Wat Is Een Aandelenbeurs of effectenbeurs

Gepubliceerd op 23 oktober 2022 om 10:01
Wat Is Een Aandelenbeurs of effectenbeurs

Een aandelen beurs is een marktplaats waar aandelen of effecten van bedrijven verhandeld worden.

In eerste plaats is een aandelenbeurs er voor bedrijven en niet voor de beleggers. De aandelenbeurzen zijn een marktplaats waar bedrijven geld kunnen ophalen via de uitgifte van aandelen.

Beleggers die investeren of beleggen op de aandelenbeurs kunnen dan aandelen of effecten van het bedrijf kopen. In ruil voor geld krijgen ze een aandeel in het bedrijf. Op die manier worden de beleggers mede aandeelhouder in het beursgenoteerd bedrijf.

Wanneer beleggers een participatie gekocht hebben in een beursgenoteerd bedrijf kunnen ze deze aandelen ook weer verkopen aan andere aandelen beleggers of investeerders.

De prijs van de aandelen wordt gevormd door vraag en aanbod. Hoe meer beleggers een bepaald aandeel willen kopen hoe hoger de koers. De prijs van het aandeel wordt dan ook de koers of de aandelenkoers genoemd.

De Aandelenbeurzen zijn dus eigenlijk handelsplaatsen waar delen van bedrijven gekocht en verkocht worden. En waar bedrijven door middel van uitgifte van nieuwe aandelen vers geld kunnen ophalen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.