Waarom Paniek Een Slechte Raadgever Is Op De Beurs? Omdat het je in de meeste gevallen verkeerde beslissingen doet nemen. Een paniekreactie van beleggers op de beurs is meestal een overdreven reactie met overdreven koers correcties tot gevolg.
Aandelen die op de beurs noteren zijn meestal erg volatiel. De aandelenkoersen schommelen heel vaak met meer dan 50% binnen een jaar.
Is dit wel logisch? Kan een bedrijf zijn fundamentele waarde wel met 50% binnen een jaar zien schommelen? Dat is weinig waarschijnlijk. Zeker bij gevestigde bedrijven.
Deze schommelingen komen er meestal als gevolg van overdreven paniekreacties van beleggers. Veel beleggers schieten in paniek bij het vernemen van slecht nieuws. Men gaat hier nog niet eens na of het slecht nieuws wel waar is of dat het gewoon roddels zijn.
Een beetje raar dat beleggers zo snel paniekeren en daardoor zo snel zonder verder al te veel nadenken gaan handelen op de beurs. Met hun geld dat hun zo dierbaar is. Waar ze zo hard voor gewerkt hebben.
Je zou toch denken dat wanneer mensen beleggingsbeslissingen gaan nemen eerst grondig nadenken alvorens te handelen.
Maar nee.
"Beleggers die in paniek schieten. Doen eerst en gaan daarna pas nadenken!"
Terwijl we toch geleerd hebben dat je eerst moet nadenken over wat je gaat doen.
"Bezint alvorens je begint!"
Maar deze paniekreacties zijn eigenlijk zeer gemakkelijk te verklaren. Paniekeren en wegvluchten zit al vele tientallen duizenden jaren in de mens in. Paniekeren en wegvluchten heeft ons leven van onze voorouders vele malen gered. Het zit door de evolutie diep ingebakken bij elke mens.
Wanneer duizenden jaren geleden de mens ergens geritsel in de struiken hoorde dan vluchtte die in paniek weg. Want er waren toen nog veel roofdieren die de mens maar al te graag met huid en haar wilden verslinden. Ja, ooit stond de mens bij veel roofdieren op het menu.
Paniekeren en wegvluchten was toen zowat de enige optie om te overleven. En je kon maar beter eens te veel weg vluchten dan één keer te weinig. Want die éne keer te weinig was “game over.”
Je was dood.
Mensen die dus altijd wegvluchtten bij het minste beetje onraad konden dus meestal overleven. Mensen die één keer te weinig wegvluchtten werden opgegeten en konden zich niet meer voortplanten.
“Zo overleefden enkel de mensen met een drang om altijd weg te vluchten.”
Paniekeren uit voorzichtigheid of voorzorg. Dat is eigenlijk een goede natuurlijke reactie.
Maar op de beurs moet je tegendraads zijn. Omdat de geschiedenis ons geleerd heeft dat het in de meeste gevallen niet nodig was om weg te vluchten. En op de beurs ben je niet dood als je een keer te weinig wegvlucht. Dat komt omdat je door te diversifiëren meer kansen hebt om te overleven.
Je stop je hele portefeuille nooit in één enkel aandeel. Je neemt meerdere aandelen in je portefeuille. Wanneer het mis gaat, ben je maar een deel van je portefeuille kwijt.
“ Een belegger is dus een kat met meerdere levens. Zo zou je het kunnen zien.”
En als je weet dat de meeste mensen door hun natuurlijke aanleg veel te veel paniekeren. Door hun overlevingsinstinct dat gevormd werd door de evolutie. Dan weet je dat je in de meeste gevallen niet moet mee doen met deze paniekverkopen op de beurs.
Je kan meestal lekker tegendraads zijn. Dit is ook de reden waarom je als tegendraadse belegger beter gaat scoren op de beurs.
Op voorwaarde dat je natuurlijk niet naïef tegendraads gaat beleggen. Je moet eerst altijd denken alvorens je gaat doen. Maak eerst altijd je huiswerk voor je over gaat tot de aankoop of verkoop van aandelen.
Overdreven en misplaatste paniekaankopen zorgen er voor dat aandelen soms heel sterk gaan schommelen. Paniekverkopen op de beurs laten de aandelenkoersen soms met tientallen procenten dalen. En dat soms geheel onterecht. Dan spreek je van koopkansen door overdreven paniekverkopen op de beurs.
Maar het omgekeerde bestaat ook.
Soms horen of lezen aandelen beleggers ergens een paar positieve artikels in de media. Er volgen dan een paar aankopen van beleggers waardoor de aandelenkoers van het aandeel plots gaat opveren.
Sommige beleggers denken dan dat ze deze kansen gaan missen. En gaan dan in paniek snel over tot ondoordachte impulsieve paniek aankopen. Ze slaan in paniek omdat ze denken een kas te missen! Dit zorg er dan voor dat de aandelenkoersen zeer sterk en overdreven gaan herstellen.
En zo vormen zich die sterke koersschommelingen op de beurzen. Heel veel aandelen schommelen zo meer dan 50% per jaar. Terwijl de fundamentele waarde van het onderliggende bedrijf gewoon hetzelfde blijft.
Als lange termijn waarde belegger moet je dat spel doorzien. En je zelf beheersen. Top aandelen beleggers hebben een ijzeren discipline. Ze hebben stalen zenuwen. Een beetje tegen het natuurlijk instinct in.
Als aandelen belegger voor de lange termijn kan je beter geen aandacht schenken aan deze paniekreacties. Een beetje slecht nieuws kan op de lange termijn meestal geen kwaad.
Tip om, om te gaan met paniekreacties.
Maak voor je een aandeel aankoopt eerst altijd een grondig aandelenanalyse. Bekijk hoe dat bedrijf er voor staat voor de lange termijn. Neem een termijn van 10 jaar.
Probeer te voorspellen waar dat bedrijf binnen tien jaar zal staan. En hou er rekening mee dat er binnen die termijn van 10 jaar enkele tegenvallers zullen zijn. Neem deze tegenvallers mee in uw aandelen analyse. En in uw berekening van de fundamentele waarde neem je deze mogelijke tegenvallers ook op.
Wanneer je rekening houdt met enkele tegenvallers op korte termijn dan hoef je ook niet meteen in paniek te schieten. Omdat je rekening hebt gehouden dat er zich enkele tegenvallers kunnen voorvallen die je niet vanop voorhand kan voorspellen.
Deze onvoorspelbare tegenvallers kan je het best incalculeren. De beste manier om je hiertegen te beschermen is je aandelen kopen met zo veel mogelijk veiligheidsmarge. Je moet de aandelen kopen met zo veel mogelijk onderwaardering.
Het is de onderwaardering die de beste bescherming biedt tegen onvoorspelbare tegenvallers. Deze tegenvallers zijn onvoorspelbaar maar doordat je er rekening mee houdt dat er onvoorspelbare tegenvallers kunnen zijn bescherm je jezelf.
Hierdoor hoef je nooit te paniekeren. En stel je voor dat er zich in die periode van tien jaar geen onvoorspelbare tegenvaller zijn. Dan zit je natuurlijk op rozen.
Paniekeren op de beurs is meestal het slechtste wat je kan doen. Zeker wanneer je voor je aandelenaankoop een goede aandelen analyse hebt gemaakt. En met voldoende onderwaardering hebt gekocht.
Schrijf je in op de nieuwbrief
Reactie plaatsen
Reacties