Als Je Geschoren Wordt Moet Je Stil Blijven Zitten.

Gepubliceerd op 28 oktober 2023 om 09:42
als je geschoren wordt moet je stil blijven zitten beurswijsheid

Als je geschoren wordt moet je stil blijven zitten. Dat is een oude beurswijsheid waar we deze week wel wat aan hadden. De beurzen gingen nogmaals de dieperik in. Dit is een Salami crash.

Bij een gewone beurscrash, crashen de aandelenkoersen op enkele dagen met 10%, 20% of nog meer percenten.

Bij een salami beurscrash gaat dit in schijfjes. Zoals je een Salami afsnijdt. Schijfje per schijfje en zo zien we ook de beurs schijfje per schijfje kleiner worden.

En het ziet er naar uit dat er niet meteen een einde komt aan het slechte nieuws. Er treedt wel meer en meer gewenning op.

De beleggers schrikken niet meer zo erg ze zijn stillaan gewend geraakt aan oorlog, inflatie, hoge energie prijzen en stijgende rentes.

Al denk ik dat de stijgende rentes nu wel even een pauze zullen nemen. De gevolgen van de hogere rentes laten zich niet meteen zien in de economie. De terugslag zie je maar na een tijdje.

Ik denk dat het verstandig is om nu even te wachten met renteverhogingen om te zien welk effect dit heeft op langere termijn.

De bedrijfsresultaten zullen er nog wel een tijd onder lijden. Maar meestal loopt de beurs 6 maanden voorop. Dat wil zeggen dat wanneer beleggers denken dat het binnen 6 maanden beter zal gaan met de economie ze nu aandelen beginnen te kopen.

Ondertussen zie je dat de Europese economie het veel slechter doet dan de economie in de VS. De economie in de VS is veel weerbaarder dan de Europese economie.

De Europese economie loopt meestal ook 6 maanden achter op de economie in de VS. Laten we dit in ons achterhoofd houden!

***

Ondertussen in de Modelportefeuille.

Proximus kwam vrijdag met de resultaten over het 3de kwartaal. En die waren eigenlijk zeer positief. Aan de bovenkant van de verwachtingen.

Ik denk dat proximus de komende jaren uitblinken met goed resultaten. Al heeft het bedrijf nu ook nog wel last van de hoger lonen die ze moet betalen en de hoger energie prijzen drukken de winst nog wat. Hier moet duidelijk nog een inhaalmaneuver gebeuren.

Maar de hoger loonkosten en hoger energie prijzen zijn voor elk bedrijf een nadeel. Iedereen worstelt er momenteel mee.

Ik ben zeer tevreden met de resultaten van Proximus. Ook het interim dividend van bruto 0.5 euro is goedgekeurd. Dit zal uitbetaalt worden op 8 december. Netto betekend dit 0.35 euro per aandeel.

***

Renault timmert ook verder aan de weg. Het bedrijf maakte de voorbije week bekend dat het 3 miljard euro gaat investeren in 8 nieuwe modellen.

Deze 8 nieuwe modellen zijn bedoelt voor de automarkt buiten Europa. Het zijn modellen in het middensegment en de hogere middenklasse.

Renault gaat hiermee op zoek naar modellen met een hogere winstmarge. Wat past in het strategisch plan van Renault om niet zo veel meer te focussen op het aantal verkocht voertuigen maar op de winstgevendheid.

Renault realiseert momenteel 43% van zijn verkoop buiten Europa. Het bedrijf blijft ook goed presteren. Al moeten we er wel bij zeggen dat de hele automarkt het momenteel moeilijk heeft. En dat zal het komende jaar niet anders worden.

 Maar ik denk dat Renault het beter zal doen dan zijn concurrenten. De Duitse autobouwer zoals Volkswagen lopen achter met hun technologie voor elektrische auto’s. Bovendien presteert de Duitse economie slechter dan de Franse.

De modelportefeuille is door de 50% cash vrij antifragiel voor dalende aandelenkoersen. En de bedrijven in portefeuille presteren allemaal vrij goed. Wat bij een mogelijk herstel kan leiden tot een sterker herstel van de aandelenkoersen voor de bedrijven in onze modelportefeuille. Terwijl we nu maar voor de helft in de klappen delen.

Er resten nog 2 beursdagen en dat zit het eerst beursjaar erop voor onze modelportefeuille. Benieuwd wat deze 2 beursdagen gaan brengen.

Bekijk hier de Modelportefeuille

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.