Een Handige Tip Om Uw Aandelen beleggingen te Optimaliseren

Gepubliceerd op 26 juli 2023 om 18:41

Je hebt beleggingen in aandelen. Je wilt je rendement optimaliseren. Hier heb je een handige tip om je rendement van je aandelenportefeuille te optimaliseren.

Wanneer beleggers in aandelen hun winst willen verhogen dan kijken ze meestal naar de aandelenmarkt om te zien of er geen interessante aandelen koopwaardig zijn.

Maar zoeken naar aandelen die koopwaardig zijn is vaak niet de gemakkelijkste manier om op zoek te gaan naar meer rendement.

De meeste aandelen beleggers laten deze kans gewoon liggen waardoor ze 50% rendement of meer missen. Zonde van de gemiste kans. Je kan gewoon 50% meer rendement maken op je zelfde belegging door deze tip toe te passen.

Soms ligt de oplossing gewoon al bij onze beleggingen in onze aandelen portefeuille. De oplossing ligt meestal in al in ons bereik.

Als je al een tijd aan het beleggen bent. Ik heb het dan over enkele jaren dan heb je verliezers en winnaars in je portefeuille zitten.

Je doet er goed aan om 1 of 2 keer per jaar je aandelen in je aandelenportefeuille  tegen het licht te houden.

Hou de Stijgende aandelen bij

Heb je aandelen die het goed doen, je stijgers. Waarvan de onderliggende waarde. De bedrijfsresultaten het goed doen.

De meeste aandelen beleggers maken hier de fout om de winstgevende aandelen na een tijdje te snel te verkopen. Ze hebben dan een stijging van 10,20 of meer % achter de rug. En willen die winst veilig stellen.

De angst om deze winst weer te verliezen is te groot. Angst is een slechte raadgever op de beurs.

Dan wint de redenering nogal snel. Van winstnemen is nog niemand armer geworden. Maar deze redenering is meestal een denkfout. Want bedrijven die het goed doen blijven het meestal voor een langere periode goed doen.

Bedrijven die goede resultaten neerzetten doen die meestal enkele jaren na elkaar. Het is eigenlijk zonde om deze aandelen al te vroeg te verkopen. Zo mis je meestal een groot deel van de opwaartse trend.

Een aandeel dat in een stijgend trend zit blijft meestal een langere periode stijgen. Op voorwaarde dat het bedrijf het blijft goed doen. Volg daarom het bedrijf goed op. Zorg dat je de kwartaalcijfers goed opvolgt van dat bedrijf.

De gouden kip blijft meestal voor een langere tijd gouden eieren leggen. Slacht de gouden kip niet, maar houdt ze bij.

Doe de dalende aandelen van de hand

Een andere fout dat veel gemaakt wordt door aandelen beleggers. Is de verliezers veel te lang bijhouden. Verlies nemen is zeer moeilijk.

Verlies nemen op je aandelen is toegeven dat je het verkeerd ingeschat hebt. En daar hebben we het allemaal moeilijk mee.

Maar het is één van de belangrijkste eigenschappen van een top belegger. Top beleggers geven hun fouten toe. Op het moment dat top beleggers inzien dat ze een fout gemaakt hebben geven ze dat gewoon toe.

En dan gaan ze over tot het nemen van hun verlies. Het nemen van je verlies is bij beleggen in aandelen heel belangrijk.

Het nemen van je verlies op dalende aandelen zorgt ervoor dat je je aandelen portefeuille afschermt tegen grotere verliezen.

Maar wanneer spreek je van een foute belegging?

Als je merkt dat de bedrijven van de aandelen waar je in geïnvesteerd hebt het slechter doen dan wat je verwacht had bij de aankoop. En wanneer er geen beterschap in zicht is. Dan kan je beter je verlies nemen door de aandelen van de hand te doen.

Het is daarom belangrijk dat voor je een aandeel koopt. Dat je probeert de toekomstige verwachte winst en omzet van de komende jaren in te schatten. En schrijf dat ook op.

Ikzelf doe een schatting van de komende tien jaar. Omdat ik mijn aandelen meestal koop met als doel ze toch 10 jaar bij te houden.

Het voordeel dat je hebt wanneer je aandelen koopt voor een lange termijn. Zoals een termijn van 10 jaar. Is dat het al eens een jaar of zelfs 2 tegen mag zitten. Dat kan altijd gebeuren door tijdelijke tegenslag.

We hebben dat gezien bij de covid crisis. Dat was een zeer grote tegenslag voor veel bedrijven. Maar het was van voorbijgaande aard. Wanneer je nu terugkijkt dan zie je dat deze bedrijven zich meestal goed hebben hersteld. Tijdelijke tegenslagen zijn minder van belang als je voor de zeer lange termijn belegt in aandelen.

 

Wanneer de toekomstige resultaten niet zijn zoals je verwacht hebt. Dan presteert dit bedrijf slechter dan je in je fundamentele aandelen analyse voorgesteld had. Wanneer je geen beterschap ziet voor dit bedrijf doe dan de aandelen van de hand. Zo beperk je je verlies.

Wanneer je aandelen koopt moet je altijd de toekomst van het bedrijf voor de komende jaren voorspellen. Tenminste dat moet je proberen. Want de echte waarde van een aandeel wordt gemaakt door de toekomstige winsten.

Wanneer deze verwachtingen niet uitkomen zoals je voorspeld had. Dan heb je een fout gemaakt.

Veel beleggers hebben de moed niet om verlies te nemen op hun verlieslatende aandelen. Daardoor wordt hu verlies almaar groter. En terwijl verkopen ze de stijgende aandelen te snel. Waardoor ze een groot deel van de opwaartse trend missen.

Doe juist het omgekeerde. Laat de stijgende aandelen lopen en doe de verliezende aandelen van de hand. Zo kan je het rendement van je portefeuille in aandelen optimaliseren.

Wat ik je zojuist geleerd heb is misschien te simpel om waar te zijn. Maar het is helaas waar.

Pas deze techniek gewoon toe het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Je beperkt aan de ene kant je verlies. En aan de andere kant verhoog je de winst door je beste aandelen bij te houden.

Eén percentje minder verlies . En één percentje meer winst. Dat maakt al snel 2% extra winstoptimalisatie voor je aandelen portefeuille. En dat is toch al de moeite waard.

Elk jaar een paar percenten is over de lange termijn van 20 of 30 jaar een heel pak rendement meer.

Stel dat je gemiddeld 4% rendement hebt per jaar op je aandelen. En dat je daar 2% kan optimaliseren.

Dan stijgt je rendement van 4% naar 6% per jaar. Dat is een stijging van het rendement van 50%!!

Niet optimaliseren van je aandelen beleggingen is eigenlijk niet zo slim. Het is de gemakkelijkste manier om meer rendement te halen met wat je al in je bezit hebt.

Moraal van het verhaal

  • Analyseer goed voor je een aandeel koopt
  • Schat de toekomstige winst van het aandeel goed in ( voor de komende 10 jaar)
  • Laat je stijgende aandelen verder stijgen
  • Gooi je verliezende aandelen er onverbiddelijk uit

Einde artikel:

Een Handige Tip Om Uw Aandelen beleggingen te Optimaliseren

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.