Er is Weer Een Alternatief Voor De Beurs

Gepubliceerd op 26 augustus 2023 om 17:44
Er is Weer Een Alternatief Voor De Beurs

De voorbije week kreeg de beurs hevige concurrentie.  Er zijn alternatieve beleggingen met minder risico dan beleggen in Aandelen. De Rente op staatsobligaties en spaarrekeningen gaat naar de 3% netto.

Daardoor is er een alternatief voor de beurs en onroerend goed. Het wordt alsmaar aantrekkelijker om je geld op een spaarrekening te parkeren.

Zonder zorgen of risico je geld beleggen op je spaarrekening of in staatsobligaties. Het wordt almaar interessanter.

Ook de problemen met de vastgoedsector in China kunnen nog extra problemen met zich mee brengen.

Evergrande gaat maandag weer noteren op de beurs. Maar de lange termijn problemen blijven extreem groot.

Er is een grote bubbel op de vastgoedsector en die moet nu langzaam leeglopen.  Dat kan jaren duren. En dat gaat ongetwijfeld op de wereldeconomie wegen.

De problemen met Evergrande en de hele Chinese vastgoedsector kunnen in de komende maanden voor een extra geldschaarste zorgen. Dit kan de rente nog omhoog duwen.

Ook zien we nu dat er terug concurrentie ontstaat in de banksector. Banken moeten hun spaarrente omhoog doen willen ze geen klanten verliezen.  De klant krijgt weer een beetje meer macht over de banken.

Daarom blijf ik nog altijd voorstander van veel cash in mijn portefeuille. Ik wil nog even opmerken dat we met de modelportefeuille die nog altijd uit 60% cash bestaat geen rente rekenen op deze cash. Het werkelijke rendement ligt dus hoger dan het aangegeven rendement.

Volgende week komt ook het aandeel Van De Velde met hun halfjaarresultaten naar buiten. Hopelijk vallen die mee.

Binnen enkele dagen is Augustus voorbij. In september komt alles economisch weer opgang en ik ben nieuwsgierig of we dit jaar een eindejaarrally gaan krijgen. Of gaan de problemen met Evergrande voor een wereldwijde crash zorgen?

Het is momenteel koffie dik kijken. Veel cash aanhouden lijkt mij nu het verstandigste. De modelportefeuille moest de voorbije week rendement inleveren. Toch maak ik mij niet al te veel zorgen over de aandelen in de portefeuille.

Het zijn goede bedrijven die tegen een lage prijs noteren. Als de bedrijven maar goed blijven presteren zal de aandelenkoers op termijn wel volgen.

Bovendien is het rendement van de aandelenportefeuille nog altijd positief. Als de problemen met Evergrande onder controle blijven dan is mijn pronostiek dat onze aandelen in de komende maanden wel wat gaan herstellen.

Bekijk hier de aandelenportefeuille

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.