Waarom Ik Zo Weinig Aandelen Koop

Gepubliceerd op 13 april 2023 om 14:09

Het antwoord op de vraag waarom ik zo weinig aandelen koop is simpel.Omdat ik heel risico schuw ben!Geloof mij risico schuw zijn is één van de beste eigenschappen die een aandelen belegger kan hebben.Het is eigen aan verstandige mensen dat ze zo risico schuw zijn. En geheel terecht want de toekomst is voor een groot deel onzichtbaar.De voorbije jaren mogen er nog zo fantastisch uitgezien hebben dat maakt voor beleggen in aandelen niks uit.Bij beleggen in aandelen draait alles om de toekomst. We kopen aandelen voor de toekomstig winsten die het bedrijf gaat maken.

En daar hebben we maar weinig of geen zekerheid over. We kunnen enkel de toekomstige winsten van de bedrijven inschatten. Zoiets is zuivere kansberekening.

Wie het economisch nieuws de laatste maanden een beetje gevolgd heeft die heeft wel begrepen dat de wereldeconomie aan het afkoelen is. En dat gaat in een aanzienlijk hoog tempo.

We kunnen nog niet spreken dat de economie in vrije val is. Maar ik sluit zoiets toch niet helemaal uit, dat betekent dat ik er wel degelijk rekening mee hou.

Misschien mis ik hierdoor wel kansen om stijgende aandelen in te kopen. Maar geen brokken maken loont meer op de lange termijn.

Verstandige beleggers winnen het op langere termijn altijd van de Slimme jongens.

De toekomst ziet er eigenlijk somber uit. In de VS gaat het al vrij goed bergaf. Dat komt omdat de maatregelen die ze daar genomen hebben om de economie af te remmen zodat de inflatie naar beneden gaat al begint te werken.

De economie in de VS loopt zo’n 6 maanden voorop op de Europese economie.

Begin deze week waarschuwden computer fabrikanten al dat de wereldwijde verkoop van computers in vrije val is gegaan. De verkoop van computers daalde wereldwijd met meer dan 30%.

Ook de warenhuizen merken een aanzienlijke daling van de verkoopcijfers. De consumenten hebben duidelijk last van minder koopkracht door de inflatie.

Ook het aantal openstaande vacatures  is aan het dalen. En de bouwsector is ook aan het afkoelen. Allemaal tekenen dat de economie aan het afkoelen is.

Daar komen nog de problemen van de banken bij. Want die zijn voor een groot deel onzichtbaar.

Het probleem van veel aandelen beleggers is dat ze niks weten over risico’s.

De meeste mensen weten wel dat een Haai veel gevaarlijker is dan een Hert. Een hert is trouwens een heel lief diertje. Echt schattig dat weten we allemaal.

Toch worden er 300 keer meer mensen gedood door een Hert dan door een Haai.

Meestal gebeurt dit door dat een Hert onverwachts de straat overspringt. Wilde herten zijn de oorzaak van veel dodelijke ongelukken in het verkeer.

De mensen zijn veel meer blootgesteld aan ongelukken met herten dan aan Haaien. De kans dat je een hert tegenkomt is veel groter dan dat je een Haai tegenkomt.

Zo zie je maar, het inschatten van risico’s is een specialiteit op zich. De risico’s liggen meestal niet waar je ze het meest verwacht. We zijn allemaal een beetje risico blind.

Ik heb wel enkele bijna koopwaardige aandelen op het hoog. Maar kopen doe ik nog niet. Ik wacht geduldig af tot het juiste aankoop moment.

De modelportefeuille doet het trouwens niet slecht. Er is een minimum aan blootstelling aan risico’s en we zullen op lange termijn wel een mooi resultaat halen.

Wanneer er een aandeel op mijn verlanglijstje koopwaardig is dan laat ik het je meteen weten.

schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.