Aankoop Aandelen Proximus

Gepubliceerd op 19 juli 2023 om 10:54
Aankoop Aandelen Proximus

Iedereen kent het bedrijf wel Proximus. Proximus is een Belgische aanbieder van telecom diensten.  Het is in België de grote rivaal van Telenet.

Nu we Telenet van de hand moesten doen omdat het van de beurs gehaald werd hebben we geen telecomspeler meer in de aandelen portefeuille. En dat wil ik graag anders zien.

Proximus was de voorbije jaren één van de beste dividend aandelen in Europa. De koe werd elk jaar leeggemolken via riante dividenden.

Maar door de grote miljarden investeringen in technologische infrastructuur voor het fiber netwerk moet de cash nu gebruikt worden om de investeringen te financieren. En daardoor heeft Proximus de uitbetaling van het dividend teruggeschroefd.

Nu de dividend beleggers zowat allemaal hun biezen gepakt hebben is het aandeel naar een bodemkoers gezakt. Het aandeel noteert nu tegen een koerswinst van 5 voor het boekjaar 2022.

Ik wil hier wel een kanttekening bij maken. Want door de hoge investeringen kan de winst de komende 2 a 3 jaar serieus onder druk komen te staan.

Maar zoals u al weet. Ik ben altijd uit op tijdelijke problemen. En het probleem van een mindere winst door heel veel investeringen vind ik eigenlijk een koopkans. Want werken aan de toekomst wil ook zeggen dat je wat korte termijn winst opgeeft om meer winst te maken in de verre toekomst.

Het andere probleem bij telecomspelers zeker in België is de beperkte groei. Iets waar Proximus ook mee kamt zeker op de thuismarkt België.

Maar ik denk dat Proximus daar sterk genoeg voor staat om in het buitenland te groeien. En ik denk dat het ook de ambitie is van de Proximus leiding om te groeien in het buitenland.

Met de recente overname in India doet voegt Proximus de daad bij het woord. En in landen zoals India is er nog groeipotentieel genoeg.

Ik vind het aandeel tegen een koeswinst van 5 voor het boekjaar 2022 eigenlijk te goedkoop. Rekening houdend dat de komende jaren moeilijk zullen worden om veel vrije cashflow te draaien ben ik koper van het aandeel voor de lange termijn.

Proximus draait een omzet van 5.9 Miljard euro over 2022 en heeft een beurswaarde van 2.3 Miljard euro. Er is een ebitda van 1.786 Miljard euro. Over 2022 was er een nettowinst van 1,4 euro per aandeel.

De grootste aandeelhouder van Proximus is de Belgische staat met 53,51% van de aandelen in zijn bezit. Proximus houdt zelf ook 4.62% van de eigen aandelen in bezit.

Ik zie een horizon van 10 jaar voor de Proximus aandelen.

Dat  Proximus in het dividend gesnoeid heeft voor de komende jaren kan mij minder schelen. Investeren in de toekomst vind ik belangrijker. Er zal daardoor meer aandeelhouders waarde gecreëerd worden.

Ook al zal er de komende jaren misschien wat minder vrije cashflow zijn op de langere termijn verwacht ik wel een inhaalmanoeuvre wat de winst betreft.

Belangrijker is nu om de groei veilig te stellen door te investeren in technologie en overnames. Financieel staat het bedrijf zeer sterk. Er is nog financieringsruimte en de bruto cashflow kan veel aan.

Voor de lange termijn van 10 jaar koop ik 700 aandelen Proximus voor de modelportefeuille tegen 7,2 euro per aandeel

Zie hier de Modelportefeuille

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.