Beleggen In Aandelen: Saai Maar Winstgevend

Gepubliceerd op 16 december 2023 om 19:19

Beleggen In Aandelen: Saai Maar Winstgevend. Wie dacht dat beleggen in aandelen opwindend is die maakt een denkfout. Beleggen in aandelen is eigenlijk oersaai.

Beleggen in aandelen is een saaie bezigheid. Je gaat aandelen analyseren waarna je wel of niet overgaat tot een aankoop.

En daarna is het gewoon wachten, wachten en wachten. Je laat de tijd en de mensen in de onderneming waarvan je aandelen gekocht hebt al het werk doen.

De opwinding zit niet in het wachten maar in het ontdekken van een denkfout.  Of liever gezegd in het eerder ontdekken van een denkfout dan de andere beleggers.

Alleen ondergewaardeerde aandelen zijn interessant om in te beleggen. Meestal zijn deze aandelen ondergewaardeerd omdat de meeste beleggers een denkfout maken.

Ze zien het potentieel niet. Daardoor laten ze het aandeel links liggen.

Wanneer heel veel beleggers dezelfde denkfout maken dan ontstaan er kansen voor diegene die de denkfout doorprikt.

En daar zit juist het plezier en de voldoening. Je vindt een aandeel dat ondergewaardeerd is omdat de meeste beleggers een denkfout maken. Maar jij niet. Daardoor kan je dit aandeel tegen een spotprijs aankopen.

Dan ga je wachten tot de toekomst je gelijk geeft. Naarmate de tijd verstrijkt beginnen meer en meer beleggers hun denkfout in te zien. Waarna ze ook overgaan tot de aankoop van dat aandeel.

Naarmate meer en meer beleggers het aandeel beginnen te kopen zie je de aandelenkoers stijgen. Bingo! Dat levert je veel geld op. Maar het wachten is eigenlijk heel saai.

Toch is dit de meest winstgevende manier om in aandelen te beleggen. Beleg in ondergewaardeerde aandelen. En heb geduld. Veel geduld.

Dat is wat ik ook doe met de modelportefeuille. Het wachten is saai. Zeker als er geen nieuws te rapen valt over mijn aandelen die ik in portefeuille heb.

Maar het wachten loont. Zoals je ziet stijgt het rendement van de aandelenportefeuille gestaag. Sinds de start van de modelportefeuille staat het rendement op 9,64%. De voorbije 6 weken kwam er 6,74% bij.

Ondertussen dat ik wacht, en de tijd verstrijkt hou ik mij natuurlijk met nuttige zaken bezig.  Ik ben vooral bezig met het zoeken naar denkfouten over beursgenoteerde bedrijven. Het meeste van mij tijd ben ik bezig met het analyseren van aandelen of beter gezegd met het analyseren van aandelen.

Daar kruipt zowat 95% van mijn tijd in. Het opvolgen van mijn aandelen in mijn portefeuille is niet zo tijdrovend. Omdat ik de bedrijven door en door ken. Ik moet gewoon het nieuws opvolgen. En de meeste dagen, weken of maanden valt er gewoon geen nieuws te rapen die belangrijk is voor de toekomst van deze bedrijven.

Wat mijn aandelen in de modelportefeuille betreft. Ik verwacht pas in het tweede kwartaal van 2024 een verbetering door het herpakken van de Europese economie.

De beurzen deden het de afgelopen maand wat beter door de hoop op renteplafond of een renteverlaging. Daarvan konden ook mijn aandelen profiteren. Maar echt fundamenteel goed nieuws dat de bedrijfsresultaten zal laten groeien blijft voorlopig uit. Ik denk dat we moeten wachten tot het tweede kwartaal van 2024 voor we echt fundamenteel goed nieuws over deze aandelen zullen krijgen.

We zien wel dat meer beleggers deze aandelen herontdekken waardoor er meer kopers zijn die de aandelenkoersen ondersteunen met hun aankopen. En dat is leuk. Want wij waren hen voor. 

U kan de modelportefeuille hier bekijken

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.