Umicore Haalt Rendement Aandelenportefeuille Onderuit

Gepubliceerd op 15 juni 2024 om 11:04
Umicore Haalt Rendement Aandelenportefeuille Onderuit

Umicore Haalt Rendement Aandelenportefeuille Onderuit. Nu ja, niet alleen Umicore. Want de politieke onzekerheid waarin Europa nu verkeerd doet de meeste aandelenkoersen dalen. Onzekerheid  doet beleggers verkopen en daardoor zakken de aandelenkoersen.

Op zich is dit voor een lange termijn belegger niet zo erg. Integendeel, deze lagere beurskoersen zorgen voor meer voordelige instap mogelijkheden. Je kan nu steeds meer aandelen met een onderwaardering kopen op de beurs.

Tenminste, als je deze waarderingen bekijkt voor de lange termijn. Zolang er niks fundamenteels aan de hand is, is er geen probleem.

De grootste daler de voorbije weken was ons aandeel Umicore. De onzekerheid over de toekomstige winsten en rendement van de afdeling baterijen weegt heel zwaar door.

Al maar meer autofabrikanten stappen over naar een goedkopere batterij voor in hun elektrische wagens.  

Umicore heeft zich gespecialiseerd in de lithiumionbatterij terwijl de meeste fabrikanten van elektrische wagens nu overstappen naar de goedkopere Lithiumijzerfosfaatbatterij (LFP)

Nu veel autofabrikanten overstappen naar deze LFP batterij stellen meer en meer beleggers zich vragen. Of  Umicore niet de verkeerde markt gekozen heeft.

‘Nu, dit probleem is wel fundamenteel’!!  Indien de markt voor de Lithiumionbatterij waarvoor Umicore koos niet voldoende groot is. Zou het kunnen dat de investeringen niet voldoende gaan renderen in de toekomst.

Als dit echt zo is! Dan is het aandeel fundamenteel minder waard. En dan zal ook onze investering in het aandeel Umicore in de toekomst niet opbrengen wat ik verwacht had.

Maar! Ik ben van oordeel dat we het aandeel Umicore kochten tegen een goedkope prijs. Ondanks het feit dat het aandeel nu 43% lager noteert.

Of een aandeel goedkoop of duur is. Dat bereken je door de aandelenkoers te vergelijken met de fundamentele waarde van het bedrijf.

Natuurlijk hadden we ‘achteraf gezien’ beter gewacht, en dan hadden we dit aandeel 43% goedkoper kunnen kopen. Maar dat kan je nu onmogelijk voorspellen.

Nu ga ik ook niet in paniek het aandeel verkopen. Want ik denk dat de negatieve reactie van de beleggers en ook van de media veel te negatief is.

En ik heb al eerder meegemaakt dat een aandeel met 40% of 50% zakte na mijn aankoop. Maar enkele jaren daarna weer herstelde waarna ik het kon verkopen  binnen een termijn van 5 jaar met 200% winst.

Dat is nu het mooie aan beleggen voor de lange termijn. Je hebt tijd. En tijd heelt alle wonden.

Umicore blijft dus in de Modelportefeuille. Maar we zullen het nieuws wel goed opvolgen.

 

     Econocom Group doet het fundamenteel uitstekend.

Zoals ik enkele weken geleden al schreef was Econocom in running om een controlebelang te nemen in het zieltogend IT bedrijf ATOS.

Een Frans bedrijf met een omzet van 11 miljard euro. Maar met 5 miljard schulden en een negatief eigen vermogen.

Wel, Atos heeft de voorbije week gekozen voor het reddingsplan van het Consortium Onepoint.

Onepoint is de grootste aandeelhouder van Atos. Samen met Butler Industries en Econocom Group hebben ze nu een consortium opgericht om een controle belang te nemen in Atos.

De schuldeisers en het management van Atos hebben nu gekozen om gecontroleerd te worden door dit consortium.

Veel beleggers schrikken hiervan omdat het niet zo voor de hand ligt dat kleinere bedrijven zo’n grote mastodont inlijven. Meestal is het omgekeerd.

Maar via deze samenwerking kunnen de 3 kleine spelers via relatief weinig risico de controle over Atos krijgen en zo een herstructurering doorvoeren. Het gaat hier ook niet om een overname. Maar over het nemen van een controle belang!

Als aandeelhouder van Econocom Group ben ik hier zeer blij mee. Want het risico is gezien de omvang toch nog vrij beperkt. Terwijl de voordelen voor Econocom Group vrij groot zijn.

De kosten / baten of rendement / risico analyse is dus positief.

Econocom Group zal hier zeker beter van worden. Alleen de publiciteit die deze deelname al op bracht in de pers is veel geld waard.

Ik verwacht dat de organische groei in het 3de en 4de kwartaal hoger zal zijn dan verwacht.  Ook zullen er heel wat synergiën uit de samenwerking met Atos volgen.

Indien het herstructurering plan lukt, dan zal dit ook een meerwaarde meebrengen in de participatie van Econocom in Atos.

           Zal het herstructurering plan lukken? Dat is nu de vraag.

IK denk van wel. De kans is op slagen is zeer groot. Atos is in de problemen gekomen door te dure overnames met schulden. Een deel van deze schulden gaat nu in rook op.

Maar Atos werd de laatste jaren ook slecht geleid. Atos heeft geen commercieel probleem maar een operationeel probleem.

Operationele problemen binnen bedrijven en organisaties kunnen bijna altijd opgelost worden door beter management.

Commerciële problemen zijn veel erger. Dat wil zeggen dat de klant het niet wil. En daar is altijd een reden voor. Deze oorzaak is heel dikwijls niet op te lossen.

Bedrijven die in de problemen gekomen zijn door operationeel wanbeheer kunnen vrijwel altijd geherstructureerd worden met succes. Ook kan de ommekeer meestal vrij snel zijn.

Ik verwacht dat de herstructurering van Atos binnen de 2 jaar zijn vruchten zal afwerpen. En dat zal een aanzienlijke financiële meerwaarde met zich meebrengen voor Econocom Group.

Ik ben van oordeel dat Econocom Group hier een uitstekend zet gedaan heeft om in de toekomst sneller te gaan groeien en meer winstgevend te worden. Het versterkt hiermee zijn positie in de IT sector.

In juli wordt het herstructurering plan van Atos bekend gemaakt. In afwachting zullen de meeste beleggers nog wat aan de zijlijn blijven staan denk ik. Maar op lange termijn is dit uitstekend nieuws.

Dat niet meer beleggers dat begrijpen! Daar maak ik mij niet druk om. Maar Econocom Group is nog altijd koopwaardig voor de lange termijn!

Begin Juli moet Econocom Group nog een dividend uitkeren van om en bij de 5% Netto!!!

En zoals je ziet aan het rendement van onze modelportefeuille zijn de Dividenden zeer belangrijk. Het rendement van onze aandelenportefeuille kreeg de voorbije week een flinke deuk. Dit kwam door dalende aandelenkoersen.

Het positief rendement is bijna volledig te danken aan de ontvangen dividenden. En daar komt in Juli nog een mooi pakje dividenden bij van Econocom Group en Alibaba Group.

De politieke onzekerheden binnen Europa zullen waarschijnlijk nog een tijdje blijven wegen op de aandelenmarkten. Maar dat kan koopkansen scheppen.

Ik verwacht nog altijd dat de Europese economie wat beter gaat presteren in het 3de en 4de kwartaal. Dan kunnen de meeste aandelenkoersen ook wat gaan herstellen.

Vergeet niet dat voor een lange termijn aandelen belegger slecht nieuws op korte termijn veel voordelen heeft. Het haalt de aandelenkoersen onderuit en daardoor kan je aandelen kopen tegen spotprijzen.  

Bekijk hier de modelportefeuille

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.