11 Maanden Modelportefeuille

Gepubliceerd op 1 oktober 2023 om 16:38

De modelportefeuille bestaat nu 11 maanden. Sinds de start op 1 november 2022 hebben we een rendement opgebouwd van 4.47%.

Een karig rendement en ik ben nog ver van mijn doelstelling om een jaarlijks rendement van meer dan 10% te halen. Maar zoals ik al eerder schreef, ik reken op 2 jaar om op rendement te komen.

Wanneer ik binnen 5 jaar terugkijk dan zal ik een gecumuleerd rendement van meer dan 10% moeten halen.

4.47% is niet erg hoog maar vergeleken met de Bel 20 index dat -1% achteruitging, is dit wel een goed resultaat. En er zijn maar weinig beleggingen waar je momenteel 4.47% rendement meer haalt. Zeker als maar 40% van je kapitaal belegt is en de rest gewoon cash is.

We doen het over een termijn van 11 maanden 5.47% beter dan de Bel 20 index. En dan reken ik nog geen interest op de Cash positie.

Ik hou nog altijd 60% van mijn aandelenportefeuille in Cash aan. Het risico op een correctie is nog altijd zeer hoog.

De rente:

De rente verhogingen beginnen door te wegen in de economie. Het effect van renteverhogingen komt altijd een heel eind na de rente verhoging zelf.

Bovendien weten we nog niet hoeveel de rente nog zal stijgen. Het ziet er naar uit dat het ergste achter de rug is. Maar er komt nog minstens één renteverhoging.

Maar we zijn nog niet zeker dat het daarna achter de rug is. Deze onzekerheid houdt de beleggers nog een tijdje in de greep. Samen met de problemen in China, Rusland en Oekraïne.

Ik verwacht dat we de komende 10 jaar met een continu hogere energie prijs zullen te kampen hebben. Ook de inflatie zal de komende 10 jaar zeker hoger liggen dan in het verleden.

Het vet is dus van de soep voor de aandelenbelegger. Reden te meer om heel selectief te zijn in het kopen van aandelen.

Toch ben ik er van overtuigd dat ik ook de komende 10 jaar een minimum rendement zal halen van +10% op mijn aandelenportefeuille.

Ik wacht geduldig af en sla af en toe een slag.

We zijn nu oktober en dat wil zeggen dat ook het 3de kwartaal achter de rug is. Binnenkort mogen we weer cijfers verwachten. Omzet en winstcijfers.

De voorbije week is het aandeel Econocom Group in koers gezakt. En indien de aandelenkoers nog wat verder in elkaar zakt dan overweeg ik om nog aandelen bij te kopen.

Er is niks mis met het bedrijf Econocom Group. Het bedrijf noteert spotgoedkoop en de toekomst ziet er goed uit. Enkel het huidig boekjaar is een moeilijk jaar.

Het bedrijf kan de loonkosten niet meteen doorrekenen. Daar zit wat vertraging op. Ook de verkoopcijfers staan onder druk door de verslechterde economie. Maar ik zie dat als een tijdelijke situatie. Eens deze periode achter de rug is kan het bedrijf weer doorgroeien.

Als aandelen belegger voor de lange termijn moet je leren voorbij de horizon te kijken.

Voor de rest viel er weinig nieuws te rapen. Het is wachten op de 3de kwartaal cijfers.

U kan de Modelportefeuille hier bekijken

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.