Koop Aandelen Die Uit De Gratie Geraakt Zijn

Gepubliceerd op 27 april 2023 om 19:10

Aandelen kopen die uit de gratie geraakt zijn klinkt best een beetje raar. Want aandelen die uit de gratie geraakt zijn dat zijn aandelen die de aandelenbeleggers links laten liggen.Aandelen die uit de gratie geraakt zijn dat zijn aandelen die al een ruime koersdaling mochten optekenen en die nu aan bodemkoersen noteren.Toch zijn er met sommige van deze aandelen fortuinen te verdienen.

Koop aandelen of zaken die niemand wil

Waarom zou je aandelen kopen die uit de gratie geraakt zijn en die niemand wil? Eenvoudig omdat ze goedkoop zijn. Tenminste vandaag nog.

Ik zal je even een voorbeeld vertellen. Het voorbeeld komt uit de filosofie. We gaan hiervoor even terug naar een 600 tal jaren voor Christus.

In die tijd was er een zeer bekende filosoof, Thales Van Milete.

Deze filosoof huurde voor de oogsttijd alle olijfpersen af. Deze waren spotgoedkoop het was trouwens geen oogstseizoen en de vraag naar deze olijfpersen stond op nul.

Maar toen de oogsttijd er aan kwam had elke olijfboer plots een olijfpers nodig. Maar deze persen waren niet beschikbaar omdat de filosoof Thales Van Milete alle olijfpersen had afgehuurd.

Onze filosoof zat nu op een goudmijn. Want de olijfpersen die hij tegen spotprijzen gehuurd had waren nu een fortuin waard. Thales had nu een monopolie op olijfpersen. Deze kon hij nu zeer duur doorverhuren aan de olijfboeren.

En dat is eigenlijk een strategie die we als aandelenbelegger ook moeten toepassen. Koop nu aandelen van bedrijven wie hun product of dienst tijdelijk uit de gratie is geraakt. Maar die straks iedereen weer graag wil.

Zo zat tijdens de corona crisis de hele auto sector op bodem. Niemand kocht tijdens de coronacrisis nog een auto. Maar auto’s verslijten ooit wel eens en dan moeten ze vernieuwd worden.

De aandelen van de hele autobranche waren toen uit de gratie geraakt. De aandelen zakten naar bodemkoersen.

Wie toen een beetje filosofisch was en dacht als een wijze Thales die kon gouden zaken doen. Want na de corona periode kwam de vraag naar auto’s weer op gang en de auto aandelen op de beurs stegen met 100% of sommige wel met meer dan 200%

Wie hier zo slim was om toen auto aandelen te kopen deed een gouden zaak. Natuurlijk moet je de moed hebben om op dat moment tegen de markt in te gaan. Op het juiste moment tegen de markt in gaan vraagt moed en stalen zenuwen. Top beleggers hebben moed en stalen zenuwen en zijn niet bang om zich van de kudde te onderscheiden

Meelopers verdienen niks op de beurs.

Deze strategie is niet alleen op de beurs geldig. In vele sectoren wordt er geld verdient met het opkopen van goederen die een ander niet meer hoeft.

Soms betalen de mensen er zelf voor om er vanaf te zijn. Ik zal je een voorbeeldje geven.

Afval.

Veel mensen betalen geld om van hun afval af te geraken. Dit afval kan een grondstof zijn voor het maken van andere goederen.

De één zijn afval is de andere zijn grondstof. Er is trouwens ook veel geld te verdienen met afvalverwerkers en recyclage bedrijven. Zeker in de circulaire economie die de komende jaren gaat groeien als kool zijn gouden zaken te doen.

Uit de gratie geraakte aandelen kunnen op een zeker ogenblik terug herontdekt worden door aandelen beleggers. Wanneer deze uit de gratie geraakte aandelen terug ontdekt worden en gekocht dan ontstaat er meestal een stijgende trend.

Een Uit De Gratie Geraakt Aandeel Steeg Met 485%

Een mooi voorbeeld van een aandeel dat enkele jaren geleden helemaal uit de gratie geraakt was is het Belgische Exmar.  Exmar is een maritiem bedrijf. Exmar had honderden miljoenen geïnvesteerd in een drijvende gasfabriek. Dit drijvende gasfabriek was bijna niet meer verhuurbaar.

Geen enkele klant uit de sector wou deze drijvende gasfabriek van Exmar huren. Het gasfabriek had honderden miljoenen euro’s gekost en had het bedrijf Exmar met een berg schulden opgezadeld.

Maar toen kwam plots de oorlog van Rusland tegen Oekraïne met de gascrisis als gevolg. Plots stonden er verschillende klanten klaar die de drijvende gasfabriek wilden kopen of huren. Exmar kon plots een gouden zaak doen. Het aandeel dat helemaal uit de gratie geraakt was veerde op.

Het aandeel Exmar dat in juli 2020 amper tegen 2 euro per aandeel noteerde steeg naar meer dan 11.7 euro in april 2023. Op amper 3 jaar tijd steeg het aandeel met 485%. 

Uit de Gratie Geraakte Aandelen Van Cyclische Bedrijven

Uit de gratie geraakte aandelen zijn ook dikwijls aandelen van bedrijven uit een cyclische sector. Cyclische sectoren kennen hoogconjuncturen en laagconjuncturen.

Probeer bij cyclische aandelen de jaren van hoogconjuncturen en de jaren van laagconjuncturen in kaart te brengen.

Koop aandelen van cyclisch aandelen tegen het einde van een laagconjunctuur periode. Wanneer de neerwaartse trend gaat omslaan in een opwaartse trend. Want in cyclische sectoren volgen laagconjuncturen en hoogconjuncturen elkaar op.

Wanneer je deze aandelen koopt op het einde van een laagconjunctuur wanneer ze helemaal uit de gratie geraakt zijn bij de beleggers dan noteren deze aandelen meestal tegen een veel te lage bodemkoers. Wanneer de hoogconjunctuur dan volgt kunnen de aandelen weer gaan stijgen.

Vergeet vooral niet dat je met aandelen van Cyclische bedrijven ook moet uitstappen want na de hoogconjunctuur zal het terug bergaf gaan. Aandelen van Cyclische bedrijven worden meestal maar een periode in portefeuille gehouden. Deze aandelen koersen kennen jaren van opwaartse trend maar daarna gaan ze weer in een neerwaartse trend.

Het leuke is wanneer je zo’n aandeel van een cyclisch bedrijf uit een  cyclische sector gevonden hebt is dat je dit om de zo veel jaar kan instappen en uitstappen. Volg het aandeel daarom gedurende heel je carrière als aandelenbelegger goed op dan mis je geen enkele opwaartse trend.

Let goed op! Lang niet alle aandelen die uit de gratie geraakt zijn zullen weer herstellen. Niet alles wat zakt zal later weer stijgen! Daar zijn voorbeelden genoeg van. Aandelen kopen die uit de gratie geraakt zijn is altijd een beetje speculeren op een herstel.

Dit kan je moeilijk nog beleggen noemen. Je speculeert dat het aandeel weer in gratie zal geraken omdat de bedrijfsresultaten zullen herstellen.

En nu weet je ook meteen waarom zoveel boeken lees over filosofie. Wijsbegeerte is leren nadenken en dat is wat een verstandige lange termijn belegger moet doen. Over alles nadenken en inzichten verwerven. Deze inzichten kunnen een lange termijn aandelen belegger een fortuin opbrengen.

schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.