Wat Zijn De Beste Aandelen Om In Te Beleggen

Gepubliceerd op 25 april 2023 om 09:17
Wat zijn de beste aandelen om in te beleggen

De beste aandelen hoe vind je ze? Waar vind je ze? En wat is een goed aandeel eigenlijk?. Welke bedrijven zitten daar achter? Zelf heb ik het al verschillende keren mogen meemaken. Aandelen die 1000% of 2000% stijgen één keertje had ik zelf een stijger van 3600%.En eens je zulke topaandelen in je portefeuille gehad hebt wil je daar natuurlijk meer van. Want waarom doen we het anders eigenlijk. Voor het rendement natuurlijk en hoe meer hoe liever. Wel moet het risico beperkt blijven en daar knelt het schoentje wel eens. Veel aandelenbeleggers nemen te veel risico en halen zo hun rendement naar beneden. Topaandelen vinden die jaar na jaar blijven stijgen zonder veel risico’s te nemen daar wil ik het nu even uitgebreid over hebben met je.

De beste aandelen zijn aandelen van bedrijven die blijven groeien.

 

Topaandelen die in waarde blijven stijgen zijn meestal of bijna altijd aandelen van groeibedrijven. Je hebt groeibedrijven en je hebt cyclische bedrijven.

Cyclisch bedrijven zijn bedrijven die actief zijn in Cyclische sectoren. Cyclische bedrijven kennen goede jaren maar ook minder goede. Dat is logisch omdat de markt waarin ze werkzaam zijn Cyclisch is. De goede jaren wisselen met slechte jaren. We kennen allemaal de uitspraak na de 7 vette jaren komen de 7 magere jaren.

In een Cyclisch sector gaat het zo in tegenstelling met een groeibedrijf. Groeibedrijven hebben meestal geen last van de economische toestand. Zit de economie wat in een dipje dan hebben groeibedrijven daar minder last van.

Een voorbeeld van een bedrijf dat maar weinig last heeft van conjunctuur schommelingen is Coca Cola. Coca Cola groeit al jaren soms iets trager maar het is geen cyclisch aandeel.

Geen wonder dat super beleggers als Warren Buffett en Charlie Munger daar jaren geleden grote pakketten aandelen van gekocht hebben en deze na tientallen jaren nog altijd in portefeuille hebben.

Bedrijven van Topaandelen hebben weinig schulden.

Veel jonge groeibedrijven zijn overladen met schulden. Deze schulden zetten een hefboom op hun groei. Want met je eigen kapitaal heb je meestal niet genoeg om sterk te groeien. Zeker  wanneer de winst nog niet zo hoog is.

Veel bedrijven laten zich verleiden om veel te veel te gaan lenen om te investeren. Dit gebruiken ze als een soort doping om sneller te kunnen groeien.

Aan schulden kleven altijd risico’s. Schulden moeten altijd terugbetaald worden en als alles goed gaat lukt dit nog wel maar met de minste tegenslag zitten deze bedrijven in de problemen.

Schulden zijn een hefboom om meer winst te maken maar schulden zijn ook een hefboom in de andere richting. Als het verkeerd uit draait dan zijn schulden ook een hefboom voor meer verlies.

Aandelen van bedrijven met veel schulden kunnen soms zeer sterk gaan groeien. Maar met de minste tegenslag worden ze van de kaart geveegd en crasht het aandeel.

Dit gebeurt zeer vaak. Dan heb je aandelen die op korte termijn of enkele jaren zeer sterk groeien maar dan opeens gaat het mis en oeps. Alle winsten worden opeens uitgevaagd. Deze aandelen zijn niet de aandelen waar we op zoek naar zijn.

De Beste Aandelen Zijn Aandelen Van Bedrijven Met Een Hoog Rendement Op Eigen Vermogen.

Top bedrijven hebben een hoog rendement op eigen vermogen. Het eigen vermogen is het kapitaal dat ingebracht is door de aandeelhouders.

Het is de bedoeling dat het bedrijf aan de slag gaat met dat kapitaal. Dat kapitaal het eigen vermogen moet natuurlijk zo een hoog mogelijk rendement behalen. Want daar gaat het bij de aandeelhouders om.

Aandelen van bedrijven met een hoog rendement op eigen vermogen zien hun aandelenkoers door de jaren sneller stijgen dan aandelen van bedrijven met een laag eigenvermogen.

Het probleem is hier dat veel ondernemers dit willen gaan forceren. Om het rendement op het eigen vermogen te verhogen gaan ze daarom meer schulden aan. Omdat ze dat vreemd kapitaal dan gaan investeren om op deze manier meer rendement op eigen vermogen te halen.

Maar zoals ik hierboven al eerder schreef geld lenen is heel risico vol.

Zoek dus naar bedrijven die een hoog rendement op eigen vermogen halen zonder veel schulden. Deze bedrijven gebruiken hun kapitaal efficiënter en veiliger.

Koop Aandelen Van bedrijven Die Hun Kapitaal Niet Steeds Verhogen

Wanneer een bedrijf continu zijn kapitaal verhoogd door nieuwe aandelen uit te geven dan moet je de winst van het bedrijf ook over meer aandelen verdelen. Dit zorgt voor winstverwatering.

Wanneer een bedrijf 10 000 aandelen uitgegeven heeft en dat bedrijf wil nu wat extra kapitaal ophalen door nog eens 10 000 aandelen uit te geven dan ontstaan er 2 keer zo veel aandelen van dat bedrijf.

Dat wil ook zeggen dat het bedrijf de winst zal moeten verdelen over 2 keer zo veel aandelen en dat komt erop neer dat wanneer het bedrijf de winst gelijke houdt. De aandeelhouders hun winst per aandeel met 50% zien zakken want de winst moet nu door 2 keer zoveel aandelen gedeeld worden.

Een aandeel van een bedrijf dat elk jaar meer winst maakt is daarom nog geen top aandeel. Het bedrijf moet ook in staat zijn om elk jaar meer winst te maken zonder nieuwe aandelen uit te geven zodat de winst per aandeel elk jaar omhoog gaat.

Koop Aandelen Van Bedrijven Die Hun Aandelen Vernietigen

 

In tegenstelling tot bedrijven die altijd maar kapitaalverhogingen doorvoeren door meer aandelen uit te geven heb je ook bedrijven die een deel van hun uitstaande aandelen opkopen om te vernietigen.

Deze bedrijven kopen meestal kleine pakketjes aandelen van zichzelf op. Wanneer deze bedrijven 5 of 10% van hun eigen aandelen opgekocht hebben dan gaan ze deze aandelen vernietigen.

Daardoor ontstaan er steeds minder aandelen en moet de winst van het bedrijf steeds onder minder aandelen verdeeld worden. Als aandeelhouder krijg je dan meer winst uitgekeerd per aandeel.

Wanneer een bedrijf 10% van zijn aandelen vernietigd dan zullen de overgebleven aandelen 10% meer winst ontvangen. De winst per aandeel stijgt dus met 10% ook als de winst van het bedrijf gelijk blijft.

Wanneer de winst van een bedrijf stijgt bijvoorbeeld met 10% per jaar en dat bedrijf vernietigd ook 10% van zijn aandelen dan zal de winst per aandeel met 20% stijgen.

En ik wil hier even een misverstand uit de wereld helpen.

Voor de aandelenbelegger is het niet de winst van het bedrijf dat belangrijk is maar de winst per aandeel.

We kopen dus alleen een aandeel van bedrijven die jaar na jaar hun winst per aandeel zien stijgen.

Koop Aandelen  Van Bedrijven Die elk Jaar Een Hoog Dividend Uitkeren.

 

Voor een jong bedrijf is dit zeer moeilijk maar mijn voorkeur  gaat uit naar bedrijven die elk jaar een Dividend uitkeren.

Bedrijven die elk jaar een deel van hun winst uitkeren zijn bedrijven die zoveel winst maken dat ze dat deeltje kunnen missen. Ze hebben dus een vrije kasstroom die ze aan de aandeelhouders kunnen uitbetalen.

Bovendien is elke cent dividend die je ontvangt een deeltje van het rendement dat je zeker vastgeklikt krijgt het bedrijf kan dat deeltje niet meer verspelen. Bij een dividend uitbetaling is de buit binnen. Het is een zekerheid en wanneer je elk jaar een mooi en hoger dividend uitbetaald krijgt dan is dat een signaal dat het bedrijf een gezonde winstgroei kent.

Top Aandelen Van Groeibedrijven Hebben Meestal Een Duurzaam Product Of Dienst

 

De beste aandelen om in te beleggen zijn aandelen van bedrijven die een duurzaam product of dienst hebben.

Coca Cola heeft een mooi product 50 jaar geleden dronken de mensen Coca Cola vandaag drinken de mensen nog altijd Coca Cola. Het gaat al zoveel jaren mee en het zal wellicht nog tientallen jaren mee gaan.

Soms heb je ook bedrijven die actief zijn in sectoren die verdwijnen door nieuw technologie. Deze bedrijven zijn meestal tijdelijke groeibedrijven. Er is natuurlijk niks mis met aandelen van deze bedrijven. Maar weet dat bedrijven waarvan de groei maar tijdelijk is vergankelijk zijn hun aandelenkoers is dit ook. Heb je zulke aandelen in portefeuille? Geen probleem, maar stap er tijdig uit.

Ik zoek dus naar bedrijven die actief zijn in een sector of met een product dat niet tijdelijk is zodat het bedrijf tientallen jaren aan een stuk kan blijven groeien. Doet dit bedrijf dat efficiënt dan zal de waarde van het aandeel ook tientallen jaren blijven stijgen. En zulke aandelen dat zijn de beste beleggingen op lange termijn.

Koop Aandelen Van Bedrijven Met Sterke Merken

Ja het is nu eenmaal zo. Bedrijven met een sterk merk maken op lange termijn meer winst. Bedrijven met een sterk merk kunnen deze sterke merkbekendheid meestal vertalen in een hoger winst.

Consumenten zijn geven meer uit aan producten van hun favoriet merk. Sterke merken kunnen dus aan een hogere prijs en marge verkocht worden. Dat is de verdienste van uitstekende reclame en marketing.

Bedrijven die veel geld investeren in reclame en marketing groeien sneller en maken op termijn ook meer winst. Dat is de beloning die ze krijgen omdat ze jaren aan een stuk geld investeren in goede reclame en marketing. Investeren in reclame brengt veel geld op indien het efficiënt gebeurd.

Coca Cola investeert al sinds de oprichting van het bedrijf veel geld in reclame. Ze doen die ook op een uitstekende manier zodat ze heel veel rendement op hun reclame investering terugkrijgen.

Bedrijven met een zeer sterk merk zijn meestal ook gespecialiseerd in het maken van reclame ze doen dat efficiënter dan hun concurrenten waardoor ze een sterkere naamsbekendheid en een sterker merk krijgen. Deze hogere merkbekendheid vertaald zich in een hogere verkoop en meer  winst.

Een sterk merk is ook tijdloos. Een merk dat maar een tijdelijke hype is verdwijnt na een periode van het toneel. De winstgevende bedrijfsresultaten van deze bedrijven zijn dan ook maar tijdelijk.

Tijdelijke merken kennen maar een tijdelijk succes. De aandelen van deze bedrijven ook. Ik zoek naar bedrijven met een tijdloos merk. Aandelen van bedrijven met merken die door de jaren heen populair blijven presteren op lange termijn beter.

Koop Aandelen Van Bedrijven Met Een Eerlijke bedrijfsleider

 

Koop aandelen van bedrijven die op een eerlijke en ethische manier geleid worden. Bedrijven die slechte managers hebben die niet eerlijk zijn belanden van het ene schandaal in het andere.

Wanneer een bedrijf om de zoveel jaar in een schandaal terechtkomt dan kost dit altijd een hoop geld. Meestal hebben ze daardoor veel imagoschade. Maar ook beurskoers krijgt om de zoveel jaar een opdoffer.

Bedrijfsleiders die niet op een eerlijke manier zaken doen zullen ook niet eerlijk zijn tegenover hun aandeelhouder. En dat ben jij als aandelenbelegger. Zou jij willen dat je als aandeelhouder van een bedrijf je bedrijf in handen geeft van een schurk die je niet kan vertrouwen.

Warren Buffett heeft het al heel goed verwoord. Je kunt geen goed deal sluiten met een slecht persoon. Doe dat dan ook niet als aandeelhouder het gaat trouwens om jouw geld.

Koop Aandelen Van Groeibedrijven Alleen Tegen Een Lage Koers

 

Wanneer je eindelijk meestal na lang zoeken een topbedrijf gevonden hebt. Koop deze aandelen dan NIET tegen eender welke prijs.

Koop allen topaandelen van topbedrijven wanneer ze koopwaardig zijn.

Het heeft geen enkele zin om aandelen van topbedrijven te kopen tegen een veel te hoge prijs. Kijk naar de koerswinst verhouding.

Neem de koers van het aandeel.

Kijk naar de winst per aandeel.

Deel de koers van het aandeel door de winst per aandeel en dan krijg je de koerswinst verhouding per aandeel.

Neem het getal honderd en deel dit door de koerswinst verhouding. Het getal dat je nu uitkomt is het rendement dat je hebt tegenover wat je gaat betalen per aandeel.

Als je een koeswinst verhouding uitkomt van 20 en je neemt het getal 100 en je gaat dit delen door je koerswinst van 20 dan is de uitkomst 5. Dat wil zeggen dat het bedrijf 5% winst per aandeel gaat maken.

Opgelet! Dit is niet het dividend rendement maar de fundamentele winst per aandeel.

Koop je een aandeel tegen een koerswinst verhouding van 20 dan heb je 5% fundamentele winstrendement per geïnvesteerd bedrag.

Hoe lager de koerswinst hoe hoger het rendement. Wanneer het bedrijf er in slaagt om deze winst aan te houden dan zal je aandeel in waarde stijgen en na termijn zal de koers van het aandeel wel volgen.

Wanneer je tegen een koerswinst van 10 koopt en bedrijf kan niet alleen de winst jaar na jaar op peil houden maar het slaagt er ook in om de winst jaar na jaar te laten groeien. Dan zal de toekomstig winst per aandeel en ook je rendement hoger dan 10% uitkomen.

Aandelen van groeibedrijven noteren daarom tegen een hogere koerswinstverhouding. Dat is een premie die de beleggers betalen omdat ze verwachten dat de winst van het bedrijf de komende jaren zal gaan stijgen.

De kunst bestaat er dan ook uit om aandelen te kopen tegen een zeer lagen koerswinstverhouding terwijl het bedrijf in de toekomst zijn winst aanzienlijk zal zien stijgen.

Kortom wanneer beleggers er vanuit gaan dat de toekomst van het bedrijf er niet rooskleurig uit ziet terwijl dat wel het geval is dan noteren de aandelen meestal tegen een veel te lage koerswinst verhouding. En dan is een aandeel zeer koopwaardig.

Je kan eigenlijk zeggen dat deze buitenkansen ontstaan omdat de aandelenbeleggers een denkfout maken.

Aandelen worden ondergewaardeerd omdat aandelen beleggers een denkfout maken. Ook het omgekeerde is waar. Aandelen worden overgewaardeerd omdat beleggers de toekomst van het bedrijf te rooskleurig inschatten. Ook deze overwaardering ontstaat door een denkfout van de aandelenbelegger.

Wil je veel winst maken op de beurs? Maak dan zo weinig mogelijk denkfouten en probeer de denkfouten van de andere aandelenbeleggers te ontmaskeren.

Wanneer je weet dat andere beleggers massaal een aandeel in de uitverkoop zetten en je weet dat dit komt omdat ze een denkfout maken. Sla dan toe. Want dan doe je op termijn een gouden zaak.

Hou Topaandelen van topbedrijven lang bij.

Maak niet de meest gemaakte fout die aandelenbeleggers maken.

Je stijgende aandelen te vroeg verkopen. Ja dat is echt zonde om zo'n kans te verspelen

De meeste aandelen beleggers hebben te weinig geduld. Als je dan toch een topbedrijf gevonden hebt, een echt groeibedrijf met een sterk merk en hoge winstmarge. En dat bedrijf betaald jou als aandeelhouder elk jaar een hoger dividend uit.

Wees dan geduldig. Je hebt een unieke kans gehad om dit aandeel te kopen tegen een lage koerswinst verhouding. Die kans komt misschien nooit meer terug.

De aandelenkoers van zulke top bedrijven gaat ook op korte termijn op en af. Maak je daar geen zorgen over. Kijk eens naar de koersgrafiek van het aandeel Coca Cola over de voorbij 50 jaar.

Ook een aandeel als Coca Cola gaat op korte termijn omhoog en omlaag. Dat is omdat er veel korte termijn beleggers zijn die als kippen zonder kop handelen op de beurs. Er zijn nergens meer idioten actief dan op de financiële markten. Wees geen idioot maar een verstandig denker.

Laat je niet afleiden door de waan van de dag. De beurs commentaren in de krant of op tv zijn meestal niet van toepassing voor verstandig lange termijn aandeelhouders. Het gaat niet om de tumult en chaos op de financiële markten maar om de bedrijfsresultaten van het bedrijf waarvan jij aandelen gekocht hebt.

Wees gedisciplineerd zoals Warren Buffett en Charlie Munger en je zal ook lange termijn rendementen boeken zoals deze topbeleggers.

schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

Einde artikel: Wat zijn de beste aandelen om in te beleggen

Reactie plaatsen

Reacties

Cretien
een jaar geleden

Boeiend artikel met veel waardevolle informatie. Het enige dat ik mis is betreft concrete vermeldingen van bedrijven als voorbeeld.

bjorn
3 maanden geleden

Aanvullend op het artikel: 'wat zijn de beste aandelen om in te beleggen' Kan je ook een kijkje nemen in onze modelportefeuille. We selecteren altijd aandelen waarvan we denken dat deze op dit moment de beste aandelen zijn om in te beleggen.
Met de beste aandelen om op dit ogenblik in te beleggen bedoelen we aandelen die het de komende 10 jaar zeer goed zullen doen. Want we blijven aandelen beleggers voor de lange termijn. De vraag die we ons dus stellen is "wat zijn de beste aandelen om in te beleggen voor de komende 10 jaar om een beter dan gemiddeld rendement te halen.