Je hebt er lang over nagedacht. Je wil gaan beleggen in aandelen. Maar hoe begin je met beleggen in aandelen. Hier vind je enkele tips die je op weg zullen helpen.
Hoeveel kapitaal moet je hebben om te beginnen met beleggen in aandelen?
Hoeveel kapitaal je hebt is niet zo belangrijk. Al met een klein bedrag kan je beginnen. Wel is het zo dat wanneer je een klein bedrag heb je de kosten van een effectendepot moet delen door een klein bedrag waardoor je een deel van je rendement in rook ziet op gaan.
Maar daar zou ik mij niet te veel van aantrekken. Bij beleggen is het zoals met alles. Het belangrijkste is begin er aan!
Zodra je op weg bent wijst alles zich wel uit. En elke stap die je neemt leer je iets bij. Ervaring op doen is belangrijk bij beleggen in aandelen.
Vanaf een bedrag van duizend euro kan je al beginnen met beleggen in aandelen. Waarom je met zo een klein bedrag al kan beginnen met beleggen in aandelen leg ik je straks uit. Even verderop in deze blog zal alles duidelijk worden.
Hoeveel moet ik diversifiëren met mijn aandelen portefeuille.
Diversifiëren is natuurlijk belangrijk. Leg niet al je eieren in 1 mand. Of investeer je geld niet in 1 aandeel.
Diversifieer ook niet te veel.
Ja je leest het goed. Over diversifiëren is ook niet goed. Ik raad aan om je portefeuille in 10 op te delen. Dan kan je je kapitaal in 10 verschillende aandelen van 10 verschillende bedrijven investeren.
Waarom je niet mag over diversifiëren? Wel het is de bedoeling dat je de bedrijven van de aandelen waar je je geld in hebt gestoken goed kent. Je moet deze beleggingen ook opvolgen. Met 10 aandelen van 10 verschillende bedrijven lukt dit nog wel.
Maar stel dat je 30 of 50 verschillende aandelen in je aandelenportefeuille hebt. Dan lukt dit bijna niet meer. Je moet dan je aandacht verdelen over 30 of 50 bedrijven. En dan ga je sommige zaken niet meer opmerken. Waardoor je fouten gaat maken in de opvolgingen van je beleggingen.
En door deze fouten ga je af en toe voor verassingen komen te staan. Met alle nadelige gevolgen van dien. Te weinig kennis en inzicht in het bedrijf waarvan je aandelen bezit is een groot risico.
En diversifiëren doe je ten slotte om je kapitaal te beschermen tegen risico.
Te weinig diversifiëren is een risico. Maar te veel diversifiëren is ook een risico.
Mijn raad is dus deel je aandelen portefeuille op in 10 gelijke delen. Investeer per aandeel 10% van je kapitaal.
Beleg periodiek in aandelen
Dat is eigenlijk een gouden tip! Beleg niet je hele kapitaal in 1 keer. Maar beleg je kapitaal periodiek.
Zoek een goed aandeel van een top bedrijf. Koop dit aandeel wanneer het koopwaardig is. Daar investeer je je eerste 10% in.
Stel dat je nu een kapitaal wil gaan beleggen van 10 000 euro. Dan investeer je nu je eerste 1000 euro in dit aandeel.
En dan spaar je gewoon je 2de duizend euro bij elkaar. Ondertussen kan je aandelen analyseren. Daardoor zal er wat tijd zitten tussen je eerste aankoop en de 2 de aankoop. Je hoeft dus je hele kapitaal van 10000 euro nog niet gespaard te hebben.
Tegen wanneer je je 2de 1000 euro gespaard hebt zal je al weten of je eerst aankoop een goed zet was. Dit heet periodiek sparen in aandelen.
Deze strategie heeft veel voordelen. Je kan al met duizend euro beginnen. Je spaart op je eigen tempo je kapitaal bij elkaar. Je koopt over een brede tijdsband aandelen. Daardoor ben je min of meer beschermt tegen dalingen van beurzen.
Want stel dat je al je kapitaal in één keer had belegt in aandelen. En daarna zakt de beurs dan ben je veel geld kwijt.
Door je aankopen te gaan spreiden over een brede tijdsband koop je tegen een gemiddelde koers aan. Daar zit minder risico in. En het geeft je de mogelijkheid om te leren terwijl je belegt zonder al te veel leergeld te moeten betalen.
Want tegen dat je laatste 10% belegt is ben je al een hele tijd verder. Dan zal je al een heldere kijk hebben op hoe je eerste aankoop van aandelen uitgedraaid is. En dan kan je als het nodig is je beleggingsstrategie wat aanscherpen of bijsturen.
Want al gaande leer je. Beleggers die al 30 jaar ervaring hebben. Hebben al heel veel meegemaakt en dat geeft hen een voordeel tegenover beleggers die nog geen ervaring hebben.
Beleggen leer je vooral al doen. En daar zal je af en toe wat leergeld moeten voor betalen. Je zal af en toe eens verlies moeten incasseren. Dat noemt men leergeld betalen.
Informeer je goed leer continu bij over beleggen
Beleggen kan je leren. Eerst en vooral moet je praktijk ervaring op doen. Maar je kan ook cursussen volgen of aan zelfstudie doen.
Lees boeken over beleggen. Lees veel op blogs over beleggen. Zoals deze blog die je nu leest.
Leer over bedrijven en economie. Doe aan praktijk onderzoek. Welke merken of winkels of restaurant ketens ken jij die ook op de beurs noteren. Misschien zijn dat interessante beleggingen.
Lezen is leren. Lees de jaarverslagen van de beursgenoteerde bedrijven. Deze jaarverslagen kan je meestal downloaden op de website van het beursgenoteerde bedrijf. Je vindt in het jaarverslag alle cijfers over het bedrijf.
De omzetcijfers de winstcijfers. Je leest er ook over de strategie van het bedrijf en de toekomstplannen. Wat de verwachtingen zijn van het management over de toekomstige groei van het bedrijf.
Op internet vind je ook interessante nieuwbrieven zoals de mijne. Abonneer je het is gratis. En zo krijg je elke week een stukje informatie in je mailbox. Deze informatie zal je helpen goede belegging beslissingen te maken.
Volg mijn blog lees de artikelen. Ze zijn speciaal geschreven om mensen zoals u te helpen meer winst te maken met beleggen.
Schrijf je in op mijn nieuwsbrief en lees de topblogberichten. Je vindt een link naar de topblogartikelen op de pagina van de nieuwsbrief.
Als je raad vraagt bij een belegger. Vraag dan raad bij een ervaren belegger met een goed trackrecord.
En daarmee wil ik zeggen vraag het aan een succesvolle belegger die over een termijn van vele jaren bewezen heeft dat hij een bovengemiddeld rendement kan halen.
Ikzelf beleg al meer dan 30 jaar met een bovengemiddeld rendement. Ik heb in mijn jonge jaren ook fouten gemaakt door onwetendheid. Die fouten kun je jezelf besparen door mijn raad te volgen via mijn Blogsite.
Ik heb van mijn fouten geleerd. Ik heb de voorbije 30 jaar ook duizenden aandelen analyses gemaakt. Ik heb ook eigen algoritmes ontworpen om aandelen te analyseren en om de toekomstige slaagkansen van sommige strategieën te voorspellen.
Beleg voor de lange termijn
Ga niet speculeren. Koop aandelen voor de lange termijn zoals het hoort bij beleggen in aandelen. Bij beleggen in aandelen koop je een stukje van het bedrijf.
Koop vandaag geen aandelen om ze morgen weeral te verkopen. Dat heet gokken. Wat sommige beleggers ook mogen beweren. Je verdient het meeste geld met beleggen voor de lange termijn.
Op deze blog heb ik ook een voorbeeld aandelen portefeuille. Onder de pagina modelportefeuille vind je een modelportefeuille.
Met deze modelportefeuille toon ik hoe ik het doe. Ik geef een voorbeeld van hoe ik beleg voor de lange termijn. Deze Modelportefeuille kan je gratis volgen.
Ben je abonnee van mijn nieuwsbrief dan krijg je gratis en onmiddellijk een bericht wanneer ik aandelen aankoop of verkoop.
Ga naar de nieuwsbrief en topartikelen
Ga naar de modelportefeuille en bekijk mijn rendement op mijn aandelen beleggingen.
Einde artikel
Tips voor de beginnende aandelen belegger
Reactie plaatsen
Reacties