Hoe Hoog Mag De Koerswinst Verhouding Van Een Aandeel Zijn?

Gepubliceerd op 10 juli 2023 om 19:59
Koerswinst verhouding aandelen berkenen tool en calculatore

Over de koerswinst verhouding van een aandeel heb ik het al verschillende keren gehad. En dat is ook normaal. De koerswinst verhouding is één van de belangrijkste parameters om te weten of een aandeel koopwaardig is of niet.En daarom heb ik het u gemakkelijk gemaakt met deze handige Tool.

Wat is de koerswinst verhouding van een aandeel?

Met de koerswinst bedoelen we de koers van het aandeel gedeeld door de winst per aandeel. En met de winst per aandeel bedoelen we het volgende. Al de nettowinst dat een bedrijf over het voorbije boekjaar maakte. Gedeeld door alle aandelen.

Dan komen we op de winst per aandeel.

We nemen de koers van het aandeel, bijvoorbeeld 10 euro. Dit delen we door de winst per aandeel. Neem nu dat de winst per aandeel 1 euro is.

Dan hebben we een koerswinst verhouding van 10. En dat wil zeggen dat we als dit bedrijf de komende 10 jaar elk jaar 1 euro winst per aandeel gaat maken. We na 10 jaar onze aankoop van het aandeel terugverdient hebben.

Een koerswinst verhouding van 10 is dus perfect. Bij gelijke winst de komende 10 jaar.

Maar wat als de koers winst 15 is? Dan zal je de belegging niet meer in 10 jaar terugverdienen.  Tenzij dat de winst per aandeel elke jaar hoger is.

Bij Een Hogere koerswinst verhouding moet de winst per jaar elk jaar hoger zijn

Stel je voor dat je nu een aandeel koopt tegen een koerswinst van 15. Dan zal het bedrijf de komende 10 jaar elk jaar 7.5% meer winst moeten maken. En dan zal je je inleg ook op 10 jaar terugverdienen.

Een aandeel kopen tegen een hogere koers winst verhouding mag dus wel.

Op voorwaarde dat het bedrijf er in slaagt om zijn winst jaar na jaar te laten groeien.

En dat is ook meteen de reden waarom groeibedrijven tegen een hogere koerswinst noteren. Bedrijven die elk jaar hun winst per aandeel kunnen laten stijgen verdienen het ook om tegen een duurdere koerswinst verhouding te noteren. Hun rendement ligt ook hoger.

Bedrijven zoals Coca Cola die al 10 tallen jaren achter elkaar hun winst jaar na jaar aanzienlijk weten te verhogen noteren daarom ook meestal tegen een hogere koerswinst verhouding dan de gemiddelde aandelen.

Een bedrijf als Coca Cola heeft het vertrouwen van de beleggers. En dat komt omdat Coca Cola jaar na jaar bewijst dat ze de winst kunnen verhogen. Men gaat er vanuit dat deze winstgroei ook in de toekomst zo zal zijn.

Aandelen van bedrijven die tegen een koerswinst van 15 noteren maar hun winstgroei de komende tienjaar alk jaar met 7.5% kunnen laten groeien. Noteren eigenlijk even goedkoop dan aandelen van bedrijven die tegen een koerswinst noteren van 10 maar de komende 10 jaar hun winst niet kunnen laten groeien. Waardoor ze dus elk jaar dezelfde winst gaan maken.

Het is de koerswinst in verhouding met de toekomstige winst per aandeel van de komende 10 jaar die bepaald of een aandeel koopwaardig is of niet. Want deze toekomstige winst zal bepalen of je je inleg gaat terugverdienen of niet.

Een bedrijf met hogere winstgroei verantwoord een aandeel met hoger koerswinst verhouding.

Het is als belegger in aandelen dus uiterst belangrijk om de toekomstige winst van een bedrijf in te schatten. Hoe hoger de koeswinst hoe meer risico je loopt wanneer je de toekomstige winst fout hebt ingeschat.

Het is daarom dat ik graag aandelen koop tegen een spotgoedkope koerswinst verhouding. Op die manier heb ik een veiligheidsmarge als mijn winstvoorspellingen van het bedrijf over de komende 10 jaar niet uitkomt.

Let hier vooral goed op!

Beleggers die de toekomst te rooskleurig inschatten gaan nog al eens op hun bek. Met de nodige schade voor hun aandelen portefeuille.

Om het u gemakkelijk te maken heb ik voor u een lijstje gemaakt.

In dit lijstje ziet u de koerswinst verhouding en daarnaast zie je hoeveel percent de winst per aandeel moet groeien om de belegging terug te verdienen.

Het is eigenlijk een ‘Aandelen terug verdien calculator’

Links zie je de koerswinst verhouding en rechts de jaarlijkse winstgroei die het bedrijf de komende 10 jaar moet gaan maken om deze aandelen koerswinst verhouding te rechtvaardigen.

Als het bedrijf er in slaagt de komende 10 jaar de bijhorende winstgroei te realiseren. Dan is het aandeel tegen deze koerswinst verhouding ook koopwaardig. We hebben dan een terugverdien rendement op onze belegging.

Een lijst van de Koerswinst verhouding en de daarbij horende winstgroei per jaar

Links de Koerswinst verhouding  Rechts de Jaarlijks winstgroei per aandeel om de koerswinst verhouding te rechtvaardigen

 • Koerswinst van 10 is gelijk aan een jaarlijkse gelijke winst de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 11 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 2% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 12 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 4% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 13 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 5% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 14 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 6.5% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 15 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 7.5% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 16 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 8.5% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 17 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 9.5% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 18 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 11% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 19 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 11.5% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 20 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 12.5% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 21 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 13.5% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 22 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 14.5% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 23 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 15% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 24 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 16% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 25 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 16.5% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 26 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 17.5% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 27 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 18% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 28 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 18.5% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 29 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 19% de komende 10 jaar
 • Koerswinst van 30 is gelijk aan een jaarlijkse winstgroei van 19.6% de komende 10 jaar

 

IK heb dit lijstje uitgewerkt voor je tot maximum een koerswinst verhouding van 30. Omdat dit al zeer hoog is. Als je hoger gaat dan een koerswinst verhouding van 30 dan moet het bedrijf de komende 10 jaar elk jaar een gemiddelde winstgroei van meer dan 20% per jaar maken.

En er zijn maar weinig bedrijven die er in slagen gedurende een lange periode een jaarlijkse winstgroei te realiseren van 20%.

Maar het kan Wel. Sommige bedrijven noteren tegen een koerswinst van 100 of nog meer. En achteraf blijkt dan dat deze hoge koerswinstverhouding een koopje was.

Vooral aandelen van bedrijven in bepaalde sectoren kunnen dit waarmaken. Bijvoorbeeld in de internet sector of andere software of hightech sectoren is dit mogelijk.

Als een bedrijf zijn toekomstige winst maar snel genoeg kan doen groeien dan is dit mogelijk. Maar heel zeldzaam.

Ook bij bedrijven die uit een herstructurering komen kan een koerswinst verhouding van 100 soms een zeer goede belegging zijn. Achteraf gezien althans.

Maar kopen tegen een hoge koerswinst verhouding is altijd zeer risico vol. Schat je de toekomstige winsten te hoog in dan kan je veel verliezen met deze aandelen.

Let ook goed op met aandelen tegen een lage koerswinst verhouding van bedrijven die elk jaar hun winst zien dalen. Aandelen van bedrijven in een stagnerende markt kunnen soms tegen een heel lage koerswinst verhouding nog niet terugverdient geraken als de winst achteruit gaat.

Of nog erger als de winst omslaat in verlies. Een aandeel van een bedrijf zonder winst. En dan bedoel ik een bedrijf dat jaar na jaar geen verlies maakt en ook de komende 10 jaar verlies zal maken is eigenlijk niks waard.

IK denk dat je met dit lijstje een handige vuistregel ter beschikking hebt om te kijken of de koers van het aandeel gerechtvaardigd is of niet. Het is in elke geval een handige koerswinst verhouding tool.

Maar de toekomst blijft natuurlijk altijd een beetje koffiedik kijken.

Om de toekomst te voorspellen van de toekomstige bedrijfs winsten heb ik andere vuistregels.

Maar daarover op een andere keer meer.

schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

Einde artikel: Hoe hoog mag de koerswinst verhouding van een aandeel zijn?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.