Leest U Wel Genoeg Boeken?

Gepubliceerd op 5 september 2023 om 15:25
Leest U Wel Genoeg Boeken?

Wat hebben succesvolle mensen met elkaar gemeen? Welk eigenschap zorgt er voor dat deze mensen meer succes hebben in alle omstandigheden? Waarom maken deze succesvolle mensen altijd de juiste keuze?

                Wel het is vrij eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen.

Deze succesvolle mensen hebben meer kennis en inzicht vergaard dan onsuccesvolle mensen. Daardoor zijn ze betere voorbereid op onverwachte gebeurtenissen waardoor ze betere keuzes maken op cruciale momenten.

Ik wil hier wel even verduidelijken.

Met succesvolle mensen bedoel ik mensen die succesvol geworden zijn door bekwaamheid. Ik heb het niet over diegene die succes hebben door toeval of corruptie en valspelen.

Mensen die succesvol zijn door valsspelen hebben waarschijnlijk geen boeken gelezen. Maar over dit soort succes wil ik het zeker niet hebben.

Mensen die succes hebben door toeval daar is natuurlijk niks mis mee. We hebben allemaal een beetje geluk nodig om het te maken.

Maar wachten op een gelukkig toeval dat je vooruit helpt. Dat is eigenlijk het zelfde dan je doel overlaten aan het toeval.

Succesvolle mensen proberen zo weinig mogelijk aan het toeval over te laten. Sterker nog, ze zorgen dat ze voorbereid zijn op toeval. Zodat ze er mogelijk kunnen van profiteren.

Om voorbereid te zijn op toeval heb je kennis en inzicht nodig. En dat kan je op verschillenden manieren verkrijgen.

Je kan cursussen volgen. Je kan ervaring opdoen. Al doende leer je. Maar je kan ook via zelfstudie veel kennis en inzicht vergaren. Dit doe je vooral door veel te lezen.

          Succesvolle mensen hebben meestal een goed gevulde boekenkast.

Ikzelf heb meer dan 2000 boeken in mijn boekenkast. Ik heb ze ook allemaal gelezen.

Ik lees heel veel over marketing. En ook heel veel over management. Maar het liefst lees ik over filosofie.

Wat hebben de boeken van Friedrich Nietzsche, Kant, Popper en zo veel andere filosofen met beleggen en ondernemen te maken?

Heel veel! Meer dan je zou denken. Wijsheid is belangrijk als we belangrijke beslissingen moeten nemen. Beslissingen die ons in de toekomst een voordeel opleveren.

          Succesvolle mensen besteden heel veel tijd aan lezen. Want lezen is gelijk aan leren!

Ook een portie psychologie komt altijd van pas. Weten hoe mensen denken en voelen helpt je om mensen iets te verkopen. Of om mensen te motiveren om voor bepaalde taken samen te werken.

Psychologie is ook belangrijk op de beurs en financiële markten. Je kan het gedrag soms goed voorspellen van beleggers op de beurs. Daardoor kan je inspelen op hun gedrag. Dat kan je veel geld opleveren.

Wie niet wil lezen en leren zal nooit zijn eigen succes kunnen maken.

Diegene zal moeten wachten tot het toeval hem gunstig gezind wordt. En dat is misschien nooit.

Zoals ik al schreef. Ik heb al meer dan 2000 boeken gelezen. En ik lees nog elke dag boeken. Ook vakliteratuur lees ik veelvuldig. Ik lees heel veel op Blogs over onderwerpen die mij boeien.

Succesvolle mensen die succesvol geworden zijn door hun juiste keuzes zijn meestal veellezers. Ze  brengen een groot deel van hun tijd door, door te lezen.

Ze informeren zich op die manier voortdurend. Top investeerders zoals Warren Buffett & Charlie Munger brengen het grootste deel van hun tijd door met het lezen van jaarverslagen van bedrijven.

Maar ook boeken en vakliteratuur wordt gulzig gescand door hun ogen. Ook Georges Soros en Peter Lynch zitten de hele dag met hun neus tussen de boeken en economische verslagen.

             Alle succesvolle marketeers en reclame jongens lezen veelvuldig boeken.

Graag lezen is dus een voordeel voor iemand die het wil maken. Maar hoe kan je nu zoveel tijd hebben om te lezen?

Wel heel eenvoudig. Door het in te plannen in je agenda. Ik zelf maak heel veel tijd vrij om te lezen in boeken of op blogs en jaarverslagen. Ik neem regelmatig een leesvakantie. Dan zonder ik mij voor 5 of 6 maanden af om veelvuldig te lezen.

Het maakt van mij een autoriteit in mijn vak. Als autoriteit moet je op alle vragen over je vak kunnen antwoorden.

Lezen is eigenlijk een groot deel van mijn werk. Het maakt mij succesvol als belegger. Ik leer elke dag bij. Ik breng ook wat ik leer in de praktijk. Je moet voortdurend je kennis en inzichten toetsen aan de praktijk.

Lezen en denken moet overgaan in doen. Voer uit wat goed is om je doelen te bereiken.

Lees hier meer over mijn Privé bibliotheek

Auteur: Bjorn De Wilde

Einde Artikel: Leest U wel genoeg boeken?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.