Cijfers Renault Proximus Umicore Econocom Group

Gepubliceerd op 24 februari 2024 om 09:48

Renault had vorig jaar een fantastisch jaar. De cijfers  liegen er niet om.

Renault zag vorig jaar de omzet stijgen met 13,1% tot 52,4 miljard euro. Zonder wisselkoersverschillen was de stijging nog hoger, namelijk 17,9%.

De operationele marge steeg spectaculair tot een record van 7,9% of  4,1 miljard euro.

De nettowinst kwam uit op 2,3 miljard euro. En het dividend wordt opgetrokken tot 1,85 euro per aandeel. Wat nog altijd een mooi dividend rendement oplevert.

De cijfers van vorig jaar zijn uitstekend. Maar ook de toekomst ziet er goed uit. Renault gaat dit jaar 10 nieuwe modellen op de markt brengen. En mikt op een operationele marge van 7,5% en een cashflow van 2,5 miljard euro.

En het is natuurlijk de toekomstige winst dat ons als aandeel houder interesseert want deze bepaald de waarde van het bedrijf en dus ook de aandelen.

En de toekomst ziet er goed. Ik kan het aandeel Renault gewoon in mijn portefeuille houden. Ik verwacht dat het aandeel nu wel wat hoger gaat noteren. En het dividend is ook mooi meegenomen.

Het aandeel Renault voldoet aan mijn verwachtingen, ik verwacht dat dit aandeel mijn doelstellingen om bij te dragen aan een rendement van meer dan 10 % voor heel de portefeuille gaat halen.

 

Ook Econocom Group maakte zijn jaarcijfers over 2023 bekend. En die waren zeker goed. De omzet steeg met 3,5% tot 2,681 miljard euro.

Sommige analisten schrokken van deze omzet stijging van 3,%% omdat Econocom Group als doel had om de omzet met 5% te laten stijgen. Maar dat dit niet zou lukken werd al eerder gecommuniceerd.

Deze analisten die zo pessimistisch zijn hebben de voorbije 6 maanden niet zo goed opgelet.

De nettowinst kwam uit op 62,6 miljoen euro of omgerekend 0.35 euro per aandeel. Als je kijkt naar de huidige koers van het aandeel dan weet je dat de koerswinst van het aandeel zeer laag is.

Je krijgt met andere woorden veel rendement voor je geld. En daar draait het toch om bij beleggen of investeren.

Het dividend blijft ongewijzigd, je krijgt dan ook een mooie dividend rendement met dit aandeel en je maakt kans op een stevige koers stijging als je geduld genoeg hebt.

De schulden van Econocom Group blijven laag. Wat een veiligheidsmarge geeft en het zorgt ook dat er nog ruimte is voor extra financiering  om te groeien.

Econocom Group zit met deze cijfers op schema om de doelstelling te halen om in 2028 een omzet van 4 miljard euro en een nettowinst van 130 miljoen euro te halen.

Het aandeel Econocom Group noteert nog altijd goedkoop. De cijfers zijn goed en de toekomst ziet er goed uit. Er is zeker potentieel voor een hogere aandelenkoers.

Ik geloof sterk in dit bedrijf, juist daarom heb ik 20% van mijn aandelenportefeuille in aandelen van Econocom Group geïnvesteerd. Het aandeel heeft een mooi dividend rendement en er is potentieel op een verdere koersstijging.

Umicore is een ander verhaal. De omzet en winst over het boekjaar 2023 viel wat tegen. Maar ook dat was geen verrassing. Zoals ik al eerder schreef in een vorig blogbericht is het wachten tot boekjaar 2025.

De omzet van Umicore zakte met 7% tot 3,9 miljard euro. De EBOTDA zakte met -16% tot 972 miljoen euro. De marge daalde van 27,3% tot 25%. De Nettowinst kwam uit op 447 miljoen euro.

Dalende cijfers maar er is nog altijd een winst van 1,86 euro per aandeel. Het aandeel Umicore noteert dus tegen een koers / winst van 11 voor het boekjaar 2023.

De verwachtingen voor het boekjaar 2024 brengen ook nog geen beterschap. Umicore verwacht over het huidige boekjaar 2024 een EBITDA te halen van 900 a 950 miljoen euro. Dat ligt dus nog een stukje lager dan vorige jaar.

Bij de aankoop van deze aandelen voor de modelportefeuille ging ik er al van uit dat we moesten wachten tot boekjaar 2025 om winst en omzet herstel te zien. En deze verwachtingen blijven overeind.

Umicore is dus een belegging voor de lange termijn, net zoals al onze beleggingen. Geduldig afwachten.

Proximus maakte ook goede resultaten bekend. De omzet steeg naar 6.07 miljard euro een stijging van 2,8% tegenover het vorige jaar. De EBITDA kwam uit op 1,75 Miljard euro en de Netto winst op 450 miljoen euro.

Over het boekjaar 2023 zal Proximus een dividend uitbetalen van 1,2 euro per aandeel. En dat is mooi meegenomen.

Het vierde kwartaal was commercieel uitstekend. En dit zal zich waarschijnlijk doorzetten in 2024.  Proximus verwacht van in het huidige boekjaar 2024 weer te groeien.

De bedrijven van de aandelen in de modelportefeuille maken dus allemaal winst. En de aandelen noteren tegen een lage koerswinst. Er is dus ruimte voor een mooi rendement. Ik verwacht nog altijd dat het de 2de jaarhelft economisch beter wordt.

Je kan de modelportefeuille hier bekijken!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.