Renault Group En De Toekomst

Gepubliceerd op 1 juni 2024 om 13:07
Renault Group En De Toekomst

Renault Group is al enkele jaren een favoriet aandeel voor mij. Het was ook het eerste aandeel dat ik opnam in de modelportefeuille. En daar heb ik geen spijt van. Heden bedraagt het rendement van de koersstijging +56%. Doe daar nog het rendement van het dividend bij en je komt op +60% winst op anderhalf jaar.

Renault Group weet mij te bekoren door hun hoge winst van het voorbije jaar. En ook de winstverwachtingen voor het boekjaar 2024 die in lijn zouden moeten liggen met de winst van vorig jaar bekoren mij.

Maar Renault Group heeft nog iets waar ik heel positief over ben. Renault Group heeft een uitmuntende strategische kijk op de toekomst.

De plannen die Renault uitwerkt om in de toekomst te scoren en de leiding te nemen in de deel economie en de circulaire maken mij enthousiast.

Dat Renault een leidinggevende rol speelt in de markt van de elektrische voertuigen  is duidelijk. Renault was trouwens een pionier in het maken van elektrische voertuigen.

Maar ook op het gebied van de autonoom rijdende voertuigen is Renault druk in de weer.

Eerst even duidelijk maken dat er bij autonoom rijden 6 niveaus  zijn.

  • Niveau nul. Daar ga ik niet over uitweiden.
  • Niveau 1: is het niveau van wagens met bestuurders assistentie zoals actieve rijhulpsystemen
  • Niveau 2: is het niveau van Semiautonoom rijden zoals: rijstrook vasthouden ook in de bochten. Automatisch remmen, inhalen, noodrem uitvoeren.
  • Niveau 3: is het niveau van voorwaardelijk autonoom rijden. Het verschil met niveau 2 is nu dat het voertuig de omgeving zelf monitort, zonder dat de bestuurder dat moet doen.
  • Niveau 4: is het niveau van autonoom rijden binnen bepaalde zones. De wagen moet volledig autonoom kunnen rijden, door gebruik te maken van geofencing waarbij onzichtbare grenzen worden ingesteld Verlaat je deze grenzen of deze zone dan moet de bestuurder weer zelf rijden. Bij Niveau 4 rijdt het voertuig geheel automatisch binnen en op voorhand geprogrammeerd parcours.
  • Niveau 5: Niveau 5 is het niveau waarop de wagen volledig autoneem kan rijden. En dit overal zonder dat het in een bepaald zone moet blijven. (dit niveau is nog niet toegestaan)

Renault is op dit ogenblik bezig met een test van een volledig autonoom rijdende minibus. Dit moet in Parijs de mensen autonoom zonder chauffeur naar en van Roland Garros brengen.

Bij deze test gaat het over autonoom rijden niveau 4. Waarbij de automatische bussen steeds het zelfde parcours afleggen. Dit binnen een op voorhand geprogrammeerde zone.

De mini bussen kunnen 24 op 24 uur rijden.  Er blijft een eenvoudig systeem van toezicht vanop afstand. Deze mini bussen worden elektrisch aangedreven en zijn emissieprijs.

Dit is een testproject maar het potentieel is groot. Men kan hierdoor mini bussen inzetten die volledig automatisch zonder chauffeur steeds hetzelfde traject afleggen. Dit bespaart op chauffeurs maar kan ook 7 dagen op 7,  24 uur per dag ingezet worden. Dit project kan heel klantvriendelijk worden ingezet.

Een 2de project van autonoom rijden niveau 4 waar Renault Group mee bezig is, is het nieuwe concept U1st Vision.

Dit is een project van de dochtermaatschappij van de Renault Group.

De dochtermaatschappij ‘Software République’ is een open innovatie-ecosysteem voor intelligente, veilige en duurzame mobiliteit.

Het werkt nu aan een mini bus die volledig automatisch binnen een bepaalde op voorhand geprogrammeerde zone rijdt.

Het mini busje is een rijdend dokterspraktijk. Het is uitgerust met de modernste technieken om onderzoeken te doen die jouw huisdokter ook kan. Maar dit mini dokters cabinet komt aan huis. Volledig autonoom.

Er worden nu heel wat studies gemaakt want deze voertuigen zouden inzetbaar kunnen zijn voor heel wat toepassingen. Men zou het voertuig kunnen uitrusten als winkel.

Net zoals vroeger de melkboer zijn ronde deed, of de visverkoper, zou je nu tal van diensten kunnen aanbieden op automatische piloot. Via het volledig gerobotiseerd voertuig.  Dat binnen een bepaalde zone altijd zijn ronde doet. Het zou ook op deze manier automatisch jouw pakjes die je besteld via internet kunnen leveren.

Alvast mogelijkheden genoeg. Deze markt is zeer groot. Kortom een product of dienst met heel veel commercieel potentieel.

Een derde project waar Renault Group mee bezig is, is het project Flexis. Dit project besprak ik ook onlangs op mijn blog.

Flexis is de nieuwe joint venture van Renault Group en Volvo Group en de logistieke dienstverlener CMACGM Group. Deze laatste zal 120 miljoen euro investeren bovenop de 300 miljoen euro die Renault Group en Volvo Group in dit project investeren.

Flexis zal 100% elektrische bestelwagens ontwerpen en maken.  Deze bestelwagens zijn vooral bedoelt voor de logistiek markt die zicht toelegt op het leveren van pakjes binnen druk bebouwde gebieden zoals steden.

Het gaat hier wel degelijk over een nieuwe generatie van 100% elektrische bestelwagens.

Flexis zal 100% elektrische bestelwagens leveren, plus de daarbij horende software en diensten die het toelaten om de gebruikers van deze bestelwagens veel efficiënter te laten werken.

Flexis schat dat deze nieuwe generatie van bestelwagens ongeveer 25% a 30% goedkoper zullen zijn in gebruik.

Er komen heel wat systemen en softwareplatforms aan te pas om dit te verwezenlijken. Renault Group dat zelf het initiatief nam om deze nieuw afdeling op te richten. Begrijpt dat het gewoon maken en leveren van een bestelwagen in de toekomst niet meer voldoende zal zijn om concurrentieel te zijn en te blijven.

Met deze dienst neemt Renault Group al weer een leidinggevend positie in binnen de Europese mobiliteitsmarkt. Iets wat ik toejuich. Want op deze manier kan Renault als eerst de markt in nemen, en beschermt het zich tegen opkomende concurrenten zoals de Chinese autobouwers. Het bouwt een slotgracht om zijn markt.

Flexis moet in het jaar 2026 zijn eerste voertuigen op de markt brengen.

Het management van Renault Group is zeer gericht naar de toekomst. Maar het weet ook vandaag goede zaken te doen. Dat Renault Group op dit moment veel winst maakt zorgt er voor dat er veel Cash binnenkomt om in deze toekomstprojecten te investeren.

Ik verwacht dat de Marges van Renault Group in de toekomst verder zullen stijgen. Ik denk dat we de komende 10 jaar steeds hogere marges zullen zien bij Renault Group. Al kan op de korte termijn het wel nog wat volatiel zijn. Dit omdat de huidige manier van auto’s maken en verkopen sterk onderhevig is aan fluctuaties.

Maar op de langere termijn van 10 jaar ben ik heel positief. Als lange termijn aandelen belegger investeer ik in aandelen voor de lange termijn. Wat tussen het aankoop moment en het verkoop moment van binnen minstens 10 jaar gebeurd daar trek ik mij niets van aan.

Zolang Renault Group maar op koers zit om hun toekomst plannen in de praktijk te zetten en te vertalen naar meer omzet en hogere marges blijf ik aan boord.

Einde artikel: Renault Group En De Toekomst

Krijg alle update van onze modelportefeuille direct in je mailbox via onze nieuwsbrief:

Schrijf je hier in op de nieuwsbief

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.