Het Flexi leibandje Van André Kostolany

Gepubliceerd op 2 maart 2024 om 14:27
André Kostolany

Het Flexileibandje Van André Kostolany. Er zijn maar weinig beleggers die André Kostolany kennen. Nochtans was deze effectenhandelaar ook een goed schrijver. En hij schreef dan ook meerdere leerrijke boeken over de financiële markten.

André Kostolany werd geboren in 1906 en stierf in 1999 op 93 jarige leeftijd. Hij had de Hongaarse nationaliteit.

André Kostolany had een paar handige regeltjes bedacht die hem hielpen met geld verdienen op de beurs. Eén daarvan was het ei van Kostolany.

Maar een ander was de regel van het baasje dat met zijn hondje gaat wandelen aan een Flexie leiband.

       Ja u leest dat goed. En we zijn over aandelenkoersen bezig nu.

André Kostolany maakte een handig ezels brugje over de aandelenkoers versus de echte fundamentele waarde van het bedrijf.

      Ik leg het even uit:

Het baasje vertegenwoordigt de echte fundamentele waarde van het aandeel. Het hondje vertegenwoordigt de aandelenkoers.

Het baasje gaat wandelen met zijn hondje aan de Flexie leiband. Soms loopt het hondje ver achter, het uitrolbare flexi leibandje laat dat ook toe.

Dan weer haalt het hondje het baasje in en komt er naast lopen. Even later loopt het hondje voorop op het baasje.

Wanneer je nu weet dat het baasje de echte fundamentele waarde van het aandeel vertegenwoordigt. En het hondje de aandelenkoers. Dan kunnen we hier enkele zaken uit afleiden.

Als het hondje naast het baasje loopt. Dan is de aandelenkoers gelijk aan de fundamentele waarde van het aandeel.

Als het hondje achterloop dan is de aandelenkoers goedkoper dan de fundamentele waarde van het aandeel. We spreken hier dan over onderwaardering van het aandeel tegenover de echte waarde van het bedrijf.

Als het hondje voorop loopt op het baasje dan is de aandelenkoers overgewaardeerd tegenover de echte fundamentele waarde van het bedrijf. We spreken dan over overwaardering.

Het is natuurlijk belangrijk dat je een aandeel koopt tegen onderwaardering. Wanneer het hondje achterop loopt. Liefst zo ver mogelijk achterop.

Het is belangrijk om te berekenen waar het baasje zich bevindt tegenover het hondje. Want volgens André Kostolany kan het hondje soms achterop lopen en soms voorop. Maar het hondje moet het baasje altijd kruisen.

Wanneer je ziet dat de fundamentele waarde van een bedrijf. Dus het baasje vooruit gaat. Weet dan dat als het hondje achterop is er een inhaalmaneuver zal komen. Heb gewoon geduld.

Wanneer je ziet dat de fundamentele waarde van een bedrijf. Dus het baasje achterop is. Weet dan dat het hondje op een bepaalt moment zal moeten blijven staan om te wachten op het baasje. Of dat het hondje het baasje te gemoed zal moeten gaan. Het hondje zal even moeten teruglopen. Als het hondje terugloopt dan krijg je een dalende aandelenkoers.

Het is dus altijd het baasje dat op lange termijn de wandeling bepaald. Het is de fundamentele waarde dat de leiding heeft over de aandelenkoers. Zoals het baasje de leiding heeft over het hondje.

Door de flexileiband heeft het hondje wel wat speling maar het zal altijd moeten gehoorzamen aan het baasje.

Als het hondje achterloopt dan is het aandeel koopwaardig.

Als het hondje ver voorop is komen lopen dan is er kans op correctie. Als het hondje heel ver voorop loopt. Als het Flexi leibandje helemaal is uitgerold. Wees dan op uw hoede. Want een correctie komt er zeker aan.

Probeer daarom altijd in te schatten waar het hondje loopt ten opzichte van het baasje.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.