Beleggen In Aandelen Met Of Zonder Dividend

Gepubliceerd op 26 juni 2023 om 08:00
Beleggen in dividend aandelen

Sommige zweren bij dividend aandelen. Andere beleggers kiezen liever aandelen van groeibedrijven die geen dividend uitbetalen omdat ze hun winst herinvesteren in de uitbreiding van hun activiteiten. Welke van de twee keuzes brengt nu het meeste rendement op?

Ik maak hieronder even een vergelijk. We gaan ervan uit dat in alle voorbeelden het om dezelfde bedrijven gaat die evenveel winst maken.

Voor en nadelen dividend aandelen.

Dividend aandelen zijn meestal aandelen van gevestigde bedrijven die al een paar decennia groei achter de rug hebben. Het zijn meestal volwassen bedrijven de jaren van sterke groei zijn voorbij ze hebben een marktleiderschap kunnen veroveren en groeien nu iets trager.

Bedrijven die elk jaar een stevig dividend kunnen uitbetalen zijn meestal bedrijven die veel vrijecashflow genereren. Omdat ze deze vrije winst niet meer helemaal nodig hebben voor investeringen  om de toekomst te verzekeren. Kunnen ze een groot deel uitbetalen aan de aandeelhouders als dividend.

Positief is dat je elk jaar een deel van de winst uitbetaald krijgt en dat deel heb je zeker. Bij een aandelencrash heb je al de uitbetaalde dividenden veilig in cash. Wanneer je belegt hebt in dividend aandelen dan kan je elk jaar een deeltje van de winst vastklikken via het uitbetaalde dividend. Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht.

Het nadeel is wel dat je op deze winstuitkering belasting moet betalen. Je verliest in België maar liefst 30% aan roerende voorheffing.  Dat is 30% dat in rook opgaat.

Voor en nadelen van aandelen waarover geen dividend uitbetaald wordt.

Eén van de grote voordelen van aandelen van bedrijven die geen dividend uitbetalen is dat het bedrag dat anders als dividend uitbetaald zou worden gewoon bij de intrinsieke waarde van het aandeel bijkomt. Bedrijven houden het dividend bedrag gewoon in hun kas in plaats van uit te betalen.

Doordat het bedrijf de winst niet uitbetaald als dividend gaat er ook geen 30% belasting aan af. Je houdt meer waarde over per aandeel dan wanneer je het als dividend zou ontvangen.

Hierdoor zullen aandelen waarover geen dividend uitbetaald worden meer stijgen in waarde dan wanneer er elk jaar een deel wegvloeit via dividend.

Het nadeel is wel dat je de winst niet in jouw eigen zak hebt maar dat het in het bedrijf blijft. En daar is het geld altijd blootgesteld aan risico’s.

Je kan dus met andere woorden meer winst maken via de stijging van de aandelenkoers maar je loopt meer risico om de winst terug kwijt te spelen.

Aandeelhouders waarde creëren via de inkoop en vernietiging van eigen aandelen.

Er is nog een derde manier om aandeelhouderswaarde te optimaliseren. En dat is via de inkoop van eigen aandelen om die dan te gaan vernietigen.

Een bedrijf kan wanneer het veel winst maakt die zorgt voor overtollige cash in het bedrijf deze cash gebruiken om eigen aandelen op te kopen.

Wanneer het bedrijf een zeker percentage van de eigen aandelen in bezit heeft. Bijvoorbeeld 5% of 10% dan kan men mits de goedkeuring op de aandeelhoudersvergadering overgaan om deze aandelen te vernietigen.

Wanneer een bedrijf 10% van zijn uitstaande aandelen gaat vernietigen dan worden de resterende aandelen 10% meer waard omdat de taart nu door minder stukken moet gedeeld worden. De taart blijf wel even groot waardoor elk stuk groter is.

Je aandelen worden daardoor meer waard. En de inkoop en vernietiging van eigen aandelen is eigenlijk de meest efficiënte manier om aandeelhouderswaarde te creëren.

Op deze manier laat de onderneming haar overtollige cash of winst wegwerken en gaat er niks verloren aan belastingen. Je spaar hierdoor 30% roerende voorheffing uit. Jammer voor de staat, maar goed voor jouw portemonnee.

Elke top belegger weet dat de koers van aandelen van bedrijven die de vernietiging van eigen aandelen toepast op termijn meer zal stijgen en dat het een hoger rendement oplevert.

Een bedrijf als Coca Cola koopt al jaren eigen aandelen in om ze dan te vernietigen. Het is ook een soort hefboom op het rendement per aandeel.

Want als een bedrijf 10% van zijn aandelen vernietigd dan worden de resterende aandelen 10% meer waard. En als dat bedrijf dan ook nog eens 10% winstgroei uit haar activiteiten weet te behalen. Dan krijg je op deze manier 20% waarde groei per aandeel. En dat kan aardig oplopen.

Op deze manier is het mogelijk dat de waarde van een aandeel meer en sneller groeit dan de waarde van een bedrijf.

Een bedrijf dat veel winst maakt kan er natuurlijk ook voor kiezen om een dividend uit te betalen met een deel van de vrije cash en tegelijkertijd met een ander deel van de vrije cash eigen aandelen in te kopen en te vernietigen.

schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

Einde artikel: Beleggen in Aandelen Met Of Zonder Dividend.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.