Pas op voor de Kannibalen onder de aandelen.

Gepubliceerd op 6 juli 2024 om 16:48
inkoop eigen aandelen kannibalen

Pas op voor de Kannibalen onder de aandelen. Daar heeft wijlen Charlie Munger, de geniale belegger die vorig jaar overleden is meerdere malen voor gewaarschuwd.

Kannibaal bedrijven zijn bedrijven die zichzelf beetje bij beetje op eten! Dit doen ze doormiddel van opkopen en vernietigen  van hun eigen aandelen.

Het vernietigen van eigen aandelen is een van de beste manieren om aandeelhouderswaarde te creëren voor de aandeelhouders.

Met Econocom Group hebben we zo een kannibaal in onze aandelenportefeuille. Econocom vernietigde vorig jaar 20% van zijn eigen aandelen. En Econocom heeft nu terug al meer dan 4,2% van de eigen aandelen ingekocht met als doel deze te vernietigen.

Deze acties om de uitstaande aandelen te verminderen in combinatie met een groeiende winst de komende jaren moeten zorgen voor een winstexplosie per aandeel. Dat een bedrijf als Econocom Group zijn winst niet elk jaar geleidelijke aan ziet stijgen maar met schokken. Daar laten heel veel beleggers zich door misleiden.

Beleggers die in aandelen beleggen kijken meestal naar de winstgroei voor de komende jaren. Maar ze verkijken zich op inkoopprogramma’s voor de inkoop van eigen aandelen die beursgenoteerde bedrijven doorvoeren.

Een bedrijf dat aan de ene kant zijn winst ziet stijgen en aan de andere kant zijn aandelen vernietigt ziet zijn winst per aandeel op termijn aanzienlijk stijgen. Het is een mes dat aan twee kanten snijdt.

Econocom Group keerde de voorbij week ook zijn dividend uit. Netto kwam dit uit op 0,11 euro per aandeel. Met 3900 aandelen in onze portefeuille komt dit netto uit op 436,8 euro extra cash!!

Econocom Group noteert tegen een hele lage koerswinst per aandeel. Ik ben nog altijd heel positief over dit bedrijf.

Ook alibaba Group is bezig in snel temp eigen aandelen in te kopen. Het voorbije kwartaal kocht Alibaba Group voor 5,8 miljard dollar eigen aandelen in. Wat er tevens op wijst dat Alibaba Group heel veel    “vrije Cash genereert. “

Door deze aankopen zullen de uitstaande aandelen verminderen waardoor de winst in de toekomst onder minder aandelen moet verdeeld worden. Als Alibaba Group er in slaagt om in de toekomst de bedrijfswinst te laten stijgen kan dit ook een mes dat aan twee kanten snijdt worden.

Alibaba Group zal volgende week zijn dividend uitkeren.

De modelportefeuille herstelde de voorbije week van haar opdoffer van de vorige week. Zo zie je maar, dat je niet te snel moet paniekeren.

Binnen enkele weken krijgen we de eerste cijfers over het eerste halfjaar van 2024. Daar kijk ik natuurlijk naar uit.

Op korte termijn zullen de verkiezingen in Frankrijk misschien wel wat effect hebben op de beurskoersen. De Franse aandelen moesten de voorbije weken wat terrein vrij geven. Misschien gaan ze de komende week wel wat herstellen.

 

Bekijk hier de modelportefeuille

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.