Fundamentele Aandelen Analyse Aandelen Van de Velde

Gepubliceerd op 7 juni 2023 om 13:59

Samenvatting Fundamentele Aandelen Analyse Aandelen Van de Velde

Ik koop voor de modelportefeuille 150 aandelen Van de Velde tegen aankoopkoers van

Resultaat van mijn Fundamentele analyse van het aandeel Van de Velde.

  • Aandeel Van de Velde is koopwaardig

 

Van de Velde is een ontwerper, producent en verkoper van Lux lingerie en badmode.

Het aandeel Van de Velde noteert al van 1997 op de beurs van Brussel.  Van de Velde is al jaren een toponderneming binnen een zeer lucratieve markt. De markt van Luxe Lingerie en badmode is gekend voor zijn grote brutomarge.

Bij Van de Velde draait bijna alles rond de 3 grote merken.

  • Marie Jo
  • PrimaDonna
  • Andres Sarda

Van de velde heeft een eigen productie atelier in Tunesië plus nog enkele toeleveranciers waar het al meer dan 15 jaar mee samenwerkt voor de productie van luxe lingerie. Ook werkt het voor de productie samen in Azië met enkele toeleveranciers, externe stikateliers die produceren voor Van de Velde.

Van de Velde is actief in een sector van  Luxe lingerie en luxe badmode collecties. Een sector die zeer lucratief is vanwege de hoge marges. Wanneer de zaken goed draaien wordt er veel winst gemaakt.

Van de Velde dat al jaren actief is en winstgevend kende in de voorbije decennia wat tegenslag. Het bedrijf versleet de voorbije jaren 6 CEO.  De omzet viel in sommige jaren wat terug en de expansie poging naar de VS Verliep dramatisch.

En zoals we weten als de trein ontspoord duurt het eventjes alvorens die weer op spoor staat en zijn volle snelheid rijdt. Bij Van de Velde was dat niet anders. Maar de voorbije jaren werd succesvol gewerkt aan verbeteringen en we zien ook dat deze verbeteringen zich nu laten zien in de bedrijfscijfers.

Ik denk dat het bedrijf de komende jaren voorzichtig zal gaan groeien en dat de winst zal meegroeien.

Het bedrijf wordt eigenlijk zeer goed geleid. Er zijn maar weinig schulden op de balans. Van de Velde heeft eind boekjaar 2022 een schuld van amper 50 miljoen euro en daar staat een eigen vermogen tegenover van 168,1 miljoen euro. Het bedrijf heeft een solvabiliteitsratio van 80%.

De weinige schulden en de hoge vrije cashflow laten toe op veel Dividend uit te betalen. Het dividend over het voorbije boekjaar bedroeg Bruto 2,2 euro. Wat een aanzienlijk dividendrendement oplevert.

De koerswinst van het aandeel Van de Velde bedraagt 12. Niet hoog maar ook niet extreem laag. Als het bedrijf dezelfde winst blijft aanhouden dan is de een eerlijke prijs.

Maar ik ga ervan uit dat het bedrijf een jaarlijkse winstgroei zal realiseren de komende 10 jaren. Ik verwacht geen echte spectaculaire winstgroei. Maar dat hoeft ook niet. Als het bedrijf Van de Velde zijn winst de komende jaren met 5% ziet groeien dan zitten we al goed.

Kerncijfers van het aandeel Van de Velde boekjaar 2022 ( bron jaarverslag Van de Velde 2022)

  • Boekwaarde aandeel Van de Velde 12,6 euro
  • EBITDA aandeel Van de Velde 4,4 euro
  • Bruto dividend aandeel Van de Velde 2,2 euro
  • Netto dividend aandeel Van de Velde 1,54  euro
  • Koerswinst aandeel Van de Velde 12
  • Winst per aandeel Van de Velde 2,8 euro

Door de lage schuldgraad is het risico beperkt. Bovendien is het winstpotentieel voor de toekomst groot en het dividendrendement bedraagt rond de 5%. Als het bedrijf winstgevend blijft kunnen we elk jaar 5% dividendrendement opstrijken wat op zich al mooi is. Wanneer het bedrijf elk jaar nog 5% weet te groeien dan kan daar in theorie nog 5% stijging van de aandelen koers bovenop komen.

Weinig risico en een potentieel van 10% rendement per jaar voor onze modelportefeuille. Ik denk dat dit een goed alternatief is voor de Cash.

Let wel! Dit aandeel kent over kortere periodes soms wel wat schommelingen maar dat deert mij niet. Als lange termijn aandelen belegger koop ik dit aandeel met een beleggingshorizon van 10 jaar.

BEKIJK HEIR DE MODELPORTEFEUILLE

Einde artikel: Fundamentele Aandelen Analyse Aandelen Van de Velde

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.