Wanneer Moet Ik Mijn Aandelen Verkopen?

Gepubliceerd op 16 april 2023 om 10:47
Wanneer Moet Ik Mijn Aandelen Verkopen?

De vraag wanneer moet ik mijn aandelen verkopen is zowat dezelfde vraag als wanneer moet ik aandelen kopen maar dan in omgekeerde logica.

En daar komt dan ook nog eens onze vraag van 1 miljoen bij kijken en die luidt:

Wat is het alternatief!!

Heb je aandelen die aanzienlijk in koers gezakt zijn? Kijk dan eerst even naar de fundamentele waarde van heb bedrijf.

Is er echt een structureel probleem met het bedrijf? Dan kan je maar beter je aandelen terug omzetten in Cash. Cash is dan een beter alternatief dan die aandelen van dat bedrijf die nu in moeilijkheden verkeerd.

Is de koers van het aandeel gezakt terwijl er geen problemen zijn die de lange termijn waarde van het bedrijf aantasten? Dan kan je de aandelen maar beter houden. Misschien moet je dan wel bekijken of je van dit bedrijf geen extra aandelen kan kopen.

Je kocht deze aandelen trouwens omdat ze goedkoop waren. Als de aandelenkoersen nu gezakt zijn en er is niks aan de hand  met het bedrijf dan kan je nu tegen een veel lagere prijs instappen en zal je winst op de lange termijn hoger uitvallen.

Stel dat je aandelen aanzienlijk gestegen zijn tegenover de aankoop koers. Wanneer beslis je dan om te verkopen? Om je winst te nemen.

Zelf kijk ik eerst even naar de bedrijfsresultaten en probeer in te schatten of die in de toekomst nog zullen gaan stijgen.

Als ik dat gedaan heb dan bereken ik weer even de fundamentele waarde van het bedrijf en deel ik dit door het aantal uitstaande aandelen.

Dan weet ik of hoeveel de fundamentele waarde per aandeel is.

Wanneer ik dit weet dan pas ik hetzelfde toe dan wanneer ik het aandeel gekocht heb maar dan omgekeerd.

Bij de aankoop kijk ik vooral naar de onderwaardering van de koers van het aandeel tegenover de fundamentele waarde van het aandeel.

Ik koop pas aandelen wanneer ze een grote onderwaardering hebben.

Dit pas ik dan ook toe wanneer ik kijk of ik aandelen die aanzienlijk gestegen zijn niet moet gaan verkopen.

Maar in plaats van te kijken naar de onderwaardering kijk ik naar de overwaardering. IK verkoop de aandelen pas wanneer ze een heel stuk overgewaardeerd zijn tegenover de fundamentele waarde van het bedrijf.

Dan zet ik mijn aandelen weer om in cash zodat ik weer klaar ben voor een nieuwe koopkans.

Een fout die veel beleggers maken is dat ze aandelen gaan verkopen omdat ze gestegen zijn. Tien procent of 20 of 30 procent. Ze kijken niet naar de overwaardering maar staren zich blind op de aandelen koers en de snelle winst.

Daardoor verkopen ze hun stijgers veel te vroeg en missen zo het grootste deel van de opwaartse trend.

Kopen of verkopen het maakt niet uit. Maar kijk altijd naar de fundamentele waarde van het aandeel en vergelijk dit met de aandelenkoers.

Lange termijn beleggers zijn waarde beleggers.

Lange termijn beleggers investeren in aandelen omdat ze denken dat de waarde van het bedrijf gaat stijgen. Als de waarde van het  bedrijf stijgt dan volgt op iets langere termijn ook de koers van het aandeel.

Verkoop dus je winnende aandelen alleen maar wanneer ze aanzienlijk overgewaardeerd zijn.

schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.