Wat Is De Koerswinstverhouding Van Een Aandeel

Gepubliceerd op 23 oktober 2022 om 10:04
Wat Is De Koerswinstverhouding Van Een Aandeel

De Koerswinst verhouding of afgekort  K/W verhouding is de koers van het aandeel gedeeld door de winst van het bedrijf per aandeel.

Als een bedrijf 1 miljoen euro winst maakt en het bedrijf heeft 1 miljoen uitstaande aandelen dan deel je 1 miljoen euro winst door 1 miljoen uitstaande aandelen. En dan krijg je een winst per aandeel van 1 euro.

Wanneer de koers van het aandeel op de beurs nu bv. 15 euro is dan heb je een koerswinstverhouding van 15. Een K/W van 15.

Staat de koers van het aandeel op de beurs  nu bv  10 euro per aandeel. Dan krijg je een koerswinst van 10. De K/W van het aandeel is dus  10.

De koerswinst verhouding van een aandeel is één van de belangrijkste gegevens om te weten of het aandeel wel of niet koopwaardig is.

Hoe lager de koerswinst verhouding van een aandeel hoe meer rendement je hebt. Een aandeel met een koerswinst verhouding van 10 heeft fundamenteel een rendement van 10%.

Een aandeel die tegen een koerswinstverhouding noteert van 20 heeft een fundamenteel  rendement van 5%.

Bij een aandeel beschik je altijd wel over de winst van het verleden maar nog niet over de winst van de komende jaren.

Het is vooral belangrijk om de toekomstige winst per aandeel in te schatten zodat je kan weten of de koerswinstverhouding waar tegen het aandeel nu op de beurs noteert koopwaardig is. En dat is zeer moeilijk.

Wanneer een bedrijf snel groeit. Dan zal de winst per aandeel ook snel groeien. Hoe sneller de winst per aandeel van een bedrijf groeit hoe hoger de koerswinst verhouding van een aandeel mag zijn.

Sommige snelgroeiende bedrijven noteren tegen een koerswinst verhouding van 100 of zelfs meer.

Wanneer de winst per aandeel van een bedrijf jaar na jaar zakt dan moet je daar natuurlijk ook rekening mee houden. Deze aandelen moet je kopen tegen een lage koerswinst verhouding omdat je dan een voldoende veiligheidsmarge hebt.

Les 1: koop nooit aandelen tegen een te hoge koerswinstverhouding want deze zijn te duur je zal hier op lange termijn meestal niet veel rendement op je investering krijgen.

Bij een hoge rente zullen aandelen meestal noteren tegen een lagere koerswinst. Dit komt omdat er bij een hogere rente meer alternatieven zijn om in te beleggen met minder risico.

Bij een lagere rente noteren aandelen doorgaans tegen een hoger koerswinst verhouding.

De belangrijkst parameter bij de waardebepaling van een aandeel is dan ook de koerswinst verhouding.

schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.