Aandelenportefeuille Zakt Verder Weg

Gepubliceerd op 30 juni 2024 om 09:57
aandelen zakken verder weg

De eerste jaarhelft zit erop, economisch gezien was het een slecht halfjaar. De aandelen portefeuille zakt verder weg. Toch was dat geen verassing. Zoals ik voorspelde was het eerste kwartaal economisch slecht.

Daarop volgden er heel wat herstructureringen in het tweede kwartaal. Deze zullen ten vroegste in het 3de kwartaal vruchten afwerpen.

Ik zie dus beterschap voor de Europese economie vanaf het 3de kwartaal en vooral voor het 4de  kwartaal.

Maar eerst moeten de cijfers van het eerste halfjaar nog komen. En die zullen in veel gevallen niet goed zijn of ondermaats. Hoe de aandelenkoersen daarop zullen reageren hangt af van de vooruitzichten voor de 2de jaarhelft.

Onze aandelenportefeuille kreeg alvast een flinke dreun. Gelukkig zitten we met heel wat dividend aandelen.

       De aandelenportefeuille geeft ook een iet of wat vertekend beeld.

Want onze aandelen Econocom Group noteerden vrijdag al met het dividend af. Terwijl het dividend pas volgende week wordt uitbetaald.  En het gaat hier bruto om 0.16 euro per aandeel.

We tekenen dus een aanzienlijke koersdaling van het aandeel op terwijl we het dividend nog niet kunnen inboeken bij onze Cash. Daardoor ontbreken we in onze cijfers rendement die we nu nog niet ontvangen hebben maar die we volgende week pas zullen ontvangen.

We hebben dus nog wat extra rendement te goed.

Ook Alibaba Group zal volgende week een dividend uitbetalen. Al is dat niet zo heel veel. Maar toch alle beetjes helpen om een degelijk rendement te halen op lange termijn.

Bovendien zie je, dat onze aandelenportefeuille vooral rendement haalt uit de dividenden.

We zullen onze Cash volgende week dan ook weer zien stijgen. Met een kleine 30% cash in portefeuille staan we klaar voor wanneer er zich kansen voordoen. En het beschermt ons tegen extreme koersdalingen.

De aandelen koersen zullen volgens mij nog een tijdje onder druk blijven. Door de politieke onzekerheden in Europa.

Econocom Group zag ook de deal afspringen met Atos. Het was de groep waar Econocom Group  deel uit maakte die een controle belang wilden verwerven in Atos die de deal deden afspringen.

Blijkbaar voldeed Atos niet aan de eisen. Wel jammer, maar beter geen deal dan een slecht deal. Zeker als het gaat over zulke bedragen.

Econocom Group heeft ook al een mooi pakketje eigen aandelen ingekocht. Econocom heeft terug al meer dan 4,2% van zijn eigen aandelen opgekocht. Deze zullen op termijn vernietigd worden. Wat de winst per aandeel zal optrekken.

Ik denk dat veel beleggers onderschatten wat het effect is van deze inkoop en vernietiging van eigen aandelen op de waarde van het aandeel.

Econocom vernietigde vorig jaar al 20% van zijn eigen aandelen. Nu  bezit het weer al meer dan 4,2% van de eigen aandelen bestemd om te vernietigen.

Wanneer je op 2 jaar tijd 25% van je eigen aandelen gaat vernietigen dan worden je aandelen 25% meer waard. We gaan dit vooral zien wanneer de bedrijfswinst van Econocom begint te stijgen.

Maar tot zo ver wordt ons geduld op de proef gesteld.

Nu is het vooral wachten en uitkijken naar de cijfers van de eerste jaarhelft. Deze zullen ten vroegste de 2de helft van Juli bekend gemaakt worden.

Ik ben nog niet in paniek omdat het rendement van de aandelenportefeuille de voorbije weken in elkaar zakte. Ik reken op een herstel in de tweed jaarhelft.

Ik schreef trouwen een extra artikel over paniek op de beurs.

 Lees het artikel hier: Paniek Op De Beurs

Bekijk de modelportefeuille hier

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.