Succesvolle Bedrijven Investeren In Hun Bedrijfsalgoritme

Gepubliceerd op 18 juli 2023 om 18:18
Succesvolle Bedrijven Investeren In Hun Bedrijfsalgoritme

Wat doen succesvolle bedrijven anders of beter dan niet succesvolle bedrijven? Hoe komt het dat deze bedrijven meer winst maken? Waarom hebben succesvolle bedrijven zo een groot rendement? Het antwoord is eenvoudig.

Succesvolle bedrijven investeren meer dan andere bedrijven in hun algoritme. Of nog sterker. Succesvolle bedrijven investeren uitsluitend in hun Algoritme.

Maar wat is een Succesvol bedrijf eigenlijk?

Wat bedoelen we eigenlijk wanneer we spreken over een succesvol bedrijf? Laten we het hier hebben over bedrijven die een buitengewoon hoge aandeelhouderswaarde creëren. We zijn tenslotte beleggers in aandelen.

En daarom nemen we hier als hoogste doel voor het bedrijf aandeelhouderswaarde creëren.

Veel aandeelhouderswaarde creëren doe je niet door gewoon veel winst te maken. Want dat is niet genoeg. Het gaat niet om de winst. Het gaat allemaal om het rendement op het ingezette kapitaal van de aandeelhouders.

Het gaat om wie het hoogste rendement op eigen vermogen kan halen. Succesvolle bedrijven gebruiken hun kapitaal slimmer. Ze zetten hun kapitaal efficiënter in dan niet succesvolle bedrijven.

Bedrijven moeten daarom een zo hoog mogelijk rendement behalen op hun eigen vermogen.

Maar dat alleen is eigenlijk nog niet voldoende. Want de meeste bedrijven gebruiken een vreemd vermogen om een hefboom te creëren op hun eigen vermogen. En dat gaat meestal zeer goed.

Tot er een tegenslag komt. Want je mag nooit vergeten dat werken met vreemd vermogen. Met leningen. Ook een hefboom vormt voor wanneer het negatief uitdraait. Wanneer het verkeerd uitdraait met de investering dan krijg je ook een negatieve hefboom.

Bedrijven met een grote hefboom zijn bedrijven met veel schulden.  Deze bedrijven kunnen tijdelijk gedurende soms meerdere jaren of zelfs een decennia. Uitzonderlijk hoge rendementen halen op hun eigen vermogen.

Maar ooit komt de tegenslag en dan wordt heel wat van de aandeelhouderswaarde die de voorbije jaren gecreëerd werd. In enkele weken of maanden volledig uitgewist.

Er zit te veel risico in bedrijven die werken met te veel schulden. Daarom vallen deze bedrijven uit de lijst met succesvolle bedrijven.

Succesvolle bedrijven hebben weinig schulden en een hoog rendement op eigen vermogen. De laatste 10 jaar werd daar weinig aandacht aanbesteed. De rente stond historisch laag. De leningen waren bijna gratis. Bedrijven konden tegen een heel laag rendement vreemd vermogen aangaan en dit investeren in bedrijfsactiviteiten met een hoger rendement.

Maar nu de rente sterk gestegen is en nog zal stijgen. Moeten we weer meer aandacht gaan besteden aan investeringen met een hoog rendement. We moeten terug gaan kijken welke bedrijven er in hun bedrijfsalgoritme investeren en welke bedrijven die dat niet doen.

Succesvolle bedrijven investeren in hun Bedrijfsalgoritme.

Elk bedrijf heeft een bedrijfsalgoritme. Wat is een bedrijfsalgoritme? Wel dat is heel eenvoudig uit te leggen.

Een Algoritme is een recept. Je zou het kunnen vergelijken met een pannenkoek bakken. Je moet je daarbij aan een bepaalt recept houden. Anders heb je geen pannenkoek gebakken maar iets anders.

Alles wat wet doen is eigenlijk een algoritme. Je doet bepaalde handelingen om een vooraf gekozen doel te behalen. In het geval van de pannenkoek wil je als doel een lekkere pannenkoek bakken.

Bij het behalen van een bedrijfsdoel is dat juist hetzelfde. Je volgt een plan. Een recept. Dat noemen we in wiskundige termen een algoritme.

Laten we een heel eenvoudig voorbeeld nemen. Het is heel simpel. Het gaat om een paar of meerdere handelingen die nodig zijn om iets te bereiken. Wanneer alle handelingen uitgevoerd zijn dan is het doel bereikt.

En dan kan je het hele algoritme herhalen zo vaak je maar wilt.

Ik geef even een voorbeeld van een eenvoudig algoritme van een bedrijf dat een product verkoopt. Het maakt niet uit welk product het is gewoon om iets duidelijk te maken.

Een bedrijf gaat klanten zoeken =

  1. Het bedrijf investeert in reclame en marketing
  2. Het bedrijf vindt prospecten
  3. Het bedrijf filtert uit deze prospecten potentiële klanten uit
  4. Het bedrijf haalt door verkoop inspanning een aantal prospecten om in klanten
  5. Het bedrijf levert het product aan de klant
  6. Het bedrijf stuurt een factuur naar de klant
  7. Het bedrijf int de factuur van de klant
  8. Einde algoritme
  9. Het bedrijf begint dit bedrijfsproces of bedrijfsalgoritme opnieuw en dit zo vaak als maar kan.

Een succesvol bedrijf zal investeren in het optimaliseren van dit proces. Dit algoritme moet zo efficiënt mogelijk gemaakt worden. Daardoor optimaliseren deze bedrijven hun investeringen.

Een succesvol bedrijf zal hier gaan investeren in de eerste stap van het bedrijfsalgoritme. De reclame en de marketing moet beter. Men zal dan gaan investeren om meer rendement op de reclame en marketing te halen.

Dat wil zeggen dan men misschien meer gaat investeren in merkbekendheid.

Men gaat ook het doelpubliek beter omschrijven. Een verkoper van grasmaaiers zal bijvoorbeeld geen reclame folders meer gaan sturen naar mensen die in een appartement wonen. Want die mensen kunnen niks doen met een grasmaaier.

De verkoper van gasmaaiers zal dan alleen maar reclame folders sturen naar mensen die in een huis met open bebouwing wonen. Daardoor verhogen zijn verkoopkansen aanzienlijk. En het bedrijf moet minder folders versturen. Daardoor verhoogd het aanzienlijk het rendement op investering van de reclame en marketing activiteiten.

Dankzij deze optimalisering krijgt het bedrijf meer potentiële klanten. En dit tegen een lager reclame en marketing Kost.

Nu kan het bedrijf er ook voor kiezen om meer te investeren in zijn verkoopteam of verkoop proces. Anders gezegd het bedrijf moet meer investeren om deze stap in het bedrijfsalgoritme te optimaliseren. Zodat het bedrijf meer kan verkopen en op die manier ook bij de verkoop meer rendement kan behalen.

Het bedrijf kan er voor kiezen om zijn verkopers een betere opleiding te laten volgen. Om ze bij te scholen in de verkooptechnieken. Maar een bedrijf kan er ook voor kiezen om een deel van zijn verkoopproces te automatiseren.

Dat laatste kan het bedrijf doen door te verkopen via internet. Door een goed draaiende website met bijhorende shop te maken. En deze goed te ondersteunen door een chatfunctie of callcenter.

Wanneer de klant over gaat tot een aankoop dan moet het aangekochte product ook zo snel als mogelijk worden geleverd bij de klant.  Dit gedeelte is een gedeelte dat vaak uitbesteed wordt. Hier moet het bedrijf een keuze maken. Misschien moet er wat uitleg en informatie gegeven worden over het product bij levering. Misschien moet het bedrijf dat dan maar in eigen beheer gaan doen omdat je zo een betere service kan geven. En dat zorgt dan weer voor een beter beleving voor de klant. En voor meer klantentevredenheid.

Daarna moet er natuurlijk een factuur gestuurd worden en moet deze factuur geint worden door het bedrijf. Deze betaal stap kan natuurlijk al eerder gedaan zijn. Men kan er voor kiezen om de klant bij bestelling te laten betalen. Op die manier springt het bedrijf efficiënter om met het kapitaal.

Wat ik hierboven even schetste is natuurlijk een heel simplistische voorstelling van een bedrijfsalgoritme. Het is gewoon om iets duidelijk te maken.

Wat nu belangrijk is voor ieder bedrijf. Ieder bedrijf moet weten wat zijn sterkste troeven zijn en precies daarrond moet het zijn bedrijfsalgoritme uitbouwen.

Al de rest kan een bedrijf vaak beter uitbesteden.

Uitbesteden van niet kernactiviteiten kan het rendement opdrijven

Door zaken uit te besteden hoeft een bedrijf geen kapitaal te investeren. Wanneer een bedrijf in zijn bedrijfsalgoritme enkele stappen heeft waar het niet succesvol in is. Dan kan het bedrijf deze stap misschien beter uit besteden aan bedrijven die een specialisatie hebben in deze stap van het bedrijfsproces.

Zo wordt de transport vaak uitbesteed aan logistieke spelers. Ook de opslag of stockage van goederen worden vaak uitbesteed.

De investering in gebouwen zijn eigenlijk af te raden voor bedrijven. Want gebouwen kan men huren.

Veel bedrijfsmanagers en berdrijfsleiders vinden het wel beter om te investeren in gebouwen ook al heeft deze investering een laag rendement. Hun excuus is dan dat het op de langere termijn afbetaald is en dat het dan gratis is.

Maar dit is eigenlijk geen juiste denkwijze. Want bedrijven die hun geld niet investeren in gebouwen met een laag rendement. Maar hun kapitaal investeren in de kern van hun bedrijfsalgoritme. Zullen veel hogere rendementen halen op kortere termijn.

En de opbrengsten van deze hogere rendementsinvesteringen kunnen op korte termijn weer geïnvesteerd worden waardoor deze bedrijven de bedrijven met lagere rendementen kunnen inhalen.

Het gaat hier om de samengestelde interesten van de hoogrenderende investeringen die succesvolle bedrijven doen in hun bedrijfsalgoritme.

Ook denken veel ondernemers dat het investeren in eigen aankoop van gebouwen beters is. Om de eenvoudige reden dat wanneer je vandaag 1 miljoen euro investeert in een gebouw. En je betaald in 20 jaar je lening af. Dan heb je een gebouw van 1 miljoen verdient. Maar dat is een verkeerde redenering.

Want een bedrijf heeft niet als doel om zo veel mogelijk activa te vergaren waarvan het rendement dan heel laag is. Maar een bedrijf heeft als doel om zo veel mogelijk vrije Cashflow te genereren. Het gaat niet om de activa van het bedrijf maar om de vrije cashflow. Het gaat om het rendement van een investering.

Succesvolle bedrijven investeren  in de meest winstgevende stappen van het bedrijfsalgoritme

Een succesvol bedrijf is een bedrijf dat een hoog rendement op het eigen vermogen maakt. En het eigen vermogen dat is het kapitaal dat ingebracht is door de aandeelhouders. Plus alle niet uitbetaalde netto winsten die het bedrijf gemaakt heeft.

Om dit te optimaliseren mag het bedrijf enkel investeren in de stappen of activiteiten waar het echt in uitblinkt. Bij bedrijven met zeer uitgebreide activiteiten kan het bedrijfsalgoritme zeer complex zijn en moeilijk om te achterhalen waar nu echt de meerwaarde van het bedrijf zit.

Het achterhalen van welk proces in het bedrijf nu voor de meeste waarde zorgt is een specialiteit op zich.

Sommige bedrijven investeren daarom alleen in hun reclame en hun merk. De productie, logistiek, ontwerp en administratie besteden ze uit aan derden. Een bedrijven die deze activiteiten beter kunnen dan zij. En niet altijd goedkoper. Soms aan dezelfde prijs.

Daardoor kunnen ze al hun aandacht richten op datgene wat hun echt waardevoller maakt dan de concurrenten. Voor deze bedrijven kan dit gewoon hun merkimago, merkbekendheid zijn.

Maar ik wil hier wel even een kanttekening bij maken. Een sterk merk bestaat niet alleen uit een logo en een merknaam. Het imago kan je niet maken door alleen maar in reclame en merkbekendheid te investeren.

En helaas. Dit is een fout dat heel veel bedrijven maken. Vaak denken marketeers dat alleen investeren in merkbekendheid al voldoende is. Maar een Merk bestaat niet uit een naam of logo alleen.

De merkbeleving bestaat uit heel veel meer. Kwaliteit van het product. Verkrijgbaarheid. Exclusiviteit en een uitmuntende service. De beleving.

Als je denkt dat Coca Cola alleen maar groot geworden is door reclame dan heb je het lelijk mis. Daar zit heel veel meer achter. Het is ook een lekker drankje. Het is overal beschikbaar. Het gaat ook al jaren mee. Het is voor iedereen betaalbaar. Het is een rots in de branding.

Merk en marketing zijn maar voor een heel beperkt aantal bedrijven hun grootste troef.

Voor andere bedrijven is dit hun productie waar ze beter in zijn. Misschien hebben sommige bedrijven een patent op technologie die hen in staat stelt te concurreren in bepaalde activiteiten. Deze Bedrijven hun kern waarde creatie bestaat er dan uit om te investeren in hun sterkste activiteiten.

Het is daarom dat huren voor bedrijven vaak beter is dan kopen. Bij een aankoop moeten bedrijven een kapitaal investeren en soms is het rendement maar laag. Bij huren hoeven bedrijven niets te investeren.

Huren en door verhuren is het meest rendabele. Je hoeft op die manier geen kapitaal in te zetten. Wanneer je genoeg continuïteit hebt als bedrijf. Dan kan je beter huren. Je hoeft dan geen investering te doen en je hebt winst zonder te investeren.

Dat is ook de reden waarom succesvolle bedrijven overgaan tot het huren van hun machinepark. Wanneer je genoeg volume draait dan kan je beter je machines huren dan kopen.

In de toekomst zullen het dan ook de bedrijven zijn met heel veel volume die zullen produceren. Deze bedrijven moeten er dan alles aan doen om meer volume te verkopen.

Hoe efficiënter een bedrijf zijn kapitaal kan inzetten hoe intelligenter het bedrijf werkt

Hoe efficiënter een bedrijf zijn kapitaal gebruikt hoe meer rendement op eigen vermogen. Lees hoe meer rendement voor de aandeelhouder.

Het efficiënt inzetten van kapitaal is de voorbije jaren wat op de achtergrond geraakt door het goedkope geld. De leningen waren spotgoedkoop waardoor heel veel bedrijven er maar op los investeerden zonder te kijken naar het rendement.

Maar in de toekomst zal dit weer veel belangrijker worden. Vandaar dat ik dit artikel even wou posten op mijn blog. Het is misschien een heel eenvoudige uitleg over iets heel ingewikkeld. Maar zonder een hoog rendement op je investering zal je niet rijk worden.

Nu de economie aan het afkoelen is en tegelijk de rente omhoog gaat zullen de bedrijven die niet goed geïnvesteerd hebben in de waardevolste stappen van hun bedrijfsalgoritme het zwaar te verduren krijgen.

Je zal hun winst zien achteruit gaan terwijl de efficiënte bedrijven. Dat zijn de succesvolle bedrijven die wel geïnvesteerd hebben in de waardevolste stappen van hun bedrijfsalgoritme zullen standhouden of terrein winnen op hun concurrenten.

Ik zou het nog sterker willen zeggen. Bedrijven die alleen maar investeren in hun sterkste stappen van hun bedrijfsalgoritme zullen winnen.

Als aandeelhouder moet je weten. Dat door de jaren heen. We hebben het hier dan over tien jaar en langer. We zijn tenslotte verstandige lange termijn beleggers.

Het de aandelen zijn van bedrijven met een hoog rendement op eigen vermogen die het meest in waarde stijgen. Wat op lange termijn ook resulteert in een hoge koersstijging van het aandeel op de beurs.

Als laatste puntje wil ik u er nog even attent op maken.

Koop ook deze aandelen. De aandelen van topbedrijven. Niet tegen eender welke prijs. Wacht tot deze aandelen door de één of andere korte termijn tegenslag even in koers dalen. En wees op dat moment koelbloedig genoeg om te kopen.

Bekijk hier de lijst van Top Artikelen over beleggen in aandelen

Einde artikel: Succesvolle Bedrijven Investeren In Hun Algoritme

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.