Groot Nieuws

Gepubliceerd op 25 mei 2024 om 17:01
aandelen Econocom Group en Atos

Rendement van de aandelenportefeuille liep terug. Veel negatief nieuws viel er niet te rapen de voorbije week. Maar de instap van de Belgische overheidsholding in het kapitaal van Umicore geraakt maar moeilijk verteert bij de beleggers.

De koers van het aandeel Umicore ging deze week nog lager. Het nieuws dat de overheid een belang van 5% kocht in Umicore komt hard aan. De angst dat de overheid zich te veel gaat bemoeien zit er dik in. Al moet je dit wel relativeren.

Ook het nieuws dat de CEO per direct ontslag nam vorig week zorgt voor heel veel vragen. Vragen waar we tot op heden nog geen antwoord op kregen. En dat  roept bij heel veel beleggers vragen en achterdocht op.

Toch zal achteraf waarschijnlijk blijken dat de markt over gereageerd heeft. Beleggers geraken snel in paniek. En paniekeren op de beurs is zowat het slechtste wat je kan doen.

Paniekeren is een natuurlijke reactie bij de mens. Tijdens onze evolutie vele duizenden jaren lang kwam paniekeren ons goed van pas. Wanneer je een groot roofdier zag komen dan kon je het best beginnen paniekeren en je zo snel mogelijk uit de voeten maken.

Paniekeren en wegwezen heeft ons in het verleden vele malen van de dood gered. Het zit diep in de mens in gebakken.  Het is een natuurlijke reactie die ons helpt om te overleven.

Maar op de beurs moet je een beetje abnormaal zijn. Je moet een beetje tegennatuurlijk reageren. Vandaar ook de term tegendraads beleggen. Je kan maar beter niet hetzelfde reageren als de andere beleggers. Want paniekeren is meestal overbodig. En je kan niet opgegeten worden door een roofdier. Je kan hoogstens je inleg verliezen. En daar beschermen we ons tegen door te diversifiëren.

De meest paniekreacties zijn onnodig. Je kan dus beter gemiddeld niet paniekeren en afwachten.

  • Eerst denken en daarna doen.

Gewoon afwachten lijkt mij het best. Ik verwacht dat het management binnen enkele weken wel een update zal geven over de gang van zaken. En vooral over de strategie van de batterij afdeling. Want het is juist daar dat er twijfel over bestaat.

      Alibaba Group stuurde me de voorbije week het jaarverslag van het boekjaar 2024. Dat ziet er al bij al zeer netjes uit.

Kort samengevat: Het herstructureringsprogramma is afgewerkt. Het bedrijf heeft zich aangepast aan de toekomst. Het is nu klaar om de komende tien jaar terug te gaan groeien.

In 2024 was er trouwens een omzet groei van +8% wat al zeer aardig is. Ik verwacht dat dit de komende 10 jaar zal versnellen.

Voorts is het bedrijf financieel kerngezond. Over het boekjaar 2024 genereerde het bedrijf 21,6 miljard dollar vrije cashflow.

Alibaba Group kocht over het boekjaar 2024 ook voor een bedrag van 12,5 miljard dollar aan eigen aandelen in. Goed voor 5,1% van de uitstaande aandelen. En dat zie ik graag. Dat wil zeggen dat volgend jaar de winst onder 5,1% minder aandelen moet verdeeld worden. De winst per aandeel zal dus bij gelijke bedrijfswinst met 5,1% stijgen. Dat is uitstekend om aandeelhouders waard te creëren.

Ik heb veel vertrouwen in het bedrijf Alibaba Group ik denk dat we de komende 10 jaar wel een mooi rendement op dit aandeel zullen krijgen.

     En dan nu het Grote nieuwe over Econocom Group.

Econocom Group maakte bekend dat het mee doet met het consortium gevormd door transformatie specialist Onepoint en de investeringsmaatschappij Butler Industries dat een voorstel heeft geformuleerd om de group Atos over te nemen.

Atos is een Frans IT-bedrijf dat zich bezighoudt met systeemontwikkeling en consulting binnen de IT sector.

Atos kwam de voorbije jaren in de problemen. Het bedrijf kwam in de problemen doormiddel van dure overnames en slecht management.

Atos heeft een jaaromzet van 10,6 miljard euro en een schuldenberg van 4,8 miljard euro. Het aflossen van die enorme schuldenberg is nu het probleem.

Atos heeft een deel omzet met zeer lage marges maar ook een deel omzet met zeer hoge marges.

Econocom is nu toegetreden tot het consortium dat 35% van de aandelen van Atos wil bemachtigen met als doel het bedrijf te gaan herstructureren.

Econocom Group heeft al laten weten dat het van plan is om de groep Atos in zijn geheel te houden en niet te gaan opsplitsen of te gaan uitverkopen.

Econocom Group wil Atos weer gezond maken en laten groeien. Het bedrijf wil een toonaangevende speler worden in Cybersecurity en kunstmatige intelligentie.

Dat dit een hele klus wordt is duidelijk. Atos zag zijn waarde dalen met meer dan 90%. De totale beurswaarde van Atos Bedraagt momenteel maar 200 miljoen euro. En dit voor een bedrijf met 10,6 miljard euro omzet.

Het bedrijf Atos moest de voorbije jaren heel wat afschrijvingen doorvoeren waardoor het eigen vermogen herleid werd tot NUL euro.

Econocom Group met als hoofdaandeelhouder en kapitein Jean-Louis Bouchard heeft sterke troeven om dit in goed banen te leiden.

Ik heb heel veel bewondering voor Jean-louis Bouchard. Hij is een entrepreneur pur sang die niet bang is om een beredeneerd risico te nemen.

Hij leidde de group Econocom in 50 jaar van nul naar 2,7 miljard euro omzet.  

Econocom Group kent ATos al lang. Beide bedrijven werken al 20 jaar samen voor talloze Co-contracting projecten op het gebied van outsourcing voor apparatuur en systemen.

Jean-louis Bouchard uitte de voorbije week al zijn ongezouten mening over het slechte bestuur bij Atos.

Dit project is niet zonder risico. De Franse pers maakte dit nieuws vorige week al bekend. Vanaf dan zag je de aandelenkoers van Econocom Group licht dalen. Beleggers zijn risicoschuw bij zulke projecten.

Het is nu afwachten tot meer nieuws. Zal het doorgaan en hoe?

Ik blijf dit natuurlijk op de voet opvolgen. Want Econocom Group is goed voor 20% van onze aandelenportefeuille.

Maar indien dit doorgaat dan denk ik dat we een goede zaak gaan doen. Econocom Group heeft het spel verstandig gespeeld. Het bedrijf heeft weinig schulden en een sterke balans.  Het maakt winst en groeit gestaag.

Econocom Group staat sterk om te slagen in het verwerven van een belang en om dit project tot een goed einde te brengen. En dat zal dan zeker een heleboel aandeelhouderswaarde creëren.

Wordt vervolgd!!!

Bekijk hier de modelportefeuille

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.