Principes Van Marketing Van Philip Kotler & Gary Armstrong

Gepubliceerd op 28 april 2024 om 17:11
Principes Van Marketing Van Philip Kotler & Gary Armstrong

Principes Van Marketing Van Philip Kotler & Gary Armstrong is een zeer uitgebreid boek over marketing. Met meer dan 800 pagina’s is dit wel een marketing boek van A tot Z.

Dat marketing en reclame meer is dan wat schreeuwerige slogans bewijst dit boek. Marketing moet over de hele firma toegepast worden. Alles in een onderneming moet klantgericht zijn.

Zo veel mogelijk waarde creëren voor de klant. ‘Dat is het doel van een bedrijf!’

Al van bij het product ontwerp moet er aan de klant gedacht worden. Je moet marketing eigenlijk zien als een middel om de wereld te verbeteren. En niet als een middel om meer poen te scheppen of te graaien.

Het woord uitmelkmarketing waar heel veel jonge marketeers van deze tijd het zo graag over hebben komt in het hele boek geen enkele keer voor.

Het boek is heel volledig. En zeer geschikt voor beginners en studenten marketeer. Maar ook de gevorderde kan hier zeker zijn geheugen eens opfrissen. Sommige zaken worden hier uit een ongewone invalshoek bekeken. Wat voor oogopeners zorgt.

Bovendien eens even herhalen van wat je allemaal al gezien hebt in je marketeer carrière heel nuttig. Herhalen zorgt voor leren en onthouden.

Het boek is ingedeeld in 20 zeer uitgebreide hoofdstukken.

 1. Marketing vandaag en morgen
 2. Duurzame marketing: marketingethiek en maatschappelijke verantwoording
 3. Strategische marketing
 4. De marketingomgeving
 5. Consumentengedrag
 6. Business-to-businessmarketing
 7. Marktonderzoek
 8. Relatiemarketing
 9. Marktsegmentatie en positionering
 10. Concurrentievoordeel creëren
 11. Product-en merkstrategie
 12. Productontwikkeling en levenscyclusstrategieën
 13. Marketing van diensten
 14. Prijsbeleid
 15. Geïntegreerde marketingcommunicatiestrategie
 16. Reclame en public relations
 17. Persoonlijke verkoop en sales promotion
 18. Direct en online marketing: directe klantrelaties opbouwen
 19. Distributiebeleid
 20. Internationale marketing

Dit boek dat dateert van het  jaar 2009 is op sommige vlakken natuurlijk al voorbijgestreefd. Maar toch vind ik het af en toe nuttig om eens een boek te lezen van vroeger.

Het laat je zien hoe alles ongelooflijk snel evalueert. Maar het laat je ook zien hoe we soms verdwalen en de essentie van marketing niet meer zien. Het geeft je soms ook inzichten en het brengt je op ideeën.

En soms moet je gewoon teruggrijpen naar oude methoden. De dag van vandaag zijn gewoon veel te veel marketeers bezig met het verkondigen van hun reclame boodschap. Ze liegen er op los. Ze lossen hun beloften die ze maken in hun reclame boodschap niet in.

Ze zijn veel te veel gericht op geld verdienen op korte termijn. Ze knijpen de citroen meteen helemaal uit. Terwijl het veel lucratiever is om te werken op lange termijn. Hoe langer je een klant trouw kun maken aan je diensten hoe meer je eraan verdient op lange termijn.

In plaats van één keer grof te verdienen en dan nooit meer is het veel winstgevender om een klant voor de lange termijn trouw te maken aan je diensten. Op die manier creëer je een constante cashflow. Een lange termijn inkomen dat je uiteindelijk meer winst bezorgt over de lange termijn.

Een klant dat je over een lange periode een voortdurende cashflow opbrengt is ook heel veel meer waard. Omdat de waarde van de klant voor uw onderneming daardoor aanzienlijk stijgt. Daardoor kan je de kost dat je maakt om deze klant binnen te halen gemakkelijker terugverdienen. En je kan ook meer uitgeven om deze klant binnen te halen. Wat je een aanzienlijk concurrentie voordeel oplevert ten opzicht van jouw concurrenten.

Einde artikel: Principes van Marketing van Philip Kotler & Gary Armstrong

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.