Tips Voor Lange Termijn Beleggers

Gepubliceerd op 23 april 2023 om 12:51

Beleggen voor de lange termijn of waarde beleggen is maar aan weinigen gegund. Veel aandelenbeleggers hebben niet de juiste vaardigheden om te beleggen in aandelen voor de lange termijn. De meeste aandelenbeleggers laten zich uit het lood slaan door wat ik noem “de waan van de dag”. Beleggers worden de dag van vandaag continu vanuit alle hoeken  bestookt met nieuws. Dit nieuws is vaak heel fout verwoord. Het gaat meestal om sensatie.

Meestal niet geschreven door mensen met voldoende kennis of met de juiste interpretatie van de feiten. Nieuws dat niet in de juiste context staat is fout nieuws.

Lange termijn beleggers laten zich niet beïnvloeden door deze nieuwsberichten. Warren Buffet en Charlie Munger de toppers achter  het succes van het belegginsvehikel Berkshire Hathaway laten zich niet uit het lood slaan door dit nieuws.

Het meeste beursnieuws is niets meer dan wat geruis. Je kan je dus maar beter beschermen tegen het geruis en je focussen op het fundamentele. Hou je blik gefocust op de lange termijn.

In het bureau van de superbelegger Warren Buffett staat geen computer met internet aansluiting. Onze super belegger die meer dan 700 miljard dollar onder beheer heeft wenst niet dat zijn aandacht afgeleid word door snel en meestal fout nieuws. Warren Buffett wil maar één ding. Gefocust blijven op de essentie. En dat zijn de bedrijfsresultaten op lange termijn.

Dat de bedrijfsresultaten op korte termijn even kopje ondergaan dat doet er op lange termijn niet toe.

De voorbije week gooide Elon Musk de topman van Tesla de fabrikant van elektrische auto’s en stok in het hoenderhok. Hij deelde wat berichten via twitter en andere communicatie kanalen dat hij met Tesla een prijzenoorlog gaat ontketenen.

Het nieuws ging zeer snel de wereld rond en ontketende een paniekreactie bij de beleggers die niet in staat zijn te beleggen voor de lange termijn.

Ze gooiden in paniek hun autoaandelen op de markt. Dat zorgde voor een voorkoopgolf in autoaandelen wereldwijd. Sommige auto aandelen koersen zakten met 10% of zelfs 20%.

Maar een paniekreactie is op de financiële markten zelden de juiste reactie.

Als lange termijn aandelenbelegger kijk ik wat met leedvermaak naar deze beleggers. Ze duwen de koersen van de autoaandelen aanzienlijk naar beneden.

Net nu op een moment dat de autoverkopen terug beginnen aan te zwengelen na de rot corona jaren waarin de autoverkopen op een historisch dieptepunt  zaten.

Dat kan wel voor een uniek aankoopmoment zorgen. Tenminste wanneer je zo slim bent om voor de lange termijn te beleggen.

Want laten we het nieuws even ontleden. Elon Musk de topman van Tesla zegt dat hij zijn auto’s tegen dumpprijzen gaat verkopen.

Dat zal hem misschien wat meer marktaandeel opbrengen maar zeker niet meer winst. Prijskortingen zorgen altijd voor een lagere marge en minder winst.

En dat zie je ook aan de aandelenkoers van Tesla want deze deelt nog het meest in de klappen.

Geen wonder want bedrijven die hun producten tegen grotere kortingen op de markt brengen plegen eigenlijk roofbouw op zichzelf.

Top marketeers weten het als geen ander. De gemakkelijkste weg is meestal de minst winstgevende. En concurreren op prijs is meestal de gemakkelijkste weg om te verkopen maar het valt nog af te wachten of je daar iets aan verdient.

Want wanneer je tegen de laagste prijs wil gaan verkopen dan moet je ook je auto’s aan de laagste prijs gaan produceren. En ik weet 100% zeker dat Tesla niet de meest efficiënte autofabrikant ter wereld is.

Elon Musk maakt misschien wel de foute keuze door een slagveld uit te kiezen waar hij niet het beste is.

Het gaat natuurlijk voor een groot deel om peptalk zoals dat heet. Elon Musk en zijn Tesla hebben weer eens wereldwijd de aandacht van de pers gehaald. Tot daar zijn voordelen.

Wanneer ik nu zie dat andere autofabrikanten hun aandelenkoersen zien dalen met 20% dan ben ik daar niet akkoord mee. Want dit zou willen zeggen dat de voorbije week de autofabrieken 20% in waarde gezakt zijn. En dat op 1 week tijd!

Als lange termijn en waarde belegger weet ik dat de fundamentele waarde van bijvoorbeeld het beursgenoteerde Renault niet met 20% gezakt is. De aandelenkoers daarentegen wel.

Ik weet ook dat de aandelenkoers zelden overeenstemt met de fundamentele  waarde van het bedrijf. En dat schept mogelijkheden.

Wanneer het aandeel Renault nog zou zakken dan komt de koers van het aandeel een aanzienlijk stuk onder de waarde per aandeel te staan en dan is het weer koopwaardig.

En dat er een prijzenoorlog aan zal komen in de sector van de elektrische wagens, ja dat is eigenlijk geen echte verassing.

Wat hadden deze korte termijn aandelenbeleggers die hun autoaandelen de voorbije week massaal dumpten dan wel niet gedacht!

De markt van elektrische auto’s is wereldwijd nu al een miljarden markt en zal de komende jaren alleen maar sterk groeien.

Alle autofabrikanten willen een stuk van deze miljardenmarkt. En de meest succesvolle willen natuurlijk graag marktleider worden. Zoiets gaat niet zonder slag of stoot. Het hoort bij het spel.

Focus je aandacht gewoon op de lange termijn. Op de lange termijn is deze sector sterk groeiend en een autofabrikant zoals Renault zal hier op de lange termijn wel succesvol in worden.

Zo zie je maar, als lange termijn aandelen belegger moet je jezelf eigenlijk beschermen tegen het korte termijn nieuws.

De tips die ik u hierbij kan geven zijn.

Focus op het echte belangrijke nieuws. En dat zijn de bedrijfsresultaten die vind je terug in de jaarverslagen van de beursgenoteerde bedrijven. Die kan je meestal downloaden op hun website.

Focus op de lange termijn trend. Waanneer de lange termijn trend voor de komende jaren goed zit laat je dan niet beïnvloeden door negatief korte termijn nieuws.

Bescherm jezelf tegen deze nieuwskanalen die je op alle mogelijke manieren bestoken met nieuws die  op de lange termijn niks waard is voor de beleggings keuze die je maakt.

Zelf kijk ik nooit naar televisie. Al meer dan 20 jaar heb ik geen TV. Dat bespaard mij een hoop onzin. En Veel tijd die ik aan andere activiteiten kan besteden zoals boeken lezen.

Nieuws dat met de nodig sensatie op mij losgelaten wordt interesseert mij niet. Het nieuws dat je op de televisie ziet is voorgekauwd door andere mensen die meestal niet onafhankelijk zijn. Of die wat ze ook mogen beweren geen echte autoriteiten zijn in het onderwerp waarvan ze nieuwsberichten presenteren.

Sociaal media is een grote verspreider van onzin. Alle sociale media kanalen zijn erop uit om je aandacht af te leiden. Voor een aandelenbelegger doen sociaal media kanalen meer slecht dan goed.

Via sociale media kanalen krijg je geen echt nieuws over de fundamentele waarden van bedrijven het bestookt je alleen maar met onzin die je denken gaan vervuilen.

 Hou je gedachten dus zuiver en helder. Focus op de essentie en niet op onzin. Bescherm jezelf tegen de slechte invloed van sociale media kanalen. Zet jezelf op sociaal media dieet. Doe aan digitale onthouding zoals ze dat heten. Bescherm jezelf tegen slechte invloeden.

Kijk ook niet continu naar de aandelenkoersen van de aandelen in je aandelenportefeuille. Ga niet 20 keer per dag met je smartphone of computer naar de koersen kijken.

Je kan beter 1 keer per maand naar je aandelenportefeuille kijken. Dan bescherm je  jezelf.

Topbeleggers onderscheiden zich van de anderen door een sterke discipline. Topbeleggers hebben een veel sterkere focus op wat ze willen bereiken op de lange termijn. Daardoor winnen ze het van de korte termijn beleggers die 5 keer per dag van gedacht veranderen.

Deze korte termijn beleggers handelen op de beurs als een kip zonder kop. En een kip zonder kop eindigt meestal op het bord.

Het gaat allemaal om lange termijn focus. Maak vooraleer je een aandeel koopt grondig je huiswerk. Zit het goed voor dit bedrijf op de lange termijn. Kijk dan naar de aandelenkoers en is deze laag genoeg genoteerd. Met een flinke korting tegenover de echte waarde van het bedrijf.

Dan zit je goed voor de lange termijn. Koop dan en hou het aandeel 10 jaar in je aandelenportefeuille bij.

Laat je onderweg niet afleiden door korte termijn probleempjes.

Ik geef het toe. Vandaag is het veel moeilijker om te focussen op lange termijn en dat komt natuurlijk door internet en smartphone.

We zijn altijd in contact met wat anderen communiceren. En dat zorgt voor een voortdurende afleiding van wat je op lange termijn wil gaan bereiken.

Het code woord is dan ook discipline.  Bescherm jezelf tegen deze afleidingen. Bind jezelf aan de mast.

IK kijk nooit TV

Ik log maar 1 of 2 keer in via internet. Voor ik inlog maak ik een lijstje van wat ik op internet wil gaan doen. En daar wijk ik niet vanaf dat heet gedragsdiscipline.

Ik bezoek alleen de serieuze nieuws website of blogs.

Ik download de jaarverslagen van bedrijven waarvan ik een fundamentele waarde analyse wil maken op de site van het beursgenoteerde bedrijf. Dat zijn echte cijfers. Dat zijn feiten geen roddels.

Nog een goede tip om te beleggen in aandelen voor de lange termijn is. Koop alleen maar aandelen met geld dat je lang kan missen. Wanneer je aandelen gaat kopen om een termijn van 10 jaar in je aandelenportefeuille bij te houden. Zorg dan dat je dat geld ook 10 jaar kan missen. Wat er ook gebeurt!

Lange termijn beleggen in aandelen of waarde beleggen is niks meer of minder dan een deel van een bedrijf kopen.

Je koopt vandaag geen deel van een bedrijf om morgen al te verkopen met winst. Dat heet gokken en wordt heel vaak verwart met speculeren of beleggen.

Wanneer je deze tips die ik hierboven met je deel allemaal gaat  toepassen op jezelf dan zal je rendement op je aandelenportefeuille aanzienlijk toenemen.

Veel succes met je lange termijn waarde aandelen beleggingen.

schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.