Waarom Waarde Beleggen Zo Moeilijk is?

Gepubliceerd op 14 februari 2024 om 13:08
Waarom waarde beleggen zo moeilijk is? Waarde beleggen is waarschijnlijk de meest lucratieve manier van beleggen op de beurs. Wie aandelen koop voor de lange termijn maakt het meest kans op grote winsten en heeft het minste risico. We kennen allemaal Warr

Waarom waarde beleggen zo moeilijk is? Waarde beleggen is waarschijnlijk de meest lucratieve manier van beleggen op de beurs. Wie aandelen koop voor de lange termijn maakt het meest kans op grote winsten en heeft het minste risico.

We kennen allemaal Warren Buffett en Charlie Munger. Het zijn met voorsprong de 2 beste waarde beleggers ter  wereld.

Wanneer je het succes van deze 2 aandelen beleggers bekijkt. Door de jaren heen een gemiddeld rendement van 19,8%. Dan ben je al snel geneigd van het zelfde te willen doen.

En gelijk heb je! Want lange termijn waarde beleggen in aandelen is zowat de meest winstgevende strategie om te beleggen in aandelen.

Toch lukt het je niet om het zelfde resultaat te halen. En je bent niet de enige.

Veel mensen hebben niet het geduld om te wachten. Want wanneer je gaat beleggen voor de lange termijn dan koop je aandelen van bedrijven die het uitstekend doen op de lange termijn. Maar die momenteel een tijdelijk probleem hebben.

Ik heb het hier over een tijdelijk probleem en geen structureel. Omdat er een tijdelijk probleem is zakt de winst of de omzet tijdelijk. Dit kan enkele jaren duren.

Daardoor zakt ook de aandelenkoers van dat bedrijf. Beleggers geven de hoop op en verkopen hun aandelen. Er dagen maar weinig kopers op waardoor de aandelenkoers in elkaar zakt.

Waarde beleggers die aandelen kopen voor de lange termijn gaan nu tegen de trend in aandelen kopen. Omdat ze voorspellen, na het maken van een grondige aandelenanalyse. Dat het probleem tijdelijk is. En dat er daarna terug een betere periode komt waardoor het bedrijf meer omzet en winst gaat maken.

Na de aankoop van de ondergewaardeerde aandelen moet je veel geduld hebben. En daar loopt het meestal mis.

Want bedrijven die in een sukkelstraatje zitten blijven meestal langer dan verwacht in het sukkelstraatje. Het sukkelstraatje is meestal langer dan verwacht.

En dan slaan bij veel beleggers de twijfels toe. Dan gaan ze twijfelen aan hun analyse en aan hun voorspellingen. Waardoor ze meestal in paniek raken. En hun aandelen terug verkopen meestal met verlies.

Het ontbreekt hen aan geduld. Of ze zien niet waar het bedrijf op lange termijn naar toe gaat.

Als lange termijn waarde belegger in aandelen moet je proberen om te voorspellen waar het bedrijf binnen 10 jaar zal staan.

Bekijk waar het bedrijf nu staat. En probeer in te schatten waar het bedrijf binnen 10 jaar zal staan.

Daar zit eigenlijk het groot verschil tussen lange termijn waarde beleggers die veel winst maken en degene die verlies of weinig winst maken.

Veel beleggers kunnen de toekomst van een bedrijf over een periode van 10 jaar niet voorspellen. Dat vergt natuurlijk een vaardigheid en veel kennis en inzichten.

Warren Buffett en Charlie Munger waren hier een kei in. Korte termijn voorspellingen waren niet aan hen besteed. Ze keken naar de lange termijn. Ze kochten ook aandelen met als doel deze voor eeuwig in hun portefeuille te houden.

Laat je daarom niet te veel beïnvloeden door korte termijn tegenslagen. Zolang deze niet structureel zijn maar tijdelijk. 

  1. Maak een goede analyse van het bedrijf.
  2. Probeer de toekomst van het bedrijf voor 10 jaar te voorspellen
  3. Bereken de waarde van het bedrijf aan de hand van waar het bedrijf binnen 10 jaar zal staan
  4. Koop het aandeel alleen wanneer het 30% of meer ondergewaardeerd is aan deze waardeschatting
  5. Wees geduldig en wacht gewoon af. Laat de tijd zijn werk doen. Ga niet paniekeren!

Einde artikel:  Waarom waarde beleggen zo moeilijk is?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.