Alles Over Schaduw Beleggen

Gepubliceerd op 28 april 2023 om 13:47

Het schaduw beleggen wordt zeer veel gedaan. Heel veel beleggers hebben geen tijd om zelf uren aan een stuk aandelen te analyseren en het economisch nieuws te volgen.De meeste beleggers hebben een drukke job die al hun tijd opslorpt. Daardoor hebben ze geen tijd om zelf research naar aandelen te doen. Daardoor schakelen ze nogal snel over op de gemakkelijke manier. Het schaduwen van andere top beleggers of het schaduwen van aandelenportefeuilles.

Ze stellen zo hun eigen schaduwportefeuille samen. Maar is dit wel slim en kan je daarmee een mooi resultaat behalen?

Wat Is Schaduw Beleggen Eigenlijk?

 

Met schaduwbeleggen bedoelen we het schaduwen van andere succesvolle beleggers en hun aandelenaankopen.

De meest geschaduwde aandelen portefeuille is ongetwijfeld de aandelenportefeuille van Berkshire Hathaway het beleggingsvehikel van Warren Buffett en Charlie Munger.

Telkens wanneer ze hun kwartaalcijfers publiceren dan publiceren ze ook hun nieuw participaties of anders gezegd hun nieuwe aandelenaankopen.

Schaduw beleggers gaan deze aandelen aankopen dan gaan schaduwen. Dat wil zeggen dat ze nu dezelfde aandelen gaan kopen omdat ze vertrouwen hebben in deze topbeleggers.

Op de manier proberen de schaduw beleggers om hetzelfde beleggingsresultaat te behalen als de beleggers die ze schaduwen.

Schaduw Beleggen Is Niet Verboden

Schaduw beleggen is niet verboden en wordt heel vaak gedaan.  Het is niet verboden. Tenminste zolang je maar de wet niet overtreed.

Het is natuurlijk niet toegestaan om illegale technieken te gebruiken om er achter te komen welke aandelen de topbeleggers gekocht hebben.

Enkel wanneer de topbeleggers, dus diegene die je wenst te schaduwen hun aankopen zelf bekend maken mag je ze volgen.

Het is dus verboden om de topbeleggers met illegale praktijken te schaduwen of ze te bespioneren en te stalken.  Het hacken van computers of apparatuur van andere beleggers is ten strengste verboden.

Enkel wanneer topbeleggers hun aankopen bekend maken of publiceren mag je hun aankopen gaan schaduwen.

Het Grote Nadeel Van Schaduwbeleggen

Bij schaduwbeleggen heb je één groot voordeel. Dat is natuurlijk dat je veel tijd uitspaart omdat je zelf geen aandelenanalyses hoeft te maken.

Maar daar houden de voordelen dan ook meestal bij op.

Het schaduwbeleggen heeft ook één groot nadeel. Dat is dat je altijd met een tijdshandicap zit. Je kan nooit op het zelfde tijdstip kopen dan de beleggers die je schaduwt.

Meestal dateert de aankoop bij de bekendmaking al enkele weken of maanden. Daardoor is de aandelenaankoop mogelijk al ruim gestegen en is al een deel van het stijgingspotentieel verloren gegaan.

Dit tijdshandicap heb je natuurlijk ook wanneer het aandeel verkocht wordt. Je bent altijd later ingelicht waardoor het kan zijn dat het verkochte aandeel al enkele percenten in koers gedaald is.

Dit tijdshandicap is een mes dat langs twee kanten snijdt. Je hebt een tijdsnadeel bij de aankoop en een tijdsnadeel bij de verkoop.

Daardoor kan je bijna nooit hetzelfde resultaat behalen dan de belegger of investeerder die je gaat schaduwen.

Schaduw Nooit  Korte Termijn Beleggers Of Speculanten

Het schaduwen van korter termijn beleggers of speculanten dat zou ik je ten zeerste  willen afraden. Dit natuurlijk omwille van het tijdshandicap. Wat ik je hierboven heb uitgelegd dat speelt zeker in je nadeel wanneer je korte termijn beleggers of speculanten gaat schaduwen.

Korte termijn aandelen beleggers of speculanten kopen aandelen om ze snel weer terug te verkopen. Ze nemen hier meestal genoegen met kleinere winstpercentages.

Wanneer je dergelijke korte termijn aandelenbeleggers of speculanten gaat schaduwen dan zal jouw winst aanzienlijk kleiner zijn dan de beleggers of beter gezegd speculanten die je geschaduwd hebt.

De kans dat je hierdoor een degelijk rendement gaat behalen is nihil.

Schaduw Bij Voorkeur Lange Termijn Aandeelbeleggers

Bij het Schaduwen van lange termijn aandelenbeleggers of waarde beleggers maak je het meeste kans om een degelijk resultaat te behalen.

Bij lange termijn beleggers maakt het niet zo een verschil of je een maand na hen kan aankopen of verkopen.

Bij aankopen die lange termijn beleggers doen stijgt het aandeel meestal niet meteen na hun aankoop of daalt de koers niet meteen bij de verkoop van hun aandelen.

Lange termijn of waarde beleggers kopen wanneer ze denken dat het aandeel goedkoop is. En ze verkopen wanneer ze denken dat het aandeel veel te duur staat.

Ze houden zich niet echt bezig met de perfecte timing dat is trouwens niet mogelijk en ook niet zo belangrijk wanneer je aandelen koopt om 10 jaar in je portefeuille te houden.

Bij het Schaduwen van lange termijn beleggers of waarde beleggers maak je dus het meeste kans om een mooi rendement te halen. Dat is ook één van de redenen dat Warren Buffett En Charlie Munger hun beleggingsgedrag zo gekopieerd wordt door andere beleggers.

Ga Nooit Meerdere Succesvolle Beleggers Schaduwen

Een grote fout die schaduwbeleggers gaan maken is om verschillende succesvolle beleggers te gaan schaduwen.

Als je gaat schaduwbeleggen, schaduw dan één belegger of één aandelenportefeuille.

De reden is heel eenvoudig. Wanneer je meerdere beleggers gaat schaduwen dan ga je ongelukken doen met je aandelenportefeuille.

Want we weten dat niet alle aankopen die beleggers doen, en ja dat geld ook voor de meest succesvolle aandelenbeleggers. Elke topbeleggers heeft topaandelen maar ook flopaandelen.

Wanneer je nu van verschillende aandelenbeleggers de beleggingen gaat schaduwen dan loop je het gevaar dat je toevallig juist de flopbeleggingen gaat schaduwen van de beide of verschillende beleggers.

Wanneer je dus aandelen beleggers of aandelenportefeuilles gaat schaduwen beperk je dan bij voorkeur tot één aandelen belegger of één aandelenportefeuille.

Schaduw dan ook alle aandelenaankopen en alle aandelenverkopen die deze belegger doet . Want anders zal je resultaat ver afwijken van het resultaat dat de topbelegger die je aan het schaduwbeleggen bent haalt.

Wil je hetzelfde resultaat koop dan dezelfde aandelen en koop dezelfde percentage van je portefeuille. Wanneer de aandelenbelegger die je aan het schaduwen 10% van zijn kapitaal in een aandeel steekt koop dan voor het zelfde percentage van jouw portefeuille deze aandelen.

Doe je dat niet dan zal je merken dat jouw behaalde resultaat ver afwijkt van het resultaat van de succesvolle belegger.

Het Schaduwbeleggen Van Mijn Modelportefeuille Is Natuurlijk Ook Toegestaan

Het is natuurlijk toegestaan om mijn modelportefeuille te schaduwen. Deze Modelportefeuille leent zich eigenlijk ideaal om geschaduwd te worden.

Ik beleg voor de lange termijn en laat ook meteen mijn aandelen aankopen of verkopen weten via mijn nieuwsbrief.

Toch raad ik aan om zelf je huiswerk te maken. Weet wanneer je mijn modelportefeuille gaat schaduwen dat je dan zelf verantwoordelijk bent voor je behaalde resultaat.

Ik deel niet in jouw winst maar ook niet in jouw verlies. Met mijn Model aandelen portefeuille laat ik enkel zien hoe ik succesvol beleg in aandelen. Ik beleg ook altijd voor de lange termijn. Op korte termijn kan dit soms wel even tegenvallen.

Ik ben ook een lange termijn aandelen belegger of waarde belegger. Ik beleg met beleggingshorizonten van 10 jaar. Ik heb er dan ook helemaal geen baat bij om de koers van het aandeel omhoog te praten. Want dat heeft enkel maar een korte termijn effect.

Wie mij volgt zal merken dat ik aandelen koop en dat daarna in de jaren na mijn aankoop het bedrijf betere bedrijfsresultaten gaat behalen. Dat kan ik niet manipuleren. Dat voorspel ik wel aan de hand van mijn diepgaande fundamentele aandelenanalyse.

En ik ben natuurlijk ook niet onfeilbaar. Ik maak ook fouten hou daar zeker rekening mee wanneer je mijn modelportefeuille gaat schaduwen. Als je mijn aandelenaankopen gaat schaduwen en ik ga de mist in door een fout dan ga jij natuurlijk ook de mist in.

Schaduw beleggen kan je veel tijd besparen en wanneer je het doet zoals ik hierboven beschreven hebt bestaat er ook een mogelijkheid dat je een degelijk resultaat gaat behalen met je schaduwportefeuille.

En beste schaduwbelegger vergeet nooit. Behaalde beleggingsresultaten uit het verleden zijn nooit een garantie voor de toekomst. Schaduwbeleggen doe je volledig op je eigen verantwoordelijkheid.

Ik wens je alvast veel succes met je schaduwbeleggen.

 schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.