Renault Boekt Recordresultaten Aandelen stijgen het meest

Gepubliceerd op 30 juli 2023 om 12:18
Renault Boekt Recordresultaten Aandelen stijgen het meest

De voorbije week kwamen heel wat beursgenoteerde bedrijven met hun eerste halfjaar cijfers naar buiten. Er was heel wat slappe koffie bij. De economie doet het als maar slechter. En dat begin je nu duidelijk te zien aan de bedrijfsresultaten.

Veel bedrijven zien hun marge kleiner worden. Een gevolg van de stijgende prijzen voor personeelskosten, grondstoffen en energie.

In onze modelportefeuille waren het Renault, Proximus en Econocom groep die met halfjaarresultaten naar buiten kwamen.

Daar waren geen onverwachte zaken bij. De bedrijfsresultaten zijn vrij voorspelbaar. Dat zorgt voor weinig onverwachte uitschieters. Dit geldt zo wel in negatieve zin als in positieve. Saaie bedrijven verassen weinig.

Je kan de resultaten vrij goed voorspellen. En juist dat is voor een belegger in aandelen heel belangrijk.

Onze aandelen Renault presteren zeer goed.

Renault was de primus van de klas. De herpositionering van Renault in de markt met een betere productmix, zorgde voor een aanzienlijke verhoogde marge.

De operationele marge van Renault was nog nooit zo hoog. Het bedrijf Renault is volop bezig te muteren naar een heel ander bedrijf. Dit moet in de toekomst hoger operationele marges opleveren.

Het is voor veel aandelenbeleggers nog niet zo duidelijk. Maar ik geloof dat Renault met de nieuwe aanpak in de toekomst jaarlijks hoge operationele marges zal kunnen voorleggen. En dan is het aandeel nu nog altijd vrij laag genoteerd.

Onze aandelen Renault hebben dus nog veel stijgingspotentieel.

Onze aandelen Proximus moeten het nog allemaal bewijzen

De laatste aankoop van 2 weken geleden. De aankoop van aandelen Proximus moeten nog uit de startblokken geraken. Aangezien we dit aandeel ook gekocht hebben voor de lange termijn van 10 jaar. Hoeven we ons nog geen zorgen te maken over de koers van het aandeel.

De halfjaarresultaten waren zeer goed. De omzet steeg met enkele percenten en het bedrijf werkt aan zijn expansie in het buitenland.

Proximus heeft nog altijd een zeer goede balans. Het bedrijf kan tegen een stootje en heeft een heel stabiel inkomstenstroom.

Door de hoge investeringen en de hoger kosten kwam het netto resultaat lager uit. Maar men verwacht dit in het 2 de halfjaar goed te maken.

Ik maak mij geen zorgen over de belegging in aandelen Proximus. Hoewel het bedrijf aanzienlijk knipt in het dividend over de komende jaren. Is het dividend van het aandeel Proximus nog altijd zeer hoog.

Een stagnerende aandelenkoers in het komende jaar zal voor een groot deel goedgemaakt worden door de uitkering van dividenden. En een tijdelijke koersdaling van het aandeel is voor beleggers die voor een termijn van 10 jaar beleggen geen probleem.

Voor de angsthazen die voor de korte termijn gaan en van het ene aandeel naar het andere wippen is dit wel een probleem. Maar zoals ik al vele maken schreef is deze site voor de verstandige lange termijn belegger.

En het zal uiteindelijk de verstandig lange termijn belegger zijn. Die met zijn engelen geduld met de grote winsten gaat lopen. Verstandigheid wint het van slimmigheid.

Aandelen Econocom Group presteren het slechtst

Onze aankoop van de aandelen Econocom Group presteren het slechts. Toch zaten er geen verassingen in de halfjaarresultaten.

Zoals ik al schreef bij de aankoop van de aandelen Econocom Group zal dit bedrijf wat hinder ondervinden van de dalende economische activiteit binnen Europa.

Het bedrijf ziet dan ook zijn groei vertragen. Maar het bedrijf kende nog altijd een groei van 3.9% over de eerste 6 maanden van het boekjaar 2023.

Wel ging de marge er aanzienlijk op achteruit. En dat is een logisch gevolg van de stijgende personeelskosten, hogere energieprijzen enz…  Het bedrijf kan deze hogere kosten niet meteen doorrekenen aan zijn klanten.

Dat is nu eenmaal eigen aan bedrijven die lange termijn contracten hebben met hun klanten. Maar dit wil ook zeggen dat er later nog een inhaalbeweging kan plaatsvinden.

Wat nu vooral belangrijk is, is dat de omzet nog groeit. De winstgevendheid zal later wel volgen wanneer het bedrijf de hoger kosten kan doorrekenen aan de klant.

Dit is geen onverwachte situatie. Ik had dit voorspeld in mijn vorige artikelen. Het aandeel Econocom Group is niet voor hartlijders. Het aandeel kent meestal nogal een volatiel koersverloop.

Het aandeel Econocom Group is een echte jojo. Toch zit er voor de lange termijn belegger maar weinig risico in dit aandeel. Bovendien krijg je ook elk jaar een mooi dividend uitgekeerd. En het aandeel noteert nog altijd tegen een spotprijs.

We hebben het aandeel tegen een lage koerswinst gekocht. En daardoor kunnen we tegen een stootje. Wanneer het aandeel laag genoteerd blijft en het verloop van de bedrijfsactiviteiten verloopt gunstig zal ik zeker overwegen om aandelen bij te kopen.

Mijn verwachting voor de toekomstige beurskoersen zijn niet zo hooggespannen

Ik verwacht voor de toekomst niet zo heel veel positiefs voor de beurs. De rente op spaarboekjes is hard gestegen het voorbije jaar.

Er is nu voor veel aandelen beleggers een alternatief. Aandelen beleggers die het niet zo goed doen op de beurs. En die zijn in de meerderheid. Die mensen kunnen nu beter hun geld op een spaarboekje zetten.

Op een spaarboekje halen ze met zekerheid minimum 2% rendement. En dit zal in de toekomst waarschijnlijk nog wat stijgen. Waarom zouden deze beleggers nog risico nemen. De meeste beleggers doen het niet beter dan de gemiddelde aandelenindexen. En die waren de voorbije maanden negatief.

Er zal dus nog heel veel kapitaal van de beurs wegtrekken. Dat zal voor een verkoopgolf zorgen. Meer verkoop dan aankoop. En aangezien de beurskoersen tot stand komen door vraag en aanbod kunnen we er vanuit gaan dat de aandelenkoersen verder zullen zakken of gelijk blijven.

Ik blijf beleggen voor de lange termijn. Dat is de beste strategie om winst te blijven maken op de beurs. Misschien niet op de korte termijn. Maar op lange termijn zal ik zeker winnen.

Bovendien doet de aandelenportefeuille het goed. Met een Positief rendement van +4.3% over een termijn van 9 maanden doe ik het echt niet slecht. Ik blijf een jaarlijks rendement van 2 cijfers nastreven. Ik ga dus voor een minimum rendement van +10% per jaar.

U kunt de Modelportefeuille hier bekijken

De voorbije week postte is ook nog wat interessante artikelen voor u.

Bekijk deze artikelen hier:

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.