Aandelen Renault Doen het Goed

Gepubliceerd op 27 februari 2023 om 11:30

Renault gaat voor het eerst in 3 jaar terug een dividend uitbetalen. Men gaat bruto 0.25 euro dividend betalen per aandeel.

Renault kon vorig boekjaar zijn operationele marge verdubbelen tot 5.6% van de omzet.

De omzet klokte af op 46.4 miljard euro een stijging van 11.4% tegenover boekjaar 2021. Deze stijging kwam hoofdzakelijke door het geven van minder korting en het verkoop van auto’s uit het luxe segment. Deze luxe voertuigen hebben een hogere marge. Ook voerde Renault prijsverhogingen door wat zorgde voor hogere prijzen per verkocht voertuig.

Het groepsverlies kwam neer op 338 miljoen euro. Dit verlies is hoofdzakelijk te wijten aan het vertrek uit Rusland. Renault had een groot fabriek van Lada waar ook Dacia voertuigen gemaakt werden in Rusland.

Door de sancties tegen Rusland moest Renault dit fabriek van de hand doen en afschrijven.

De alliantie tussen Renault en Nissan werd ook aangepast. Renault gaat zijn participatie in Nissan afbouwen van 43% tot 15%.

Wel blijven de twee autofabrikanten samenwerken in de toekomst. Door de afbouw van zijn belang zal Renault de komende jaren veel cash innen. Het belang in Nissan van Renault bedraagt nog een 4 miljard euro.

Renault gaat dit belang niet direct verkopen maar gaat het belang eerst in een Franse trust onderbrengen. Daarna zal men het juiste tijdstip afwachten tot de koers van de Nissan aandelen gunstig staat om de aandelen te verkopen.

Ik zie de toekomst van Renault gunstig evalueren en ben dan ook tevreden dat ik de aandelen opgenomen heb in onze modelportefeuille.

Wat de modelportefeuille betreft. Ik heb nog maar 2 aandelen gekocht op 4 maanden tijd. En daar is een reden voor. Ik houd liever veel cash achter de hand gezien de onzekere tijden met de oorlog in Oekraïne.

Bovendien zijn er veel aandelenbeleggers gretig aandelen aan het kopen, de beurs doet het vrij goed de afgelopen maanden. Als tegendraads belegger doe ik het graag tegendraads. Later, binnen enkele jaren zal je merken dat dit veel geld opbrengt.

 

  schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief en krijg gratis tips & advies

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.