Geduld Loont Bij Beleggen In Aandelen

Gepubliceerd op 2 september 2023 om 18:21
Geduld Loont Bij Beleggen In Aandelen

De voorbije twee maanden werd ons geduld op de proef gesteld. De modelportefeuille ging bijna week na week achteruit. Maar nu blijkt ons engelen geduld vruchten af te werpen.

Het aandeel Proximus liet een mooi herstel zien. En daar was een goede reden voor.

Eerst en vooral noteerde het aandeel  tegen een spotgoedkope koers. Maar ook fundamenteel deed het bedrijf het goed.

Proximus kon een lucratieve deal sluiten met het Belgische Citymesh en het Roemeense Digi. Deze twee concurrenten hebben een joint venture Digi Belgium opgezet die de vierde grootste operator van België wil worden.

Proximus gaat nu 400 mobiele sites die uit dienst werden genomen aanbieden aan Insky dat de infrastructuur van Digi Belgium gaat uitbaten en uitbouwen.

Proximus zal daardoor meer inkomsten krijgen wat uiteraard de winst positief zal beïnvloeden. Fundamenteel gaat het dus de goede kant op met Proximus en natuurlijk zal dit op termijn de aandelenkoers verder ondersteunen.

Het aandeel Van de Velde bleef ongeveer ter plaatste trappelen. Van de Velde maakte de voorbije week zijn halfjaarcijfers bekend.

Deze lagen in lijn met mijn verwachtingen. En dat is goed.

Alleen werden de positieve resultaten gecamoufleerd door het verlies bij Top Form Ltd waar Van De Velde een belang van ongeveer 25% in heeft.

Operationeel doet Van de Velde het wel vrij goed. Wat vooral positief is, is de sterke stijging van de omzet die Van de Velde haalt uit de eigen verkoop aan de eindklant.

Van de Velde verkoopt natuurlijk heel veel aan de groothandel. Maar de verkoop aan de eindklant door hun eigen verkoopnetwerk zoals de eigen winkels en internet verkoop groeit met een 14%.

Dat de verkoop aan de eindklant omhoog gaat is zeer goed nieuws want de marge die op deze verkoop gerealiseerd wordt is veel groter dan op de verkoop aan de groothandel.

We zullen op termijn dan ook gaan merken dat de brutomarge omhoog zal gaan. Deze stijging zal bovenop de omzetstijging komen. Wat een dubbel groei voor de brutomarge zal betekenen.

Van de Velde doet het fundamenteel dus ook goed. Het bedrijf groeit gestaag. Er valt ook niks spectaculairs te verwachten. Maar dat hoeft ook niet. De netto vrije kasstroom van Van de Velde groeit en dat is de echte winst.

Het aandeel Renault kreeg Vrijdag een koersdaling van 6% te verwerken. Hoe komt dit nu?

UBS gaf vrijdag een negatief advies over de autosector. Toch ben ik het niet eens met UBS. Want UBS gaat hier vrij oppervlakkig te werk.

Ik schreef het al eerder. De Duitse auto sector zal het zeker moeilijk hebben de komende jaren. De Duitse auto sector, maar ook de hele Duitse Industrie kon de voorbije 15 Jaar profiteren van de Chinese groei.

Maar daar is nu een einde aan gekomen. Nu de Chinese economie het moeilijk heeft zal de Duitse economie het ook enkele jaren moeilijk krijgen. Daar ben ik het met UBS mee eens.

Maar voor de Franse Economie gelden momenteel andere regels. De Franse Economie is minder afhankelijk van de Chinese.

En Renault zal daar zeker veel minder onder lijden dan zijn Duitse concurrenten. De Franse Economie doet het trouwens zeer goed gezien de omstandigheden.

UBS scheert dus iedereen over de zelfde kam. Misschien is het wel de bedoeling van UBS om de aandelen van Renault naar omlaag te praten. Dan kunnen ze zelf goedkoper instappen.

Ook het feit dat Tesla nog meer korting gaat geven is niet zo negatief voor Renault. Renault geeft geen grote kortingen, toch verkopen hun modellen uitstekend. Renault kan dus goed concurreren met Tesla.

Bovendien verkoopt Renault nog heel veel Niet 100% elektrische voertuigen. Deze vallen buiten de concurrentie met Tesla. En omdat de auto’s met een klassieke verbrandingsmotor om een uitdovende markt gaat kan Renault hier gebruik van maken om er extra winst uit te persen.

Ik blijf positief over Renault. Het aandeel zal wel terug herstellen. UBS heeft het vaak verkeerd, net als de andere beurshuizen.

Zelf hou ik nooit rekening met adviezen van beurshuizen of banken. Ik maak mijn eigen analyses en durf dan ook tegendraads te beleggen. De tijd zal uitwijzen wie gelijk heeft.

 

De Modelportefeuille kon dan ook een mooi herstel laten zien de voorbije week. Ik verwacht voor het najaar nog wel wat herstel. Ondanks dat de inflatie hoog blijft en dat de rente waarschijnlijk nog wat zal stijgen.

Bekijk hier de Modelportefeuille

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.