De Valstrik Van Een Lage Koers/Winst Verhouding Bij Beleggen in Aandelen

Gepubliceerd op 27 januari 2024 om 11:24
De Valstrik Van Een Lage Koers/Winst Verhouding Bij Beleggen in Aandelen

De Valstrik Van Een Lage Koers/Winst Verhouding Bij Beleggen in Aandelen. Veel aandelen beleggers maken dezelfde fout met lage koers/ winst analyse.

Een aandeel met een lage koerswinst zou in theorie goedkoop moeten zijn en resulteren in hoge rendementen. Maar in de praktijk valt dat meestal wat tegen.

Dat komt door de volgende reden.

Men neemt meestal de koerswinst verhouding van een aandeel uit het verleden. De koerswinst verhouding van vorig boekjaar of het lopende boekjaar.

Maar dat zegt nog niks over de toekomst.

Want het zijn de toekomstige koerswinst verhoudingen die belangrijk zijn. Het is dus zaak om uit te zoeken hoeveel winst het bedrijf de komende jaren zal maken. En dat is geen sinecure.!!

Sommige bedrijven kennen wispelturige winstcijfers. Bij sommige bedrijven is de winst zelf bijna niet te schatten.

Het is daarom dat superbeleggers die voor de lange termijn beleggen meestal in bedrijven beleggen met een voorspelbaar winst karakter.

Het zijn meestal saaie bedrijven die hun winst elk jaar wat zien stijgen. Vaak zijn het bedrijven die abonnementen verkopen of een vast klantenbestand hebben met wederkerig aankopen.

Deze bedrijven zijn misschien niet de top winst makers maar door het feit dat hun winst voorspelbaar is maken beleggers die in deze bedrijven beleggen minder fouten als het op winst voorspellen aankomt. En fouten kosten rendement.

Kortom, de koerswinst van de voorbije jaren of van het lopende jaar zegt niks over de komende jaren. Misschien is de koerswinst verhouding van het aandeel wel laag omdat het bedrijf een éénmalige monsterwinst geboekt heeft het vorig jaar.

Dan zal de winst van dit jaar of de komende jaren wel veel lager zijn waardoor de koerswinst van volgend jaar zeer hoog zal zijn.

Moraal van het verhaal. Kijk altijd naar de koerswinst van volgende boekjaren. Probeer dit in te schatten. Beleg daarom in bedrijven met een meer voorspelbaar profiel.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.