De Rijkste Belegger Is Niet Altijd De Beste Belegger

Gepubliceerd op 24 april 2023 om 17:00

Wie is de beste belegger? Warren Buffett misschien want die is de rijkste? Maar is dit wel zo. Is de rijkste belegger ook de beste belegger. Eigenlijk zegt de omvang van het vermogen niks over de vaardigheden om geld te beleggen. De omvang van het vergaarde vermogen hangt nog van veel andere zaken af.Wat was het beginkapitaal van deze beleggers? Hebben ze gedurende heel hun leven veel geld weg gegeven aan filantropische projecten? Of hebben ze nooit aan liefdadigheid gedaan? Hebben ze in hun jong leven toevallig eens geluk gehad waardoor ze meteen een mooi beginkapitaal bij elkaar hadden om dan te gaan investeren.Warren Buffett heeft 113 miljard dollar bij elkaar. Zijn kompaan Charlie Munger heeft amper 2,4  miljard dollar bij elkaar.

Beiden zijn ze aandeelhouder van Berkshire Hathaway en ze nemen daar ook beiden de meeste beleggingsbeslissingen.

Toch heeft Warren Buffett een vermogen dat 47 keer groter is dan het vermogen van zijn collega Charlie Munger.

Wie van de 2 is nu de beste belegger?

Wel ik denk dat Charlie Munger de meest intelligente belegger ter wereld is. Die man is slim en beschikt over ongelooflijk veel wijsheid.

Charlie Munger is ondertussen 99 jaar Warren Buffett is 92 jaar. Warren is meer de showman en hij is ook heel erg slim. Terwijl Charlie meer introvert is en liever wat op de achtergrond blijft.

Voor mij is Charlie Munger de man met het beste economisch inzicht. Toch is hij 47 keer minder rijk dan Warren Buffet.

Dat zal wellicht te maken hebben met het startkapitaal of het vermogen dat ze op jonge leeftijd konden vergaren.

George Soros is ook een ongelooflijke intelligente speculant. Hij heeft een vermogen van 6,7 miljard dollar. Wanneer je naar zijn rendement op zijn investeringen kijkt dan begin je te duizelen.

Toch is zijn vermogen veel kleiner dan Warren Buffett. George Soros is dan ook de grootste filantroop ter wereld. Hij heeft al Miljarden dollars van zijn vermogen weggeschonken aan goede doelen.

George Soros inmiddels ook al 92 jaar heeft het ooit al eens goed gezegd. Wanneer iemand 100 miljoen dollar bij elkaar heeft dan kan hij zich alles kopen wat hij maar wenst. Dus heeft het weinig nut van meer geld bij elkaar te vergaren je kan het maar beter aan goede doelen geven. En George Soros is één van de weinige superrijke mensen die dat niet alleen zegt maar ook doet.

George Soros heeft van thuis uit ook niks meegekregen. Hij is gestart vanaf nul. Maar George Soros heeft het heel slim bekeken. Hij is begonnen met een beleggingsvehikel waar andere mensen die wel al een kapitaal hadden hun geld in konden steken. Dat geld werd dan belegd door George Soros die dan ook een commissie op het belegd vermogen kreeg en waarschijnlijk ook een commissie op de winst.

Door het kapitaal van anderen te gaan beleggen kan je dus gigantisch veel geld bij elkaar verdienen zonder dat jezelf een beginkapitaal hebt.

Dat is trouwens ook wat de banken doen. Ze werken met het geld van hun klanten en nemen daar een commissie op. De winst als die er al is gaat naar de klanten maar het verlies en de risico’s ook.

Wie de beste belegger is dat meet je af aan zijn beleggingsrendement op de lange termijn. Wie op een termijn van 50 jaar het beste rendement haalt zal wel de beste belegger zijn. Het is heel goed mogelijk dat de beste belegger ter wereld een onbekend iemand is. Iemand die met een heel klein beginkapitaal begonnen is en liever in alle discretie met zijn beleggingen bezig is.

 

schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.