Aandelenportefeuille Klopt De BEL20 Index

Gepubliceerd op 2 juli 2023 om 11:46
beursindex kloppen

Onze aandelenportefeuille bestaat nu exact 8 maanden. We begonnen op 1 November 2022 met onze modelportefeuille. Sinds 1 November Ging de Bel20 index er enkele procenten op achteruit. Terwijl onze portefeuille erop vooruit ging.

De Bel20 kende een daling van enkele procenten maar daar moet je natuurlijk nog de uitbetaalde dividenden over de bel20 aandelen bij tellen.

Na dat rekensommetje blijf je nog met een beetje verlies zitten indien je op 1 November 2022 een mandje BEL20 aandelen had gekocht.

Met onze modelportefeuille ging het beter. We komen na 8 maanden uit op een rendement van 4,2%.

We kloppen de BEL20 index met meer dan 6% verschil over 8 maanden.

We behalen dit rendement op onze volledig kapitaal door maar 30% van het kapitaal te beleggen in aandelen. 70% van onze aandelenportefeuille bestaat nog altijd uit Cash.

In een dalende markt is voorzichtig spelen en aan de zijlijn blijven staan rendabeler dan meespelen.

Wie de voorbije 8 maanden zijn geld cash liet staan deed het beter dan diegene die hun volledige kapitaal in een mandje BEL20 aandelen stopten. Niet beleggen kan  soms interessanter zijn dan wel beleggen.

De voorbije week kwam Renault Group met positief nieuws naar buiten. Het bedrijf trekt de winstverwachting voor dit jaar op. Men verwacht nu om een operationele winstmarge tussen 7 a 8% te behalen op de omzet.

Renault Group heeft enkele nieuwe modellen die zeer vlot over de toonbank gaan. Een paar verkoopsuccessen kan een autofabrikant zijn winsten hoog laten oplopen dat hebben we in de geschiedenis al enkele malen gezien.

Ook is de productmix nu beter. Er worden meer auto’s met een hogere winstmarge verkocht waardoor de brutomarge hoger is. Ook kon de autofabrikant zijn kosten drukken wat ook nog wat extra marge oplevert.

Renault gaat hiermee eigenlijk tegen de trend in die heerst binnen de autobranche.

Dat komt omdat Renault het enkele jaren barslecht gedaan heeft.

Naar aanleiding van deze slechte resultaten is Renault met een herstructurering begonnen. Onder de naam Renaulution introduceerde het management 3 jaar geleden een herstructureringsplan. Deze herstructurering begint nu zijn vruchten af te werken. En ik verwacht dat Renault in de komende jaren nog veel profijt zal hebben van deze herstructurering.

In elk geval de fundamenten van onze belegging in Renault zitten goed.

Ons aandeel Econocom Group kende een dipje de voorbije week. Deze koersdaling heeft natuurlijk te maken met de uitbetaling van het dividend.

Op 30 juni betaalde Econocom Group een bruto dividend uit van 0.16 euro per aandeel. Percentage gezien is dit een zeer mooi dividend. En beleggers houden er natuurlijk rekening mee dat de intrinsieke waarde van het aandeel na de uitbetaling van dat dividend nu 0.16 euro minder waard is.

Voor ons speelt dat geen enkele rol. Het dividend is uitbetaald en wij hebben het ontvangen. We ontvangen per aandeel 0.16 euro bruto en dat is na aftrek van 30% dividend belasting 0.112 euro per aandeel. Dit geld komt bij onze Cashreserves bij.

Ik verwacht dat het aandeel de komende weken wel terug wat zal herstellen. Heel wat grote aandeelhouders zullen hun uitbetaalde dividend gebruiken om tegen deze lage aandelenkoers hun belang te vergroten. En ze hebben natuurlijk gelijk. Indien het aandeel Econocom Group laag blijft noteren of verder wegzakt zal ik ook overwegen om aandelen bij te kopen.

Binnen enkele weken komt het resultaten seizoen op gang. De beursgenoteerde bedrijven zullen binnen enkele weken hun halfjaarcijfers bekend maken. Ik ben benieuwd naar de resultaten van over de eerste 6 maanden van het jaar. Vallen deze cijfers mee dan kan de beurs gaan stijgen vallen ze tegen dan kan de beurs verder zakken of gewoon nog wat ter plaatse blijven trappen.

Ik verwacht voor onze beleggingen wel positief nieuws. Voor Econocom Group kunnen de verwachtingen voor de tweede jaarhelft misschien niet zo hoog zijn omdat de Europese Economie wat in een dipje zit en het bedrijf daar wel gevoelig voor is. Maar de aandelen noteren zo laag dat we voor de lange termijn wel goed zitten en het bedrijf betaald elk jaar een hoog dividend. Het bedrijf heeft ook zeer weinig schulden.

Tegen eind Juli zullen we meer weten over de eerste halfjaarcijfers van Renault en Econocom Group voor de resultaten van Van de Velde is het wachten tot eind augustus.

We blijven onze voorzichtige strategie van veel Cash in de portefeuille voortzetten.

De voorbije weken postte ik volgende artikelen die je misschien gemist hebt:

De Modelportefeuille vind je Hier.

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.