Beleggen In Een Dalende Aandelen Markt

Gepubliceerd op 13 juli 2023 om 07:55

Als de aandelen beurzen in een dalende trend zitten. En dan spreek ik niet over een kortstondige crash of koerscorrectie maar over een lange termijn trend van enkele jaren. Hoe moet je dan beleggen om winst te maken met je aandelenportefeuille?

Een lange termijn trend die dalend is. Is meestal het gevolg van een afkoelende economie of een economie die in recessie is. Een dalende beurstrend ten gevolge van een verslechterde economie kan soms enkele jaren aanhouden.

Meestal zakken de aandelenkoersen dan heel langzaam aan over een langere periode.  In zo een dalende aandelenmarkt is het zeer moeilijk om geschikte beleggingen te vinden.

De meeste doorsnee bedrijven hebben dan last van de afkoelende markt met als gevolg dat hun omzet en winst er op achter uitgaat.

De aandelenkoersen van deze bedrijven zullen dan langzaam over en langere periode dalen. Beleggen in zulke aandelen kan je dan maar beter niet doen.

Dan maar afwachten tot de dalende cyclus zijn dieptepunt bereikt heeft. Dat kan soms enkele jaren duren.

Je kan dan maar beter je aandelen van deze doorsnee bedrijven die mee liften op de golven van de economie van de hand doen.

Er zijn 3 mogelijke opties om in een dalende markt de beleggen.

  1. Hou veel Cash aan in je aandelen portefeuille
  2. Beleg in aandelen van beloftevolle groeibedrijven
  3. Beleg in aandelen van Turnaround

Veel cash aanhouden dat is duidelijk daar hoef ik je weinig over te vertellen. Veel cash zorgt er voor dat je aandelenportefeuille beschermd is tegen verdere koersdalingen. En het zorgt er ook voor dat je klaar bent om te kopen wanneer de dalende trend ten einde loopt. Zodat je laag kan inkopen voor de stijgende trend begint.

Zoek naar aandelen van beloftevolle groeibedrijven. Jonge groeibedrijven zitten in een fase dat ook wanneer hun groei wat afgeremd wordt door een zwakke economische conjunctuur. Ze toch nog hard blijven verder groeien. Het zijn vaak opkomende bedrijven in nieuwe opkomende markten of diensten. Deze bedrijven hebben vaak zoveel potentieel dat ze blijven groeien ondanks de tegenvallende economie.

Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want groeibedrijven noteren meestal tegen een hogere koers winst verhouding. Deze aandelen zijn duurder omdat er zo veel groeipotentieel in zit.

Maar soms worden deze aandelen in een dalende markt wat teruggefloten door angstige beleggers. Op die manier komen er soms koopkansen bij aandelen van groeibedrijven. Ga daar actief achter zoeken als belegger.

Ook turnaround bedrijven kunnen in deze dalende markt lucratieve beleggingen zijn. Bedrijven die een slechte periode achter de rug hebben en bezig zijn met een herstructurering kunnen soms uitstekende koopkansen bieden.

De aandelen van deze bedrijven noteren soms schandalig laag omdat het bedrijf enkele verlieslatende jaren achter de rug heeft. Als de herstructurering slaagt. Dan kan dit bedrijf en het aandeel een inhaalbeweging maken op de beurs. Ook al is er een dalende trend bezig op de beurs.

Investeren in turnaround aandelen vergt wel behoorlijk wat inzicht en kennis in bedrijfsmanagement. Je moet het bedrijf goed gaan analyseren en bestuderen. Je moet weten hoe een goede herstructurering verloopt. De meeste herstructureringen mislukken trouwens.

Investeren in aandelen van Turnaround kandidaten is niet zonder risico. Maar ze kunnen wel tegendraads gaan stijgen als blijkt dat de herstructurering geslaagd is en ze weer winstgevend worden.

Verwar Turnaround aandelen niet met aandelen van cyclische bedrijven. Cyclische aandelen gaan meestal mee met de golven van de Economische Cycli. Als de Cyclische bedrijven het minder beginnen te doen dan is dat zoals een kanarievogel in de koolmijn.

Bij een economische recessie zijn het vooral de cyclische aandelen van cyclische bedrijven die het eerst beginnen te dalen.

Soms bieden dividend aandelen een goed alternatief in slechte tijden. Maar het dan moet je wel zeker zijn dat deze bedrijven hun dividend niet gaan verlagen bij een economische crisis. Kies daarom voor dividend aandelen van bedrijven met weinig schuld en veel cash reserves. Deze cash reserves kunnen dienen als overbrugging bij slecht tijden om toch een dividend te blijven uit betalen.

Maar de geschiedenis leert ons dat de meeste bedrijven hun dividend gaan verlagen wanneer ze minder winst beginnen te maken. Beleggen in dividend aandelen bij een dalende beurstrend daar ben ik persoonlijk niet zo voor te vinden.

Er valt op de beurs altijd wel iets te verdienen. Voor de belegger die zijn strategie een beetje wil aanpassen aan de omstandigheden. Zolang je de aandelen maar niet duur betaald. Dat is de regel waar je je moet aan houden.

Koop laag en verkoop hoog. Het verschil heet winst.

Einde artikel:

Beleggen In Een Dalende Aandelen Markt

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.