De Bubbels Lopen Langzaam Leeg

Gepubliceerd op 5 januari 2024 om 21:45

De eerste week van het beursjaar 2024 zit er op. Het eerste kwartaal verwacht ik weinig goeds. Maar vanaf het 2de en 3de kwartaal moet het beter worden.

Als je mijn menig vraagt? Ik denk dat de modelportefeuille het dit jaar schitterend gaat doen.

 (Maar misschien maak ik een denkfout.)

Ondertussen zien we dat door de vele rente verhogingen de bubbels op de aandelen markten langzaam leeglopen. Een Zachte landing blijkt mogelijk te zijn.

Wie denkt dat de rente snel zal dalen, die maakt waarschijnlijk een denkfout. We zitten voor een langere termijn met hogere rentes opgescheept.

Ook de hogere inflatie is een blijver. De komende vijf jaar zie ik de inflatie hoog blijven.

In Frankrijk, toch wel een belangrijk economisch land van de Eurozone, gaan dit jaar de Olympische spelen door. Dit zal waarschijnlijk voor een hogere inflatie zorgen in Frankrijk. Het zal natuurlijk ook de economische activiteit ondersteunen.

2024 wordt ook een belangrijk jaar voor de doorbraak van Chinese automerken op de Europese markten. Benieuwd welk effect dat zal geven op de Europese auto fabrikanten.

Renault zal dit jaar zijn afdeling Ampère naar de beurs brengen. Dat is de afdeling waar de elektrische auto’s in zitten. Benieuwd hoe die beursintroductie gaat verlopen?

Voor Econocom Group zie ik vooral potentieel vanaf het 2de halfjaar.

Het Proximus aandeel is de primus van de aandelenportefeuille en ik denk dat er ook dit jaar nog een aanzienlijke stijging in zit.

Het is nu wachten op de bedrijfscijfers van het 4de kwartaal van 2023. Dat zijn gegevens over de fundamentele zaken van de bedrijven. Het zijn deze gegevens die belangrijk zijn om de waarde van de aandelen te bepalen en eventueel een stijgende aandelenkoers te ondersteunen.

Algemeen denk ik dat het 4de kwartaal van 2023 voor de meeste beursgenoteerde bedrijven geen goed kwartaal was. Ook het 1ste kwartaal van 2024 zal niet al te schitterend zijn. De economie is verder aan het afkoelen. Ik verwacht dat ten vroegste in het 2de kwartaal maar ik denk eerder in het 3de kwartaal beterschap en economisch herstel.

De effecten op de economie van de renteverhogingen komen altijd met een vertraging. Het zou daarom niet slim zijn om de rente al te snel te verlagen. Het is beter om nu af te wachten en de rente even op dit niveau te laten.

Daar ik verwacht dat de economie nog even door een dal gaat. Ben ik van mening dat er nog koopmomenten gaan komen om aandelen te kopen wanneer ze even in een dipje zitten. Juist daarom wacht ik nog even af en blijf voor 40% in Cash zitten.

De bubbels lopen langzaam leeg. Maar ze zijn nog niet helemaal leeg. Ik wacht gewoon mijn kans af.

Bekijk hier de modelportefeuille

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.