Wat zijn de Voor En Nadelen Van Een Kleine belegger?

Gepubliceerd op 7 augustus 2023 om 20:42

Kleine beleggers hebben veel nadelen tegenover grote beleggers. Dat denken veel kleine beleggers. Maar is dat wel zo? Want kleine beleggers hebben ook veel voordelen tegenover de grote beleggers.

Veel kleine beleggers klagen vaak omdat ze vinden dat ze benadeeld worden tegenover grote beleggers. Zij vinden dat grote beleggers meer voordelen hebben.

Kleine beleggers hebben inderdaad enkele nadelen. Maar ik vind dat deze nadelen niet opwegen tegenover de voordelen.

Grote beleggers hebben vaak meer voorkennis omdat ze in contact staan met managers uit beursgenoteerde bedrijven. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat deze voorkennis gemiddeld niet tot meer rendement leidt.

Handelen met voorkennis heeft vaak meer nadelen dan voordelen. Ik ga hier niet over uitweiden. Maar dat heeft te maken met ‘te veel informatie’. En te veel informatie is net zo slecht als te weinig informatie.

Kleine beleggers hebben vaak minder budget om abonnementen op vakliteratuur aan te kopen. Al de uitgaven aan abonnementen moet van hun rendement afgetrokken worden. En aangezien ze met weinig kapitaal beleggen snijdt dat er diep in.

Maar er zijn ook gratis informatie verschaffers. Zoals dit blog. Abonneren op mijn nieuwsbrief is gratis. Via bjornsparadigma krijg je gratis nieuws, tips en advies over beleggen in aandelen.

Ook zijn kleine beleggers minder met beleggen bezig. Het is vaak een hobby waar ze hooguit enkele uren per week aan besteden. Terwijl grote beleggers voltijds met hun investeringen bezig zijn. Het is vaak hun beroep om met hun kapitaal te werken.

Maar kleine beleggers hebben volgens mij veel meer voordelen. Ze moeten zich eerst en vooral niet aan te veel regeltjes houden dan grote beleggers.

Het is moeilijker om met een kapitaal van 10 miljoen euro een participatie te kopen in een beursgenoteerd bedrijf. Dan met een kapitaal van 10.000 euro.

Kleine beleggers zijn dan ook veel wendbaarder met hun beleggingen. Ze kunnen veel gemakkelijker kopen en verkopen.

Ze hoeven ook zoveel niet te diversifiëren met hun aandelen portefeuille. Een kleine belegger doet er beter aan om maximum 5 tot 10 participaties aan te gaan. Meer diversifiëren werkt nadeliger.

Warren Buffett heeft het al een paar keer gezegd. Met een kleine portefeuille zou hij gemakkelijker  een rendement van 50% te halen. Hij zou zijn aandelenportefeuille maximum over 5 participaties diversifiëren.

Een kleine belegger kan ook gemakkelijker in aandelen van kleine ondernemingen beleggen. Of in aandelen waarvan maar kleine volumes verhandelt worden. Voor grote beleggers zijn deze aandelen vaak niet interessant.

Daardoor worden heel veel kleine bedrijven waarvan heel weinig aandelen volume verhandelt wordt op de beurs. Niet gevolgd door bankanalisten en beurshuizen. Dat zorgt er voor dat hier vaak koopkansen ontstaan. Omdat niemand deze aandelen in het oog houdt.

Voor een kleine belegger liggen hier soms gouden koopkansen. Kleine bedrijven groeien vaak terwijl niemand er aandacht aan besteed.

Ik ben van mening dat kleine beleggers veel meer voordelen hebben dan nadelen. En ik ben ook van mening dat kleine beleggers die voor de lange termijn in aandelen beleggen. Hogere rendementen kunnen behalen dan grotere bedrijven.

Een kleine belegger kan gemakkelijk een minimum rendement  van 10% per jaar halen.

Einde artikel:

Wat zijn de voor en nadelen van een kleine belegger

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.