Er zijn 3 Soorten Succesvolle bedrijven

Gepubliceerd op 8 augustus 2023 om 18:59
succes bedrijven

Succesvolle bedrijven kunnen we indelen in 3 verschillende categorieën. Maar er is maar één categorie waar ik naar op zoek ben. Als marketeer of belegger heb ik interesse in één bijzondere categorie van succes.

Heb jij de drive om uitmuntend te zijn?

Dat is het soort succes dat maakbaar is door uitmuntendheid. Door een constante uitmuntendheid door de vele jaren heen. Deze bedrijven zijn over verschillende decennia succesvol.

En ik gok dat ook jij daar zal moeten naar streven wil je op termijn succesvol zijn. En ik wed dat je daar ook elke dag mee bezig bent.

En dan heb je wellicht ook al wel eens gemerkt dat terwijl je zo goed bezig bent met een hogere kwaliteit, snellere leveringen, betere service en noem maar op.

Dan word je links en rechts voorbijgestoken door bedrijven die veel minder goed zijn dan jouw bedrijf. En dan vraag je je wel eens af waar je mee bezig bent.

Maar welke bedrijven zijn dat dan die jou zomaar links en rechts voorbij steken?

Dat zijn dan bedrijven die behoren tot de 2 andere categorieën.

De andere 2 categorieën zijn:

  • Succesvol door vals spelen
  • Succesvol door toeval of noem het geluk

Ben jij niet corrupt of toevallig succesvol. Dan zal je elke dat moeten werken om je bedrijf uitmuntend te maken en te houden. Je bent eigenlijk goed bezig.

Sommige bedrijven zijn succesvol door vals spelen of noem het corruptie.

Je kent ze wel. Deze bedrijven zijn corrupt. Ze betalen steekpenningen. Kopen mensen om. Plegen fraude. Ze respecteren de rechten van hun werknemers niet en nemen het ook niet zo nauw met het milieu.

 Veel van deze bedrijven groeien snel. Ze maken heel veel winst. En leveren slechte kwaliteit en service. Niemand begrijpt eigenlijk waarom deze bedrijven zo succesvol zijn. Wel, het is gewoon omdat ze vals spelen.

Wanneer je vals speelt in een wedstrijd, dan kan je gemakkelijker winnen. Dat is duidelijk. Toch wil ik deze manier van succesvol zijn niet promoten. Op geen enkele manier. Het hoort zo niet.

Deze bedrijven horen bij het ongebreidelde kapitalisme. Ze maken de wereld naar de kloten. Ze maken het milieu  naar vaantjes. En het jammere is dat deze bedrijven vaak niet gecorrigeerd worden door de overheid.

Dan heb je nog de bedrijven die toevallig succesvol zijn.

Sommige mensen hebben extreem veel geluk. Soms hebben mensen geluk wanneer ze op een cruciaal punt staan in hun leven. Hierdoor worden ze in de goede richting gelanceerd door toeval.

Je kan toevallig rijke ouders hebben die je veel kansen geven. Of uit een rijke familie met veel invloedrijke nonkels en tantes die je allemaal steunen en je op die manier een zetje in de goede richting geven.

Sommige mensen komen geheel toevallig interessante mensen tegen waardoor ze gemakkelijker succesvol kunnen zijn. Door samen te werken met deze mensen die ze toevallig ontmoeten worden ze succesvol.

Je hoort succesgoeroe ’s vaak zeggen dat het belangrijk is om je te omringen met de juiste mensen. En dat is waar. Maar helaas kom je veel mensen juist toevallig tegen.

Toeval is een belangrijk succesfactor. En eigenlijk begint alles met toeval. Het is daarom belangrijk dat je leert omgaan met toeval. En dat je beseft wanneer je toevallig een kans krijgt. Dan moet je die ten volle benutten.

Succesvol zijn door uitmuntendheid

Succesvol zijn door uitmuntendheid of wat ik noem het maakbare succes. Daar zal jij waarschijnlijk bij horen. En ik ook.

Wanneer je succes nastreeft. Streef dan succes na op de lange termijn. Want op de korte termijn word je succes te veel beïnvloed door toeval. Op lange termijn is het vooral je harde werk en je keuzes die je maakt.

Wanneer je geen geluk hebt en je bent niet corrupt. Dan is uitmuntendheid je enige keuze.

Lever gewoon de beste producten en lever de beste service. En reken daar ook de juiste prijs voor.

Weet, dat van alle bedrijven die je door toeval voorbij steken. Er maar weinig zullen zijn die binnen 10 of 20 jaar nog zullen bestaan.

Deze bedrijven beleven door toeval een momentum.

Ook de valsspelers zullen wel eens op hun bek gaan.

Wanneer je een bedrijf runt dan is het belangrijk dat je daar plezier aan beleefd. En dat je naar de lange termijn kijkt. Run je bedrijf met als doel dat het binnen 3 generaties nog bestaat.

Over die 3 generaties zullen er momenten komen dat je links en rechts wordt ingehaald door valspelers en gelukzakken. Maar er zullen ook momenten komen dat jij de anderen zult inhalen door je uitmuntendheid.

Zie het als de race tussen de haas en de schildpad.

Daarom is het noodzakelijk dat je een plan ontwerpt om jouw bedrijf uitmuntend te maken in wat je doet. Zorg dat je de meeste klanten waarde levert.

Veel klantenwaarde leveren is boekhoudkundig vaak niet zo goed. Want veel klantenwaarde leveren kost op de korte termijn meestal wat van je winst. Bedrijven die aan winstoptimalisatie doen leveren meestal minder service aan de klant.

Daardoor maken ze op korte termijn meer winst. Maar op lange termijn verliezen ze omdat ze minder waarde leveren aan de klant. Boekhouders zijn slecht adviesgevers. Helaas worden heel veel bedrijven te veel boekhoudkundig geleid.

Veel bedrijven worden geleid om op korte termijn winstgevend te zijn. Dat komt omdat het management vaak beloningen krijgt bij het halen van korte termijn doelen. Maar op lange termijn werkt dit negatief.

Een bedrijf moet niet financieel gestuurd worden maar commercieel

Commercieel wil zeggen dat je bedrijf zo werkt dat je het efficiënts je product of service aan de klant brengt.

Je werkt niet aan winstoptimalisatie maar aan waarde creatie optimalisatie voor de klant. Dat kost je op korte termijn wat winstgevendheid. Maar eigenlijk is dit geen kost! Maar een investering in de toekomst!

Je bedrijf zal daardoor van A tot Z marketing moeten zijn. Een bedrijf moet de wereld verbeteren. Dat maakt het zo leuk om een bedrijf te hebben.

Je moet de DRIVE hebben om uitmuntend te willen zijn.

Je moet de drang hebben om uit te blinken!

Maak daarom een degelijk plan op om jouw bedrijf nog te verbeteren. Maak een stappenplan. Analyseer je eigen bedrijf eens. Maak een lijst met al je slechte punten.

Kan je deze nog verbeteren? Ja, hoe dan? Maak een stappenplan?

Wat zijn je sterke punten? Kan je deze nog sterker maken? Ja, hoe dan?  Maak een stappenplan?

Maak je bedrijf uitmuntend!

Een uitmuntend bedrijf is maakbaar!

En een uitmuntend bedrijf is succesvol.

Heb je advies nodig? Vraag dat dan! Om advies vragen is vaak de beste investering die je kan doen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.