Drie Maal Pech Voor Onze Aandelenportefeuille

Gepubliceerd op 20 mei 2024 om 16:55
pech aandelenportefeuille dalende aandelen

De voorbij week was en pechweek voor onze aandelenportefeuille. Drie maal hadden we pech.  Nu ja, eigenlijk maar éénmaal. Je moet het slechte nieuws altijd wat nuanceren.

Eerst en vooral hadden we de 1ste kwartaal cijfers van Agfa Gevaert. Die waren veel slechter dan de verwachtingen van de meeste analisten.

De cijfers van Agfa Gevaert wijken heel vaak af van die van de analisten.  Dat komt omdat Agfa Gevaert nogal een moeilijk en complex bedrijf is om de omzet en winstcijfers in te schatten per kwartaal.

Juist daarom houd ik mij daar niet zo mee bezig. Ik probeer de winst in te schatten over de komende tien jaar.

De omzet van Agfa Gevaert zakte in het eerste kwartaal met -7% tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet kwam uit op  250 miljoen euro.

Het operationeel verlies kwam uit op -9 miljoen euro tegenover een winst van +2 miljoen euro vorig jaar.

Dat de cijfers niet goed zijn maar slecht daar valt niet over te discuteren. Maar vergeet niet dat we het aandeel gekocht hebben met het oog op een turnaround de komende jaren.

Het bedrijf zit in volle herstructurering. We moeten het wat tijd geven. Met een beleggings horizon van 10 jaar maak ik mij hier niet meteen druk om.

Ik geef het bedrijf 2 jaar tijd om terug aan te knopen met groeiende winst en omzetcijfers.

Ons aandeel Umicore zakte de voorbije week als een pudding in elkaar. De Belgische overheidsholding FPIM nam een belang in Umicore van 5%.

FPIM of Federale Participatie en investeringsmaatschappij wil met deze aankoop het bedrijf verankeren in België. Het aandeel Umicore zakte de voorbije 3 jaar van 60 euro naar minder dan 20 euro. Hierdoor zit de angst erin dat Umicore een prooi wordt van een buitenlandse overnemer.

Met de aankoop van 5% van de aandelen wil de Belgische overheid dit verhinderen.

Dat overheidsingrepen niet populair zijn bij beleggers en investeerders is duidelijk. Beleggers dumpten na het vernemen van dit nieuws hun aandelen Umicore massaal. Met een niet geringe koersdaling als gevolg.

Nu moeten we het hoofd wel wat helder houden. Want dit heeft niks te maken met de fundamentele waarde van het bedrijf.

Het tweede slecht nieuws over Umicore is dat de topman Matthias Miedrich ontslag neemt. Hij zal opgevolgd worden door Bart Sap. Bart Sap is al 20 jaar in dienst bij Umicore.

Wat de echte reden is voor dit plots ontslag is noch niet duidelijk. Maar analisten denken dat er twijfels zijn over de strategie die Umicore heeft over de batterij afdeling.

Ook Alibaba Group maakte zijn cijfers bekend over het voorbije kwartaal. Voor Alibaba Group is het kwartaal Jan, feb, maart ook meteen het laatste kwartaal van het boekjaar.

Alibaba Group presteerde minder dan verwacht volgens de meeste analisten. Maar ondanks dat het bedrijf niet aan de verwachtingen voldeed waren de cijfers op zich wel zeer goed. Alibaba Group is nog altijd een heel winstgevend bedrijf.

Alibaba group genereert heel veel vrije cashflow. De omzet steeg het voorbije kwartaal ook met +7%.

Het bedrijf kocht het voorbije boekjaar 12 miljard dollar eigen aandelen in en zal 4 miljard dollar dividend uit betalen aan zijn aandeelhouders.

De slechte winstcijfers waren vooral te wijten aan beleggingsverliezen op aandelen die het bedrijf bezat.

Operationeel doet het bedrijf het vrij goed. Nu het bedrijf zich de voorbije jaren geherstructureerd heeft zou het klaar moeten zijn voor een nieuwe periode van groei. Zeker wanneer de Chinese economie het beter zou gaan doen.

Het aandeel Alibaba Group maakte na de bekendmaking een flinke duik naar beneden. Maar daarna ging het terug omhoog. Blijkbaar hadden de meeste beleggers wat tijd nodig om de cijfers te verwerken en juist in te schatten.

Het totale rendement van de modelportefeuille zakte licht maar blijft mooi.

'Twee stappen vooruit, 1 stap achteruit. Zo gaat het met lange termijn beleggen op de beurs.'

Deze week zal Renault Group zijn dividend uit betalen. Hierdoor zullen we nog wat extra cash binnen krijgen.

Bekijk hier de resultaten van de Modelportefeuille

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.