Hebben Beursgrafieken of Aandelen Grafieken Zin In Het Analyseren van Aandelen?

Gepubliceerd op 23 april 2023 om 20:51
Hebben Beursgrafieken of Aandelen Grafieken Zin In Het Analyseren van Aandelen?

Wie aan beleggen in aandelen denkt die denkt meestal aan koers grafieken. Veel mensen denken dat aandelenbeleggers de hele dag naar koersgrafieken zitten te kijken.

En veel beleggers doen dat ook.

De vraag is natuurlijk is dat wel zo slim. Wat zien deze beleggers in deze koersgrafieken.

Wel de meningen zijn verdeeld. Maar ik ben een lange termijn of waarde belegger. Ik kijk alleen maar naar de echte fundamentele waarde van een bedrijf. En vooral de toekomstige winst zal deze waarde bepalen.

Andere beleggers zitten dan weer te staren naar koersgrafieken. Wat vertellen die grafieken eigenlijk?

Wel het is eigenlijk heel eenvoudig te begrijpen. Laten we het hele koersgrafiek systeem even ontleden.

De koersen zijn eigenlijk vertalingen van cijfers. Cijfers worden omgezet in grafieken. Niks meer niks minder.

Waarom zetten we cijfers om in grafieken? We doen dit omdat we een op deze manier een beter zicht krijgen op de cijfers.

De cijfers worden op deze manier via de grafiek ook op een tijdsband gezet.

Wanneer je naar een koersgrafiek kijkt van bijvoorbeeld een aandeel neem nu een koersgrafiek van de voorbije 10 jaar. Dan zie je de aandelen koers van de voorbije 10 jaar in een grafiek.

De koersgrafiek kan stijgend zijn maar kan ook dalend zijn. Het kan ook gelijk blijven  of op en af gaan.

Het maakt niet uit hoe de grafiek eruit ziet. Je kijkt naar het verleden. Je kijkt naar de koersgeschiedenis van de voorbije 10 jaar.

Kan je aan een grafiek van de voorbije 10 jaar zien of een aandeel in de toekomst gaat stijgen of dalen of gelijk blijven?

Het antwoord is nee.

Het is niet omdat de grafiek van een aandeel de voorbije 10 jaar gestaag gestegen is dat het aandeel de komende 10 jaar nog zal stijgen.

En het omgekeerde. Was de koers 10 jaar dalend dan zegt dat nog niks over de toekomstige koers. Dat wil niet zeggen dat de koers verder gaat dalen in de toekomst.

Als een aandeel volgens de koersgrafiek 3jaar geleden 100 euro was en nu maar 5 euro. Dan kan je hier niet uit opmaken dat het aandeel verder zal zakken of dat het aandeel nu goedkoop is.

 Het stond 3 jaar op het koersenbord aan 100 euro en nu aan 5 euro.

Even iets duidelijk stellen.

Een koers van 5 euro is geen goedkopere koers dan een koers van 100 euro.

Een koers van 5 euro is wel een kleiner bedrag dan een koers van 100 euro.

Maar of iets goedkoop of duur is meet je niet af aan een koersgrafiek. Om te weten of een aandeel goedkoop is of duur moet je het afzetten op de fundamentele waarde van het bedrijf.

Een koersgrafiek geeft dus enkel het verleden weer en zegt niks over het heden of de toekomst.

Grafieken hebben geen voorspellende waarde. Aan een grafiek kan je niet zien hoe de toekomst eruit gaat zien.

Sommige mensen zien daar wel voorspellende patronen in. Maar dat zijn helaas denkfouten.

Het is wel zo dat wanneer er een groot aantal mensen gaat geloven dat wanneer een koersgrafiek een bepaald patroon laat zien dat er dan iets volgt zoals een koersdaling of een koersstijging.

Wanneer er een groot aantal beleggers daarop met het zelfde koop of verkoopgedrag gaan reageren dan beïnvloeden deze kudde beleggers de koersen.

Wanneer een groot aantal beleggers dezelfde denkfout maken aan de hand van het lezen van grafieken dan maakt deze denkfout en het handelen dat daarop volgt de koersen. En zo ontstaat er weer een nieuwe denkfout. Ze denken nu dat ze gelijk hebben.

De beste manier om de toekomstige koers in te schatten is fundamentele analyse. Analyseer gewoon de bedrijfsresultaten.

Aan de hand van deze fundamentele analyse bepaal je de fundamentele waarde van het aandeel. Wanneer het aandeel onder de fundamentele waarde noteert dan heeft het aandeel een onderwaardering.

Wanneer het aandeel boven deze fundamentele waarde noteert dan heeft het een overwaardering en is het duur, dan volgt er meestal een koerscorrectie. Wil je deze koerscorrectie voor zijn verkoop dan je aandelen wanneer ze overgewaardeerd zijn.

Beursgrafieken of aandelengrafieken hebben geen voorspellende waarde ook niet de gecombineerde grafieken waar je verschillende grafieken door elkaar ziet zoals de combinatie van de koers en verhandelde volume van een aandeel hebben geen voorspellende waarde.

Ik investeer dus niks in grafiek software want dat is allemaal gebakken lucht.

schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.