Hoe Kan Ik Mijn Aandelenportefeuille Beschermen Tegen Onverwachte Gebeurtenissen?

Gepubliceerd op 26 juni 2023 om 17:53
aandelen beschermen tegen risico beleggen

Hoe kan je jouw aandelen beleggingen beschermen tegen onverwachte tegenslagen die je onmogelijk kan voorspellen. Onverwachte gebeurtenissen kunnen jouw beleggingen tot niets herleiden. En aangezien ze onverwachts en onvoorspelbaar zijn weet je niet wanneer dat gaat gebeuren.

Er is eigenlijk maar één manier om je aandelen beleggingen te beschermen tegen onverwachte tegenslagen.

En dat is!

Zorg dat je voorbereid bent!

Ja verstandige mensen bereiden zich voor op gebeurtennissen die mogelijk zouden kunnen voorvallen alhoewel het niet zeker is dat het zal voorvallen.

Verstandige mensen nemen verzekeringen tegen ongevallen zoals brand, lichamelijke schade, auto-ongelukken enz…

Verstandige mensen maken zich eigenlijk heel hun leven zorgen om gebeurtenissen die zich meestal niet voordoen. Ze maken zich zorgen voor niks, althans dat beweren dan de minder verstandige mensen.

Zo gaat het ook met beleggen in aandelen. Minder verstandige beleggers denken meestal dat ze slim zijn. Ze weten alles beter. Ze twijfelen geen moment aan zichzelf. Ze nemen daardoor veel te veel risico. En in tijden dat alles goed gaat dan gaan ze daardoor snel voorruit.

Maar helaas komt er ooit of af en toe wel een onverwachte tegenslag. En dan verliezen deze beleggers enorm veel van hun beleggingen zodat ze terug naar geen winst of verlies gaan.

Een verzekering nemen is eigenlijk anticiperen op iets wat zich mogelijk gaat voordoen.

En dat moeten we als beleggers ook doen. We moeten altijd voorbereid zijn op tegenslag, we moeten gaan anticiperen op iets nadeligs die zich mogelijk onverwacht gaat voordoen.

Één van de mogelijkheden om onze aandelenportefeuille te gaan beschermen is voldoende cash aanhouden.

Door een groot deel van onze aandelenportefeuille in cash aan te houden beschermen we ons tegen  een tegenslag die onvoorspelbaar is maar waarvoor we door voldoende cash aan te houden wel op voorbereid zijn.

Want wanneer er zich een grote onverwachte tegenslag voordoet dan volgt daarop meestal een paniekreactie op de beurzen. Dan volgt er een paniek verkoopgolf met een crash van de aandelenkoersen als gevolg.

Ons groot percentage cash in onze aandelenportefeuille is ongevoelig voor aandelencorrecties. En wanneer de correcties achter de rug zijn en de aandelen aan een onhoudbare lage koers noteren dan kunnen we met onze cash goedkope aandelen kopen om deze op later tijdstip terug te verkopen aan een hoger koers.

Cash in de aandelenportefeuille is dus een ideale beschermer tegen onverwachte tegenslagen.

We kunnen ook onze aandelenportefeuille gaan beschermen door te gaan spreiden over een groot aantal verschillende aandelen of verschillend sectoren.

Vaak komen er onverwachte tegenslagen binnen één sector. We kennen bijvoorbeeld allemaal de bankencrisis. Of de energiecrisis. Dat zijn allemaal tegenslagen die zich beperken tot 1 of enkele sectoren.

Een verstandige belegger of een verstandig mens zoals je het wenst te noemen maakt zich altijd zorgen om gebeurtenissen die zich meestal nooit voordoen.

Je doet je autogordel altijd om terwijl je toch maar zelden of nooit een auto ongeluk tegenkomt. Toch doe je het. En dat is maar goed ook. Want verstandige mensen denken altijd vooruit.

Onverstandige mensen reageren meestal achteraf.

Met had ik dat geweten.

Wie kon dat nu ooit voorspellen. 

Onverstandige beleggers zijn nooit voorbereid en winnen op lange termijn nooit geld op de beurs.

schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

Einde artikel: Hoe Kan Ik Mijn Aandelenportefeuille Beschermen Tegen Onverwachte Gebeurtenissen?

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.