Wat Zijn Momenteel De 5 risico’s Bij Beleggen In Aandelen

Gepubliceerd op 1 mei 2023 om 12:22

Op dit momenteel ben ik nog altijd voorstander om veel Cash in de aandelenportefeuille aan te houden. We weten uit ervaring dat je als aandelenbelegger veel geduld moet hebben wanneer je een aankoop gedaan hebt. Je moet geduldig afwachten tot het aandeel begint te stijgen.Maar dat is niet alles. Je moet ook eerst geduldig afwachten tot een aandeel laag genoeg noteert en dat is misschien nog het moeilijkste.

WACHTEN TOT EEN AANDEEL KOOPWAARDIG IS DAT IS MISSCHIEN NOG HET MOEILIJKSTE

Alvorens je begint met aandelen aankopen te doen moet je eerst geduldig afwachten tot een aandeel koopwaardig is. Meestal volgt dit op een economische tegenslag die de aandelenbeurzen doet crashen.

Het is als aandelenbelegger dan ook altijd uitkijken naar een tegenslag omdat deze tegenslag meestal voor koopmomenten op de aandelenbeurzen zorgt.

Tegenslagen zijn meestal niet te voorspellen en dat maakt het extra moeilijk. Sommige onvoorspelbare gebeurtenissen hebben een zeer grote impact op de financiële markten of op bedrijven. Nassim Nicholas Taleb noemt deze gebeurtenissen Zwarte Zwanen.

Zwarte Zwanen zijn zeldzame gebeurtenissen die een zeer grote impact hebben. En ze zijn ook onvoorspelbaar.

Door het feit dat deze zeldzame gebeurtenissen onvoorspelbaar zijn is het zeer moeilijk om ons voor te bereiden op deze zeldzame gebeurtenissen.

Toch is het dat wat we moeten doen. We Moeten ons Voorbereiden op deze gebeurtenissen.

Het is zoals met de auto rijden. Je weet niet wanneer je een ongeluk gaat tegenkomen je kan enkel voorbereid zijn. Dit doe je door altijd je veiligheidsgordel aan te doen en je kinderen veilig in een kinderzitje te zetten.

Bij beleggen in aandelen zullen we ons voorbereiden op deze zeldzame ongelukken door altijd een aanzienlijk deel cash in de portefeuille aan te houden.

Deze Cash is crash resistent bij een beurscrash. Bij een beurscrash dalen de aandelenkoersen maar het gedeelte cash in de aandelenportefeuille blijft zijn waarde behouden.

Doordat de aandelen crashen kunnen we met het aangehouden Cash gedeelde meer aandelen bijkopen die nu aan een bodemkoers noteren. Wanneer de aandelenbeurzen terug herstellen zullen we de geleden verliezen op het gedeelde dat belegt was in aandelen terug goedmaken.

Cash in de aandelenportefeuille zorgt dus altijd voor veiligheid. Het is een soort kreukzone zoals bij de bumper van je auto.

Op dit ogenblik zijn er heel wat zaken die zich voordien die we als onrustwekkend kunnen zien. Het zijn een soort donkere wolken die boven de beurzen hangen.

De Bankensector of Nakende Bankencrisis Is Een Risico

Nu men Terug bezig is met de redding van First Republic Bank zou er toch een belletje moeten gaan rinkelen bij de beleggers. Een maand geleden kwamen terug enkele banken in de problemen.

Dit werd de voorbije weken een beetje weggemoffeld door de media en afgedaan als niet zo belangrijk. Zo gaat het altijd wanneer er een crisis in de banksector is.

Eerst is er de ontkenning dan komt er een periode dat men alle problemen probeert weg te moffelen voor de buitwereld. In deze periode proberen de topmanagers in de banksector zich uit te voeten te maken. Liefst met nog een riante afscheidsbonus.

Te top investeerder Charlie Munger ziet het ook zeer somber in voor de banksector. En als er iemand is waar ik veel vertrouwen in heb dan is het wel Charlie Munger een topinvesteerder van 99 jaar die alles al heeft meegemaakt.

De Vastgoed Markt Is Een Risico

De vastgoedmarkt is in verschillende delen van de wereld oververhit en aan een correctie toe. In China is de vastgoedsector al 2 jaar een probleem. Met een overaanbod van ongeveer 100 miljoen woningen zal dat probleem nog niet zo snel opgelost worden.

Ook in de VS zijn er problemen voor de vastgoedmarkt. Als er een bankcrisis komt dan volgt er zeker een vastgoedcrisis.

Dit is ook voor de Europese markt zo. Trouwens in sommige delen van Europa zoals Scandinavië zijn er al prijs correcties van meer dan 15%.

De Stijgende Rente Is Een Risico

De rente is de al een jaar aan het stijgen en de rente zal zeker nog stijgen de komende halfjaar. Stijgende rente zorgt voor duurdere leningen.

Als bedrijven duurder moeten lenen dan hebben ze meer kosten en minder winst. Wanneer de leningen duurder worden dan gaan de bedrijven minder geld lenen om investeringen te doen. Als bedrijven minder gaan investeren dan is dit slecht voor de economie.

Wanneer bedrijven minder investeren in machines en gebouwen dan schept dit minder werkgelegenheid voor machinebouwers en bouwbedrijven.

Bovendien is het op lange termijn nadelig als bedrijven minder gaan investeren omdat ze dan wat betreft technologie en infrastructuur achterop geraken.

Let nu vooral goed op wanneer je aandelen van bedrijven met veel schulden in je aandelenportefeuille hebt. De stijgende rente zorgt voor een extra kost en kan de winst volledig uitwissen of zelf zorgen voor een gigantisch verlies.

De stijgende rente zorgt natuurlijk ook voor duurdere leningen voor de particulieren. Een huis kopen op afbetaling wordt nu opeens een stuk duurder. Ook een auto op afbetaling wordt duurder.

Kortom alles wat gekocht wordt met een financiering wordt duurder zodat ze minder kunnen gaan kopen. Dit heeft een zeer nadelig effect op tal van industrieën en sectoren.

Afkoelende Economie in China En De VS Zijn Een Risico

De economie in China is al een tijdje aan het sputteren. De economie komt maar niet  terug op het niveau van voor de Covid. Omdat China een belangrijke wereldspeler is voelen we dit wereldwijd.

Ook in de VS is de economie stevig aan het afkoelen. Bovendien is en blijft de inflatie nog hoog. Als de Economie blijft afkoelen wat natuurlijk een gevolg is van de renteverhogingen dan zou de inflatie ook moeten zakken.

Wanneer de economie verder afkoelt. En de inflatie blijft hoog. Dan zou dit voor stagflatie kunnen zorgen. Een afkoelende economie met stijgende prijzen is economische nachtmerrie.

De economische cycli loopt in de VS ongeveer 6 maanden voor op die van Europa. Bovendien zijn we in Europa minder kordaat met de aanpak van de inflatie. We verhogen de rente minder kordaat dan in de VS.

Het minder kordaat aanpakken van de inflatie zou ons op iets langere termijn parten kunnen gaan spelen. In de VS gaan ze als eerst kopje onder maar ze zullen ook het eerst weer bovenkomen.

Het zou kunnen dat we hier in Europa veel te laat kopje onder gaan en dat het veel te lang duurt voor we terug bovenkomen.

De Oorlog Van Rusland En Oekraïne Is Een Risico

Hoe de oorlog van Rusland tegen Oekraïne gaat aflopen weet nu nog niemand. Hoe lang die oorlog nog gaat duren weet niemand. Toch kunnen we deze oorlog maar beter in ons risico beheer incalculeren.

De oorlog heeft heel veel invloed op de economie. De stijging van de energieprijzen zijn een direct gevolg van de oorlog en ze zijn ook een directe oorzaak van een groot deel van onze inflatie.

De oorlog zorgt ook voor politieke spanningen in Europa en in heel de wereld. De duurdere energieprijzen zullen waarschijnlijk nog een tijdje duur blijven.

Al kan een afkoelende wereldeconomie er voor zorgen dat het wereldwijde verbruik van energie drastisch naar beneden gaat. Vooral het verbruik van olie zou aanzienlijk kunnen gaan dalen.

Cash In De Aandelenportefeuille Is De Ultieme Bescherming Tegen Deze Risico’s

Onze grote hoeveelheid Cash in de aandelenportefeuille is dus geen overbodige luxe. Het rendement dat we zouden missen door de Cash momenteel niet te beleggen in aandelen is een kost voor de verzekering tegen verlies van ons kapitaal.

Indien één van de bovenstaande risico’s zou uitmonden in een crash op de aandelenbeurzen dan zal onze cashpositie er voor zorgen dat we op deze onvoorspelbare gebeurtenissen kunnen inspelen.

Een mogelijke Crash op de aandelenbeurzen is eigenlijk in ons voordeel nu we veel Cash hebben. Bovendien is het stijgingspotentieel van de beurzen niet zo groot. We kunnen er van uit gaan dat de economische groei de komende jaren niet hoog zal zijn.

Wanneer de economie niet groeit dan groeien gemiddelde gezien ook de bedrijven niet. Als de bedrijven niet groeien dan worden ook de aandelen van deze bedrijven niet meer waard dan nu.

Dat is simpel logica bedacht uit gezond boerenverstand.

Gewoon afwachten is nu waarschijnlijk de beste aandelenstrategie. Het is ook de moeilijkste strategie want als aandelenbeleggers staan we natuurlijk te popelen om aandelen te kopen.

Maar zoals eerder geschreven op deze site. Geduldig afwachten loont nog het meest. Ervaren aandelenbeleggers of waarde beleggers hebben geduld en stalen zenuwen.

Moraal van het verhaal: “Cash Is King” in onze aandelenportefeuille.

 

 schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.