Hoe Antifragiel Is De Modelportefeuille?

Gepubliceerd op 8 juli 2023 om 11:04
antifragiel beleggen in aandelen

Nassim Nicholas Taleb schreef het boek Antifragiel. En heeft het in dat boek over hoe je ondernemingen of investeringen antifragiel kan maken.  Deze wijsheid probeer ik ook op de modelportefeuille toe te passen.

Een aandelen portefeuille moet tegen een stootje kunnen. Zeker nu dat er 2 cyclussen in de economie gaan beginnen tegenwerken. Deze 2 cyclussen gaan het ons de komende 12 maanden niet gemakkelijk maken.

Eerst heb je de economische cyclus die is nu duidelijk negatief.  De economische activiteit is aan het afnemen. Bijna overal zien we de volumes afnemen. Door de verminderde koopkracht van de consument zien we wereldwijd een afname van de economische activiteit. De vraag is aan het minderen.

De tweede cyclus is die van de stijgende rente. De stijgende rente maakt lenen duurder en daardoor kunnen consumenten minder lenen om huizen of auto’s te kopen. Of andere consumenten goederen op afbetaling.

Ook bedrijven moeten meer betalen voor hun leningen waardoor ze minder kunnen lenen om te investeren.

Maar ook de rente op het spaarboekje is nu aan het stijgen. En dat is nefast voor de beurzen. Want als je een mooi rendement kan behalen op het geld dat op je spaarrekening staat. Waarom zou je dan nog risico’s nemen op de beurs terwijl de beurswinsten eerder klein zijn.

Dat zorgt dat er een geldstroom op gang aan het komen is. Het geld stroomt weg van de beurs naar andere alternatieven. En dat kan bijvoorbeeld een spaarrekening zijn of andere vastrentende beleggingen. Zoals obligaties.

Ik verwacht dat heel wat bedrijfswinsten zullen gaan tegenvallen. Binnen enkele weken komt het resultaten seizoen op gang. Dan zullen we weten hoe heel veel bedrijven het gedaan hebben over de eerste 6 maanden.

Wanneer de resultaten wat gaan tegenvallen dan kan de beurs nog wat verder dalen. Om de aandelenportefeuille te beschermen tegen een mogelijke daling houden we nog altijd de strategie van veel cash aan. Cash is immuun tegen een daling van aandelenkoersen.

Over de aandelen in onze portefeuille maak ik mij geen zorgen. We hebben ze goedkoop gekocht en dat zorgt voor een voldoende veiligheidsmarge. De voorbij week gingen bijna alle beurzen erop achteruit maar onze portefeuille bleef zowat gelijk. Onze modelportefeuille is Antifragiel.

Het beloofd een lange hete zomer te worden.

De voorbije week heb ik ook nog wat artikelen voor je op mijn blog gezet

Volg deze links om ze te bekijken:  

over risicovolle beleggingen

Je kan hier de modelportefeuille bekijken.

Ook heb ik een nieuwe blog gestart over Bedrijfsmanagement, Marketing en andere bedrijfseconomische activiteiten.

Het gaat vooral over kennis die ik opgedaan heb uit het maken van analyses en het bestuderen van bedrijven op de beurs.

Je kan deze blog artikelen bekijken via deze link

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.