte termijn dividenden kan ontvangen is leuk meegenomen. En de dividenden kunnen een aanzienlijk deel van het rendement opleveren.

Maar toch heb ik liever geen dividenden. Bij de uitbetaling van dividenden gaat 30% in rook op aan belastingen. Ik heb liever dat het bedrijf dat geld herinvesteerd. Dat zorgt meestal voor een grotere stijging van de intrinsieke waarde van het aandeel.

En de stijging of meerwaarde bij een aandeel is belastingvrij.

Inschrijven Nieuwsbrief

Andere Topartikelen bekijken

Einde artikel:

Impulsief Beleggen in Aandelen is krankzinnig

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.