De cijfers komen eraan!

Gepubliceerd op 12 februari 2024 om 20:15

De cijfers komen eraan! In de loop van deze week maken heel wat bedrijven hun 4de kwartaalcijfers bekend. Veel positief nieuws moet je daar niet over verwachten. Zoals ik al eerder schreef, de economie doet het niet goed.

En we moeten wachten tot het 2de of 3de kwartaal van dit jaar om verbeteringen te zien. Veel positief nieuws die de aandelenkoersen kunnen ondersteunen moeten we nog niet meteen verwachten.

Maar het is ook geen verassing dat het slecht gaat met de economie. Dat had ik wel voorzien. 

De voorbije week kwam Alibaba Group al met zijn kwartaal cijfers.  Alibaba Group zag zijn winst in elkaar zakken.

Toch zijn de cijfers niet zo slecht als ze eruit zien. Operationeel zakte de nettowinst met amper 4%. Het waren vooral afschrijvingen op aandelen van bedrijven dat de Alibaba Group in portefeuille heeft die voor de mindere winst zorgden.

Het gaat hier over herwaarderingsminwaarden. Papieren verlies. En dat zie je duidelijke aan de cash dat Alibaba Group genereerd.

Het bedrijf maakt papieren verlies maar operationeel boert het goed. Daardoor zie je de Cashberg groeien. Er is dus echte winst!

Alibaba Group heeft ook een nieuw inkoopprogramma voor eigen aandelen goedgekeurd.  Alibaba Group gaat 25 miljard dollar extra eigen aandelen inkopen. Dit inkoopprogramma komt bovenop het huidige inkoopprogramma.

Daardoor gaat Alibaba Group meer dan 30 miljard dollar besteden aan de inkoop van eigen aandelen. De inkoop van eigen aandelen heeft als doel om deze ingekochte aandelen te vernietigen.

Dat is een heel rendabele manier om de echte winst dat voor de berg cash zorgt naar de aandelenhouder te laten vloeien. Zonder een dividend te moeten uitkeren. Een dividend uitbetalen is niet zo fiscaal vriendelijke. Een groot deel gaat verloren door belastingen.

Dat is dus positief nieuws waar we op lange termijn ongetwijfeld zullen van genieten als lange termijn aandelen belegger.

Op korte termijn is het uitkijken naar wat de Chinese economie gaat doen. De Chinese economie zit in het slop. Wanneer deze weer gaat verbeteren dan kan Alibaba Group daar zeker mee van profiteren.

Voor een verbetering mik ik op het eind van 2024.  Eerder zou een meevaller zijn.

Umicore heeft een lening gekregen van Europa van 350 miljoen euro. Dit geld dient om de ontwikkeling van de Batterij afdeling verder uit te bouwen. Umicore had enkele jaren geleden al een lening van 200 miljoen euro  gekregen.

Econocom Group komt deze woensdag met cijfers van het 4de kwartaal 2023

Umicore komt vrijdag met cijfers. Je ziet duidelijk dat de beleggers niet veel verwachten van de cijfers. De meeste aandelen moesten de voorbij weken aanzienlijke koersdalingen incasseren. De schrik voor tegenvallende cijfers zit er goed in.

Als lange termijn aandelen belegger maak ik mij er niet zo druk in. Onze aandelen hebben allemaal een mooi dividend rendement. Als de koers wat tegenvalt hebben we nog altijd het dividend. En ik heb er het volste vertrouwen in dat ik de juiste aandelen selectie gemaakt heb om de doelstelling van een minimum rendement te halen van 10% per jaar.

Ik blijf met mijn verwachtingen, dat we in het 2de en 3de kwartaal een economisch herstel zullen zien. Daar zullen de bedrijven in onze aandelenportefeuille van profiteren.

Ondertussen is het wachten. En natuurlijk uitkijken naar nieuwe aandelen aankopen. Nu deze week het cijferseizoen losbarst is er heel wat werk aan de winkel.

Je kan de modelportefeuille hier bekijken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.