Eerste Dividenden Van Het Jaar Zijn Binnen

Gepubliceerd op 28 april 2024 om 09:46
Eerst dividenden zijn binnen

Eerste Dividenden Van Het Jaar Zijn Binnen. En ze mogen er zijn. De komende 2 weken zullen we nog meer dividenden ontvangen. De uitbetaalde dividenden zijn een rendement dat meteen vastgeklikt wordt bij ons kapitaal.

Proximus betaalde 0.7 Euro bruto per aandeel uit. Dat is netto 0,49 Euro per aandeel. Op de aankoopkoers is dat een Netto dividend rendement van 6,8%.

Weet dat Proximus in December 2023 ook al een dividend uitbetaald heeft van 0,5 Euro per aandeel. Of netto 0,35 Euro per aandeel. Dat maakt dat we sinds de aankoop van het aandeel  in juli 2023 al netto 0,84 Euro dividend per aandeel mochten ontvangen.

Dat wil zeggen dat het aandeel Proximus ons op 10 maanden tijd een dividend rendement opleverde van netto 11,6 %.

Niet slecht als je het mij vraagt. Het aandeel noteert nu wat onder de aankoopkoers maar dat zal volgens mij wel snel herstellen.

Want Proximus maakte de voorbije week ook zijn 1ste kwartaal resultaten bekend en die waar vrij goed.

De Ebitda steeg met +5% en de omzet steeg met +1,2%.  En dat is in lijn met de verwachtingen. Zelfs iets daarboven. Het management van Proximus bevestigd de vooruitzichten voor heel het jaar.

Proximus zal in de toekomst een minder gul dividend uitkeren. Hierdoor zal de winst elk jaar niet meer uitgekeerd worden maar bij de waarde van het aandeel bijkomen. Ik verwacht dan ook dat het aandeel in waarde zal stijgen. Niet alleen de fundamentele waarde. Maar ook de aandelenkoers zal volgens mij gaan stijgen de komende jaren.

    Renault Group maakte ook zijn eerste kwartaal cijfers bekend. En die waren ook zeer goed.

Renault Group maakte over de eerste 3 maanden van 2024 1,8% meer omzet. Het management bevestigde dan ook de vooruitzichten voor heel het jaar.

Men verwacht zoals eerder voorspeld een operationele marge van gelijk of groter dan 7,5% op de omzet. En een vrije cashflow van gelijk of groter dan 2,5 miljard Euro.

Daardoor zou Renault Group dit jaar hetzelfde resultaat behalen als vorig jaar. En Renault Group Behaalde vorig jaar recordresultaten.

Ik verwacht dat de Renault Group het de komende jaren zeer goed gaat blijven doen. Bovendien genereerd het bedrijf heel veel vrije cash.

Dat komt door de goede gang van zaken maar ook door de verkoop van een groot pakket aandelen van Nissan. Renault wil zijn belang in Nissan afbouwen en die verkoop van de aandelen Nissan zouden nog ongeveer 3 miljard Euro kunnen opbrengen. Wat de kassa van Renault Group doet aanzwellen.

    Umicore gaf geen cijfers voor het eerste kwartaal. Maar men bevestigde de vooruitzichten van het resultaat voor heel het jaar.

Umicore verwacht een Ebitda tussen 900 miljoen Euro en 950 miljoen Euro te halen over heel het jaar 2024.

De bedrijven in onze aandelenportefeuille doen het dus goed. Ze maken winst en groeien zelf. Dat zal op de lange termijn vertaald worden door meer rendement op onze aandelen.

De Aandelen koersen hebben het nog wat moeilijk. Maar toch verwacht ik dat we op lange termijn de doelstelling van een rendement van +10% per jaar te halen.

We zijn momenteel al anderhalf jaar bezig en het rendement sinds de start van de aandelenportefeuille staat nu op +6,35%.

Niet slecht! Maar nog niet goed genoeg.

Om onze doelstelling te halen van +10% rendement per jaar. Ik heb het hier over een gecumuleerd rendement. ( samengestelde rendementen) Zouden we eind dit jaar, en dat is op 1 november 2024. Een rendement op ons startkapitaal moeten halen van +21%.

We zijn daar nog ver vanaf. Maar toch heb ik er veel vertrouwen in. We zullen in de komende maanden nog een aanzienlijke hoeveelheid cash incasseren via dividenden.

En aangezien de bedrijven goed boeren zal dat op termijn zeker vertaald worden in hogere aandelenkoersen.

Zoals je zelf wel gemerkt hebt is het voorspellen van de aandelenkoersen op korte termijn onmogelijk. Ik weet niet wat de aandelenkoersen morgen gaan doen. Ook niet wat ze volgende week, maand of jaar gaan doen.

Maar op lange termijn van 10 jaar volgen ze de resultaten van het bedrijf.  Soms lopen ze een beetje achter, soms lopen ze een beetje voor en soms zijn ze correct genoteerd.

Ik ben van mening gezien de resultaten van de bedrijven dat onze aandelen allemaal achterlopen.

‘Dat is ook de reden dat ik ze gekocht heb.’

Het is nu geduldig wachten op het moment dat de aandelenkoersen de fundamentele waarde van het bedrijf gaan volgen, inhalen of voorbij steken.

Maar daar heb ik geen probleem mee. Want de verstandige lange termijn belegger heeft geduld.

 En zoals wijlen Charlie Munger heeft gezegd. ‘De korte termijn belegger zal het resultaat van de geduldige langer termijn belegger nooit evenaren.’

Bekijk hier de modelportefeuille.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.