Niet Alles Loopt Zoals Verwacht

Gepubliceerd op 2 maart 2024 om 12:33
Beleggen in Aandelen  advies via bjornsparadigam

Niet Alles Loopt Zoals Verwacht. Niet alle jaarresultaten kunnen mij bekoren. Ik had het voor sommige bedrijven beter verwacht.

Zo vallen de jaarcijfers van Van De Velde wat tegen. Niet dat ze slecht zijn, dat zeker niet. Maar ik had wel groei verwacht.

Van De Velde zag de omzet ter plaatse blijven trappelen. Over het boekjaar 2023 maakte Van de Velde 212.1 miljoen euro omzet. Ongeveer hetzelfde als het voorgaande jaar.

De vergelijkbare EBITDA zakte met -2.3% naar 56.6 miljoen euro. Wat zeker geen ramp is. Dat is nog altijd een behoorlijk goed resultaat.

De netto groepswinst bedraagt 33,6 miljoen euro wat een daling van 8,6% is op jaarbasis. En dat valt voor mij wel wat tegen. Toch is het nog altijd een behoorlijke winst.

De netto Cash positie steeg naar 60,6 miljoen euro en daarmee zit Van de Velde zeer comfortabel. Gezien de weinig schulden kunnen we hier over een zeer sterke balans spreken.

Het dividend stijgt met 5,5% tot 2,4 euro per aandeel en dat geeft ons na aftrek van de roerende voorheffing een netto dividend rendement van 5% aan de huidige koers. En aangezien dat het aandeel momenteel op het niveau noteert waaraan we het aangekocht hebben wil dat zeggen dat we een rendement van 5% hebben op onze aankoopprijs. Zeker niet slecht.

Van de Velde start ook een nieuw inkoop programma voor de inkoop van eigen aandelen ter waarde van 15 miljoen euro. Eigen aandelen inkopen om te vernietigen dat is op de lange termijn altijd goed om de winst en de waarde per aandeel te verhogen.

Van de Velde is ongetwijfeld een blits bedrijf. Met hoge winstmarges, een ijzersterke balans en een mooi dividend rendement. Toch ontbreekt er tot nu toe iets om de aandelenkoers te laten stijgen.

En dat is omzet groei. De groei van de omzet is de factor dat het meest doorweegt op de stijging van een aandeel. Als we willen dat het aandeel in de toekomst gaat stijgen dan moet Van de Velde bewijzen dat het de omzet kan laten groeien.

En dat valt wat tegen. Maar er is wel hoop. Want de rechtstreekse verkopen aan de particulier. Dat is de verkoop dat Van de Velde realiseert via zijn eigen winkels. Die stijgt wel met +11%. Er is dus hoop. Maar deze verkoop maakt tot nu toe nog maar een klein deel uit van de hele omzet.

Al bij al mogen we niet klagen. Met een Netto dividend rendement van 5% na belastingen is dit nog altijd een zeer goede belegging. Als het bedrijf er in slaagt om de omzet te laten stijgen dan kan de aandelenkoers ook stijgen. En de inkoop en vernietiging van eigen aandelen zal ook voor een waarde stijging per aandeel zorgen. Kortom, dit aandeel is voor de geduldige lange termijn belegger. Maar deze belegger wordt wel elk jaar beloont met een mooi dividend.

Algemeen gaat het met de modelportefeuille wat bergaf wat het rendement betreft. Toch presteren de bedrijven goed. Dat de aandelenkoersen daar niet positief op reageren maar eerder negatief is normaal wanneer het beurssentiment wat tegen zit. Beleggers zijn over alles negatief.

Het is wachten tot het beurssentiment beter wordt om echt stijgende aandelenkoersen te zien. Maar niet getreurd, want we gaan de komende maanden tamelijk wat dividenden kunnen incasseren. En dat zorg er voor dat onze cashpositie wat steviger wordt. En natuurlijk voor wat extra rendement.

Er is nog altijd 30% cash in de portefeuille. We kunnen dus nog inspelen op mogelijk kansen  die zich voordoen op de beurs.

Bekijk hier de modelportefeuille

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.